EKG i ambulans

Här diskuteras allt som rör den medicintekniska utrustningen.

Moderator: ambus

Robin

EKG i ambulans

Inlägg av Robin » 16/10 2007 21:58

Har funderat lite kring EKG inom ambulanssjukvården. Är det krav på att analysera med 12 avledningar eller händer det att ni använder annat antal, ex. 5? Hur vanligt är det i så fall och i vilka situationer?

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 17/10 2007 15:11

Vid symtom där man kan misstänka hjärtat så är det 12avl som gäller.

Vi har bara 3 avl, eller 12 avl att tillgå och 3 avl använd enbart som arytmiövervakning och det går heller inte att skicka detta till HIA som man gör med 12:an.
Oftast är det transporter mellan olika sjukhus där patienten ska genomgå en planerad angiografi eller CABG som man använder 3 avl. Inte ofta jag använder det när jag hämtar patient i hemmet, då kan jag lika gärna ta en 12:a.

GoldenHour

Inlägg av GoldenHour » 7/11 2007 18:22

Precis som Jocke säger så är det främst under transporter av hjärtsjuka patineter till annan vårdinrättning som man använder 3 elektroder. Väl efter att man kört så har det en marginell betydelse då skakningarna från bilen gör att ekgt inte visar någon exakt rytm. 12vägs ekgt har du alltså främts användning för då du står still och ska bestämma dig för vilken behandling/vårdinrättning(HIA/AKM/BARN/PCI...) du skall fara till.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 7/11 2007 19:21

Goldenhour: Kan du se på EKG om du ska till barn eller vuxenakuten?

berhan
Inlägg: 50
Blev medlem: 18/11 2004 9:56

Inlägg av berhan » 7/11 2007 22:15

Det finns olika system för att skicka/tolka EKG. Vissa organisationer använder den vanliga EKG uppkopplingen med "12 avlednings EKG" eller Wilson EKG. Vi använder Vektor EKG med 8 elektroder som kopplas enligt Franks koppling. Apparaten gör då ett datatolkat 12 avlednings EKG. Fördelen med detta EKG är att du utan att behöva koppla om och ta rygg EKG kan få fram ischemi förändringar över bakväggen genom att titta på vektorer (läkaren på sjukhuset skall kunna detta) Vi behöver inte ha ett EKG som man kan se om patienten har vänsterkammar hypertrofi eller liknande utan ett EKG som avslöjar om patienten har en pågående ST höjnings infarkt.

3 eller 4 avlednings EKG är mest för arytmi övervak. Som de andra har sagt på överflyttnings patienter eller dåliga patienter som du vill ha hjärtövervak på, t ex traumapatienter.

Har man kopplat EKG elektroderna rätt och tänker på hur man har kablaget så är det mycket sällan jag har sådana störningar från bilen/underlaget så att jag inte kan se vilken hjärtrytm/arytmi som patienten har. Kan utan problem skicka iväg EKG för tolkning till läkaren under pågående prio 1 körning. Det beror också mycket på vilken utrustning man använder.

Robin

Inlägg av Robin » 7/11 2007 22:36

Tack för utförligt och bra svar! Nu blev jag lite klokare.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 8/11 2007 11:07

Niklas Karlsson skrev:Goldenhour: Kan du se på EKG om du ska till barn eller vuxenakuten?
Läs på persondatan som står i ena kanten... :wink:
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 8/11 2007 12:31

Jag använder 3-avl vid endel överflyttningar men jag frågar mig själv ibland varför jag egentligen använder det. Visst, jag kan se arytmier, men vad ska jag göra åt det? brady- taky-kardi, asystoli/VF/PEA upptäcker du genom pulsoxiometen. Om pat har negativa t-vågor på avl II, VES, SVES, FF m.m. är inte mycket jag gör nåt åt, så varför behöver jag veta det? Kanske är det bristande kunskap från min sida, vad vet jag.

Är det en dålig hjärtpat som tex ska på akut PCI kopplar jag upp pat på deffen istället och får därigenom rytmen. Genom detta sparar jag några sekunder till första deffningen om pat skulle få hjärtstopp.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Inlägg av DirtyNurse » 8/11 2007 16:13

Niklas Karlsson skrev:Goldenhour: Kan du se på EKG om du ska till barn eller vuxenakuten?
Om jag misstänker att ett barns tillstånd beror på hjärtproblem så kopplar jag ekg, ser hia inga fel vid sändningen så åker jag till barn. Förstår du då? :)

Lipton

Inlägg av Lipton » 8/11 2007 17:33

peder: Du kan ju omöjligt se skillnad på asystoli/VF/PEA med pulsoximetern? Dessutom är pulsoximetern inte ens lämplig för att mäta hjärtfrekvens ens vid förmaksflimmer enligt vad jag fått lära mig, kan trots frekvens på 140 ändå visa runt 80. Hur det funkar om patienten får en VT-attack vet jag inte, någon annan?

Håller däremot med dig om poängen med att direkt koppla deffplattor på dåliga patienter som skall flyttas.

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Inlägg av DirtyNurse » 8/11 2007 17:38

Lipton skrev:peder: Du kan ju omöjligt se skillnad på asystoli/VF/PEA med pulsoximetern? Dessutom är pulsoximetern inte ens lämplig för att mäta hjärtfrekvens ens vid förmaksflimmer enligt vad jag fått lära mig, kan trots frekvens på 140 ändå visa runt 80. Hur det funkar om patienten får en VT-attack vet jag inte, någon annan?

Håller däremot med dig om poängen med att direkt koppla deffplattor på dåliga patienter som skall flyttas.
Det stora och enda problemet med att koppla deffen på patienterna är att den inte håller käften, går inte att stänga av röstinstruktionerna på våra halv-aut. Har ofta låtit bli då jag tror att det kan skrämma pat och göra mer skada än nytta. Kopplar av ÖV-ekgt när vi ankommer och kopplar deffen när vi går mot utsatt destination på sjh.

Lipton

Inlägg av Lipton » 8/11 2007 19:14

DirtyNurse: Klistra plattorna utan att koppla in sladden då?
Då behöver man ju bara plugga in kontakten och analysera om övervaknings-EKGt visar något alltför patologiskt! :lol:

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 8/11 2007 21:15

Jag har väldigt sällan några störningar i bilen som är orsakat av bilen. Vissa artefakter av patienten förekommer självklart om de rör på sig men placerar man elektroderna centralt så är påverkan på kvaliten obetydlig. En pulsoximeter säger mig ingenting om patientens hjärtverksamhet. Självklart måste patienten vara uppkopplad för att arytmitolkning ska kunna ske. En pulsoximeter upptäcker knappast VT-snuttar, långa RR, frekventa SVES eller VES, AV-block, SA-block, FF mm. Om ni ändå väljer pulsoximetern så ta åtminstone fram en kurva på skärmen. Att koppla upp patienten med plattor skulle göra våra ekonomiansvariga galna. Kostar ju 200 spänn.
Specialist anestesi och ambulans

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 9/11 2007 8:44

Lipton;
Nä jag kan inte se skillnad på om det är VF asystoli eller PEA, men jag kan med pulsoxiometern konstatera hjärtstopp. Det är det väsentliga.

Novisen;
En pulsoxiometer och två fingrar på radialis säger en hel del om hjärtverksamheten och perifer cirkulation. Men visst, du kan inte tolka TYP av arytmi eller andra patologiska EKG-avvikelser.
Men det jag undar är hur förvaltar du den kunskapen som EKG´t berättar? om Pat har "VT-snuttar, långa RR, frekventa SVES eller VES, AV-block, SA-block, FF" Vad gör du åt det i ambulansen? Behandlar du eller är det bara bra kunskap att bära med sig?

Som sagt, så brukar jag koppla upp hjärtpat. men min poäng är att en patient med antingen endast pulsoxiometer eller övervaknings-EKG kommer i praktiken att få exakt samma behandling/vård sinsemellan, av den anledningen att vi inte gör mycket i ambulansen för att behandla arytmier. Jag kan ha fel, jag pratar bara av egen erfarenhet, och jag är tämligen oerfaren inom kardiologi.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/11 2007 9:14

Vissa fynd kring arytmier kan vara intressant för kardiologen inför fortsatt behandling men också avgörande om transcutan pacing, fistpacing, betablockad, Cordarone, Glucagon, Atropin, Adrenalin, vagala manövrar, Magnesium, intubation, elkonvertering mm ska initieras redan i ambulans. Men visst är det så att det ligger kanske mest i egenintresset att kunna rapportera in till sjukhuset vilka fynd man gjort av sin undersökning. Ovanstående behandlingar är som sagt var extremt ovanliga förutom Atropin. Fynd av långa RR är kanske det vanligaste fyndet i ambulans som kan förändra patientens behandling och fortsatta liv i efterhand.
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar