bara leg.läkare och leg.narkos i ambulans

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Anonymous

bara leg.läkare och leg.narkos i ambulans

Inlägg av Anonymous » 23/5 2004 13:24

Nu måste ni ta er en funderare.Skulle ni vilja bli omhädertagna av en undersköterska eller sjuksköterska på akutmottagningen om ni själva fick en livshotande skada???NEJ man vill att en läkare skall behandla.De enda som skall arbeta med akutsjukvård i ambulans bör vara läkare eller narkos eller intensivsköterska.jag träffar dagligen undersköterskor och sjuksköterskor som omöjligt kan klarat ett enkelt akutfall,om det nu finns några enkla fall.Inse era brister och teoretiska svagheter.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 24/5 2004 18:26

En läkare kan inte göra något mer ute på fältet än vi som jobbar där nu.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: bara leg.läkare och leg.narkos i ambulans

Inlägg av AMBASS » 24/5 2004 20:10

Svensson skrev:Nu måste ni ta er en funderare.Skulle ni vilja bli omhädertagna av en undersköterska eller sjuksköterska på akutmottagningen om ni själva fick en livshotande skada???NEJ man vill att en läkare skall behandla.De enda som skall arbeta med akutsjukvård i ambulans bör vara läkare eller narkos eller intensivsköterska.jag träffar dagligen undersköterskor och sjuksköterskor som omöjligt kan klarat ett enkelt akutfall,om det nu finns några enkla fall.Inse era brister och teoretiska svagheter.
Här är ett lysande exempel på att vi alla har olika erfarenheter. Min erfarenhet är den att en uska många gånger kan vara vassare på flera tekniska och praktiska moment i den dagliga ambulansverksamheten. Alla har vi ett lika värde inför Gud. Inom organisationen behövs alla kompetenser och jag tror inte att vi kan mäta allt i tjänstegrad eller utbildning. Fram för mer verklighetsbaserade tester som skall gälla för alla, Inklusive läkare!!!!
Blood Will Tell

Anonymous

bara leg. läkare och leg. narkos i ambulans

Inlägg av Anonymous » 24/5 2004 20:24

Detta med titlar hit och dit har retar upp mig i alla tider. Men de som kan sitt jobb har jag alltid beundrat vare sig de är amb sjv, ssk eller läkare.
Jag har jobbat så lång tid och träffat på mycket folk inom vårdyrket. Det finns även läkare som anser sig inte klarar vårt jobb som vi utför inom ambulanssukvården. Dessa är på inget sätt dåliga läkare men de står med två fötter på jorden och dit kommer man bara när man är säker i sin yrkesroll. Mycket skitsnack från vissa på detta forum.

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Kompetensnivåer

Inlägg av lukas1 » 25/5 2004 12:59

Vad är en bra kompetens - är det i första hand utbildning eller har möjligen erfarenhet något med saken att göra? Din examenstitel säger mig vilken utbildning du genomgått, inte vad vad du kan!

Den mesta ambulanspersonal jag mött och samverkat med har varit både kunniga och kompetenta. Likaså de flesta på sjukhuset också. Undantag finns naturligtvis, men de flesta undantagen har varit på sjukhuset. Troligen är "gallringen" effektivare i yttre tjänst (läs ambulans) där de inblandade är mer utlämnade till varandra. Kompetensen i ambulans har höjts betydligt genom åren genom utbildning och specialisering, samt genom föryngring. Därigenom kommer ny kunskap snabbare fram jämfört med kliniken, där personal ofta är kvar betydligt längre.

Grundutbildning och kontinuerlig vidareutbildning anpassad till den tjänst jag har är viktig, liksom mina personliga förutsättningar att tillämpa kunskaperna. Inom sjukvården generellt vore regelbunden praktisk examinering nog av stort värde.

Svensson vill säkert hellre få en första insats av sjukvårdspersonal med regelbunden arbetstid och därtill vila. Inte av en jourläkare med 15-20 timmars jourtjänst utöver normal arbetstid. Det är en verklighet idag inom sjukvården. Detta är ett betydligt allvarligare säkerhetsproblem inom vården.

Efter att ha kört lastbil ett begränsat antal timmar tvingas du av lagen till vila. För att få skära runt i våra kroppar behöver du bara hålla dig upprätt och vaken.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 25/5 2004 18:43

Vilken grundkompetens en person har måste vara i första hand vilken utbildning denne har. Man måste förutsätta att om man har blivit godkänd i sin utbildning så uppfyller personen en viss kompetens. Det finns säkert många duktiga snickare som skulle bli utmärkta ortopeder.

Håkan bråkan du gör själ för ditt namn, men du kan väl inte mena att du klarat alla ambulansuppdrag med väl godkänt. Jag tror de flesta någon gång har känt att man kunde ha gjort det bättre.

Jag tror läkarna kommer att göra entré inom ambulansjukvården. Som i övrig sjukvård så ställs det högre och högre kompetens ju mer avancerad sjukvård man ska hålla på med så förmodligen även inom ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården måste få forsätta att utvecklas.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 26/5 2004 10:06

Tomas skrev: Håkan bråkan du gör själ för ditt namn, men du kan väl inte mena att du klarat alla ambulansuppdrag med väl godkänt. Jag tror de flesta någon gång har känt att man kunde ha gjort det bättre.

Jag tror läkarna kommer att göra entré inom ambulansjukvården. Som i övrig sjukvård så ställs det högre och högre kompetens ju mer avancerad sjukvård man ska hålla på med så förmodligen även inom ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården måste få forsätta att utvecklas.
Då vill jag veta fördelarna och hur bla. behandling i hemmet och hur omvårdnaden kan bli bättre med en läkare i ambulans.
Klarar man fler liv?
Är tanken att man ska få färre patienter in till sjukhus?
Blir behandlingen bättre vid tex livshotande skador med en läkare i bilen men med fortfarande kraftigt begränsad utrustning?
Vill landstingen betala dubbla lönen till en läkare som kanske inte ger en förbättring i behandling?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 26/5 2004 21:23

Ja Håkan jag tror man räddar fler liv. Medicinska akutfall klaras säkert bra med sköterskekompetens möjligen bortsett från fullt utvecklad anafylaxtisk reaktion där personen måste intuberas före denne är död.

Olycksfall med barn och traumafall skulle förmodligen ha en bättre chans med en kompetent narkosläkare i ambulansbesättningen. Hur många barn intuberar, ventilerar, sätter du nål på varje månad ?

Man ska komma ihåg att de flesta ambulansuppdrag klaras med dagens kompetentnivå men jag tycker det ska finnas spetskompetens tillgänglig dygnet runt för dessa specifika uppdrag. Ju mer specifikt ju högre kompetens i stigande ordning ambulanssjukvårdare, ambulanssjuksköterska, narkossköterska, narkosläkare.

Jag tror inte man får färre patienter till sjukhus men förhopningsvis i bättre skick. Hur är era ambulanser utrustade? de flesta ambulanser idag är mindre rullande akutmottagningar.

Det är helt riktigt att det förordas scoop n run vid trauma för att rädda liv, Men jag tror också att man bränner några för att man inte klarar av att behandla patienten.

Man måste försöka vara lite ödmjuk och inse sina begränsningar.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 27/5 2004 11:28

Hur många patienter förlorar ni genom bristfällig kompetens.? Finns det statistik?
Delegeringarna man får på läkemedel, intubation etc. är just till för att en läkare inte ska behöva finnas till hands förrän vid sjukhus.
Själv ser jag inga fördelar med läkare i bilen med tanke på dagens körningar.
Och vilka skulle ständigt få köra bilen? :wink:
En läkare och en gammal taxichaufför skulle vara idealet i så fall.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 27/5 2004 14:02

Nej det går inte ha någon statistik på hur många som går åt. Men av egen erfarenhet då man var nybakad ambulanssjukvårdare vad visste man då egentligen det var ren tur att ingen strök med. Ju mer kunskap man har ju mindre kan man. Angående läkemedel så är du begränsad till ett visst antal och som ambulanssjuksköterka får du bara intubera hjärtstopp och möjligen RLS 8 eller ?

I framtiden kommer det förmodligen att bli så hur som helst att den med högst medicinsk kompetens vårdar och den andra kör.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 27/5 2004 22:10

Och hur många går med på att antingen vårda eller köra??

Skriv svar