Sida 1 av 1

Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 28/3 2011 17:35
av swans
Hej,
Jag undrar hur man rent praktiskt går till väga för att befukta syrgas, och även värma den. Finns det någon möjlighet att göra det i fält eller kräver det medicinsk utrustning?

Ett sätt att värma den har jag hört är att sänka ner syrgasflaskan i en hink med varmt vatten.

Mvh

Re: Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 1/4 2012 18:04
av Balder
Det finns ofta en behållare att koppla på syrgasuttaget som är fylld med sterilt vatten. Det är sedan till denna behållare som grimman/masken kopplas. Syrgasen befuktas av vattnet, vid behov kan även detta värmas. Vet dock ej om det behövs? Tänker du under vintertid? Räcker värmen i ambulansen där vattnet är?

MVH
Balder

Re: Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 26/4 2012 14:15
av Novisen
Det går inte att värma syrgas. Då den expanderar frigörs kyla och sedan åker den genom en slang. Alla tidigare försök att värma syrgasen kommer ändå att resultera i status quo. Näsan är bästa sättet att värma inandningsluft. Samma sak gäller infusioner. Ett dropp med 40 gradig Ringer har en temperatur på 22-24 grader efter att ha färdats i en slang 180cm. Detta vid rumstemeratur. Nedkylda patienter kommer du, förutom att kyla ner dom ytterliggare, belasta med mer vätska som den redan nedkylda kroppen ska värma upp. Enda gången jag ser en vinst med värmare av vätskor i ambulans är en transport mellan vårdinrättningar där blod ges i större mängd. Tex efter blödningar, aortaanerysm. En induktionsvärmare där blodet värms upp till 40 grader skulle vara ett bra alternativ. http://anaesthesia.gehealthcare.com/en/ ... nflow.html

Re: Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 19/2 2013 10:57
av P.Xl
Man kan slippa värme förluster vid syrgas behandling genom att använda sig av en filtrerande syrgasmask. Den fungerar på samma princip som en värmeväxlare men tar vara på fukten och värmen från utandningen. Man får även bonus effekten att slippa ha en externbefuktare.

Re: Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 24/10 2013 9:23
av sandrela
Angående C-uppsats har jag skrivit en om prehospital smärtlindring. Riktigt givande! Men det kanske jag inte får tycka för dig då jag "bara" är SSK med två akutVUB och rotationstjänst.

Re: Hur värmer och befuktar man syrgas?

Postat: 24/10 2013 12:34
av P.Xl
Hej SANDRELA
Jag förstår inte vad du menar? Men om du kommer att skriva en C-uppsats i syrgasbehandling och befuktning (det finns väldigt lite forskning i det ämnet) så kan jag bistå med det. Jag har forskat och gjort mätningar på det sedan 1994. Har även patentet på den filtrerande syrgasmasken. Med vänliga hälsningar P.XL