Sida 1 av 1

Behöver vi all utrustning i ambulansen?

Postat: 4/5 2004 21:28
av ambus
Hallå?

Är det inte dags för en utvärdering av våra medicinsk-tekniska prylar i ambulansen?

Vad tycker ni att det behövs av sådan utrustning?Ex. Ekg,defibrillatorn, ventilatorn, dokumentationsverktyget(ex. journadan), KED, Vacuumsplintar, m.m. etc.

Vad behövs inte?

Hur ofta använder vi den?

Erfarenhet av anti shock-byxan?

Finns det sådant som ni saknar av utrustning?
Skäl att komplettera?

kompetens kort

Postat: 31/8 2004 17:04
av lillanicke
Jag är nyfiken på erfarenheter gällande kompetens kort på med. tekn. utr.
Arbetar i organisation som sitter i arbetsstadiet att utveckla komp.kort.
Hur har ni lagt upp korten? Hur används dom för uppföljning? Gensvar från organisationen efter införande? Mvh lillanicke.

Postat: 24/10 2004 0:16
av Novisen
Vi har haft väsksystem tidigare i bilarna men har lyckats få ner antalet väskor och på så sätt även dubletterna av all utrustning som finns i bilarna. Det bästa vi gjorde var att ta bort syrgasväskan vilket underlättar vårt jobb otroligt mycket. Syrgasen monterades på båren(alfabår) + en liten väska med traumamask(vuxen + barn) och grimma. Syrgasen går snabbt att ta lös i de fall man behöver den löst(t.e.x. vid trafikolyckor. Vid bårbärning tar man upp betydligt mindre plats i trånga trappor då man slipper syrgasväskan.

Nackdelarna är lite högre vikt + att axeloket rök(användes aldrig av nån åndå men jag vet att andra stationer gillar den).

Vi har vidare en akutväska med läkemedel o.s.v, en barnväska, en intubationsväska, CPAP väska, förlossningsväska + en infusionsväska som bara innehåller en påse 10% Glukos just nu.

Mitt önskemål är en andningsvårdsväska med plats för Intubation för vuxen och barn, svalgtuber Rubens + masker, nödtrackset, CPAP, Ailos och eventuellt transportventilator och demandventil. Denna väska behöver inte vara speciellt stor då ingen syrgas ska följa med. Man får bort 3 väskor som jag ser det. Någon annan station som har detta system med en andningsvårdsväska utan syrgas?

Väskor

Postat: 7/1 2005 12:29
av Anonymous
Vi andvänder en andningsvårdsväska utan O2. O2-flaskan har vi i en "stoppad kådis" med fack för grimma, reservoirmask och micromistmask. Vi är väldigt nöjda med systemet att fästa O2 på båren, inga klagomål eller problem som vi upplevt under ca 5 år med systemet.
Använder för övrigt IM´s Flexiväska för läkemedel,sprutor, nålar m.m. Mycket överskådlig och bra väska.

Postat: 13/1 2005 17:32
av ambus
...och vilka är "Vi"? Väldigt nyfiken. :roll:

Postat: 14/1 2005 13:34
av Anonymous
Härnösand´s ambulansen kör enl konceptet flexi akutväska, andningsvårdsväska, O2-väska(Iron-duck).

Postat: 3/7 2006 22:03
av Pellepåriktigt
utrustning jag tycker att man kan ta bort är den stora vakummadrassen, när vi har spineboarden, vidare skulle det kunna räcka med EN sug som skulle kunna sitta i bilen och var löstagbar om man skulle behöva den utanför tex fastklämd pat. Trappsätt till alla stationer tror jag på (två rämmar som man sätter upp och ned till på bårmadrassen för att dra pat ned för en trapp)

Postat: 23/5 2008 15:28
av SSK
Jag är undrar hur ofta ni använder följande utrustning:

1 KED-väst
2 Skopbår
3 Qucksplint
4 Sugen
5 ventilatorn
6 Bärstol
7 CPAP
8 Rubensblåsan

A Aldrig
B Någon/några gång(er)/år
C Någon gång i månaden
D Varje arbetspass/ eller varje vecka

Tacksam för svar!!

Postat: 23/5 2008 19:42
av aceofspades
SSK skrev:Jag är undrar hur ofta ni använder följande utrustning:
1 KED-väst
2 Skopbår
3 Qucksplint
4 Sugen
5 ventilatorn
6 Bärstol
7 CPAP
8 Rubensblåsan

A Aldrig
B Någon/några gång(er)/år
C Någon gång i månaden
D Varje arbetspass/ eller varje vecka
1 A
2 Används ej längre i bilarna
3 C
4 B
5 B
6 D
7 B
8 C

Postat: 27/5 2008 10:46
av Wernvik
1B
2B
3 Finns ej i bilen
4B
5A
6B
7B
8B

Postat: 27/5 2008 11:01
av aceofspades
Vad beror det på att ni inte använder bärstolen oftare? Har ni det så bra att ni alltid kommer ända fram med båren? Tyvärr finns det en hel del trapphus häromkring där båren knappt kommer genom ytterdörren, och då är bärstolen guds gåva till ambulanssjukvården. Fast den skulle varit ännu bättre om den haft framhjul så man slipper tilta den så förbannat. :lol:

Postat: 27/5 2008 16:10
av Akuten
Jag blir lite förvånad när jag ser att CPAP:en används så pass sällan. Är det så sällan ni har patienter med lungödem eller behandlar ni dessa patienter på något annat sätt?

Nog används CPAP i ambulansen oftare än några gånger/år hos oss.

Postat: 28/5 2008 15:48
av aceofspades
Ja det är fler än några gånger per år, men inte heller så ofta som en gång i månaden. Händer förvisso ibland att den används ett par gånger på en vecka, men det är ovanligt.