val av VUB

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

mårtensson
Inlägg: 6
Blev medlem: 9/3 2007 10:43

val av VUB

Inlägg av mårtensson » 9/3 2007 10:49

Vid risk för att ev tjata ut ämnet men måste fråga. inom en snar framtid färdig syrra. Funderingarna ligger på vilken VUB-utb man ska välja. Är intressad av ambulansen men vet att jag är så pass rastlös av mig så jag kommer inte jobba där resten av livet..min fråga är vilken av vubbarna är mest "alround", som man även kan få användning av i resten av sjukhuset mvh

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 9/3 2007 11:16

läs flera vubbar... börja med ambulansvubben om det är där du ska börja jobba. jobba något år och plugga narkos eller iva undertiden.

Har du en vub och ska läsa en till kan du tillgodoräkna endel kurser.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/3 2007 12:17

Ska du jobba i ambulans ska du läsa ambulansvubben. Komplettera sedan med någon annan vubb. Har inte förstått när en del påstår att IVA eller anestesi skulle tillföra mer till ambulansjobbet än ambulansvubben.

klerty

Inlägg av klerty » 9/3 2007 13:39

Novisen skrev:Ska du jobba i ambulans ska du läsa ambulansvubben. Komplettera sedan med någon annan vubb. Har inte förstått när en del påstår att IVA eller anestesi skulle tillföra mer till ambulansjobbet än ambulansvubben.
Det handlar väl inte om att "tillföra mer". I mina ögon handlar det mer om att läsa en VUB som ger nyttiga kunskaper att använda i flera områden istället för att läsa flera VUB:ar. Rena bekvämlighetsval alltså.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 13/3 2007 23:16

Med risk för att bli tjatig... det finns ju säkert en eller två anledningar till att man har en vub som är inriktad mot ambulanssjukvård. Vad en del sen säger om att anestesi är den "bästa" vuben över lag skiter jag i. Vubarna heter inte IVA, ambulans eller anestesi utan anledning. De är anpassade för att ge en specialistkompetens inom respektive område.

ska man jobba på ambulansen bör man ha ambulansvuben.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 14/3 2007 7:56

Allr är som vanligt svart eller vitt här på AF:).

Jag ser det så här; jag komer inte inte jobba på ambulansen hela livet (jag hoppar mellan amb, ane och HIA). DÅ tyckte jag det var dumt att skaffa en amb vubb. jag gjorde då så att jag jobbade mig till amb erfarnehet, gick ane och skaffade mig erfarenhet. Det tycker att jag har en ganska bred kompetens och man har inte målat in sig i ett hörn.

nu när många 80-talister börjar jobba i specialisttjänst tror jag detta kommer öka om man inte ändrar systremet

Lipton

Inlägg av Lipton » 14/3 2007 10:19

Jag talar ju bara för en åttiotalist, men nog tror jag det kommer öka att systrar flyttar runt bland olika verksamheter, både specialistsyrror och allmänsyrror. Däremot har jag för avsikt att läsa en specifik utbildning för varje verksamhet där detta finns. Således kommer jag läsa narkosvubben innan jag börjar jobba där och vad gäller ambulansutbildning så tycker jag mig redan ha en, men kommer antagligen läsa ytterligare en inom några år.

//Lipton - som gillar att gå i skolan...

banan

Inlägg av banan » 14/3 2007 18:17

Om man har jobbat på ambulansen i säg 5-10 år , vad har man då att hämta inom ambulansutbildningen/prehospen?
En grej vi har funderat länge på.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 14/3 2007 18:36

Jag har inte gått amb. vubben så jag kan inte säga något om den, men jag går för tillfället narkos, och en återkommande problematik på detta forumet är att folk tror att narkossyrror endast söver patienter. Vi väcker faktiskt (nästan) lika många som vi söver och därimellan har vi dom i ett tillstånd som liknar medvetslöshet och allehanda komplikationer kan där hända som måste lösas, allt från andningssvårigheter, hjärtinfarkter, stora blödningar, hjärninfarkter etc (och med efterföljande problematik). Man får också bra farmakologiska kunskaper, och mycket patofysiologi, framför allt rörande cirkulation och andning. Är man lite anpassingsbar kan man överföra sina anestesiologiska kunskaper till prehospital verksamhet. Det som jag personligen saknar och som jag gissar att amb-vubben är bättre på, är symtom--->diagnos--->åtgärd, alltså vilken arbetsdiagnos man ska jobba efter på olika symtom.

Man kan också fråga sig hur mycket kvalitativ patienttid som ambulanspraktiken ger jämfört med anestesipraktiken... Under en vecka på anestesin har man kanske 30 timmars patientkontakt och 10 timmar runt-om-kring-tid, medans det på vissa ambulansstationer är det omvända.

Eftersom det är en stor del av vubben som är praktik är detta i sammanhanget ganska relevant.

Men jag säger inte att någon vub är bättre än den andra, utan menar att man kanske inte så blint ska tro att bara för man döpt utbildningen efter något speciellt område så är det per automatik bästa utbildningen rent kunskapsmässigt.

Jag tror dessutom att det är fler faktorer än val av vubb som gör att man blir duktig prehospitalt. Då tänker jag framförallt på personlighet, tidigare erfarenheter, samarbetsförmåga, vilja att utvecklas etc.
Senast redigerad av 1 peder, redigerad totalt 14 gånger.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Tompa31

Inlägg av Tompa31 » 14/3 2007 21:12

peder skrev: Man kan också fråga sig hur mycket kvalitativ patienttid som ambulanspraktiken ger jämfört med anestesipraktiken... Under en vecka på anestesin har man kanske 30 timmars patientkontakt och 10 timmar runt-om-kring-tid, medans det på vissa ambulansstationer är det omvända.

Eftersom det är en stor del av vubben som är praktik är detta i sammanhanget ganska relevant.
Precis som du säger är detta något som gäller på vissa stationer. Men om jag utgår från mig personligen gör jag min verksamhetsförlagda utbildning (praktik) på en ambulansstation som tillhör en av de mest belastade i sverige, om inte till och med den absolut mest belastade. Detta medför att av 30-40 timmar VFU-tid är 95% av tiden i patientkontant.

Dessutom blir vi som läser Ambvubben (prehospen) enligt min åsikt bredare i vårt kunnande än andra vubbar. Detta eftersom vi utbildas redan från början i det prehospitala tänkandet & arbetet. Det ställer speciella krav på den som arbetar i den prehospitala verksamheten.

Vidare måste jag iof säga att anestesisjuksköterskorna skall finnas i det prehospitala också och speciellt om man har ett antal år inne på narkosen bakom sig är man en väldigt stor tillgång på fältet i många situationer.

//Tompa

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 15/3 2007 13:17

Combitub skrev:Min största kritik mot specialistutbildningen i Ambulans är att den i mitt tycke ligger på förlåg nivå. Jag har till dagens datum inte sett någon bli underkänd på denna specialistutbildning. Så är inte fallet med IVA och Anestesi där det i mitt tycke ställs betydligt högre krav på studenten och där de färdiga håller en jämnare kvalitet.

Ambulansutbildningen måste ställa högre krav på internmedicinska sjukdomar och speciellt kardiologi. Vidare måste utbildningen lära ut hur man undersöker patienten på ett korrekt sett. Det är alltid lika roligt att läsa "Askulation" på åtgärdslistan för att sedan fråga: "vad hörde du?". Svaret brukar bli "Jag tror att jag hörde andningsljud bilateralt". Man vet att man bör askultera vissa patient grupper men man vet inte vad man skall lyssna efter eller tolka det man hör.
Jag delar din kritik till 100%. Tyvärr ligger ribban vid amb-vubb på tok för lågt, något som SoS mFl börjar uppmärksamma. Detta leder till bekymmer för både ambulansen och den som pluggat vubben. Jag anser att man lurar in folk i detta omvårdnadskramande som föga har att skaffa med verkligheten. Omvårdnadsmumier och vårdvetarnunnor har helt intagit högskolorna och utövar extremt negativt inflytande på vubbarna, som skulle kunna vara bra om de fick vara medicinska.

Fortfarande är det allt för mycket larv och gojja med i utbildningarna (omvårdnad mm). Tyvärr står dagens amb-vubb inte alls att jämföra med paramedicutbildningarna som i allt större utsträckning är medicinska. I Sverige har man så totalt låst sig vid vubbvägen att man tappat målsikte. Ett bekymmer är också att de bygger på omvårdnadsstudier som syrra, vilket i ytterst liten omfattning har att göra med prehospital akutvård. Jag har tidigare kritiserat att det idag 2007 finns sk ambsyrror som inte kan tolka ett enkelt ekg eller förstå olika mycket grundläggande patofysilogiska tillstånd. Men egentligen är det inte konstigt då vubbarna inte innehåller studier i akutmedicin, vilket inte heller grundutbildningen gör i någon större omfattning. I ett globalt perspektiv ligger vi på direkt U-lands nivå i detta avseende. Vubben måste ställas i direkt prop till behovet. Ambulansen är ett rullande akutrum och det skall krävas kunskaper därefter.

Enda sättet är att göra utbildningarna till SJUKVÅRDSUTBILDNINGAR. Sluta utbilda teoretiker - Börja utbilda SJUKVÅRDARE, vilka behöver medicinska färdigheter innan omvårdnadssörja.

((AMBASS))
Blood Will Tell

Tompa31

Inlägg av Tompa31 » 15/3 2007 16:48

AMBASS skrev:
Enda sättet är att göra utbildningarna till SJUKVÅRDSUTBILDNINGAR. Sluta utbilda teoretiker - Börja utbilda SJUKVÅRDARE, vilka behöver medicinska färdigheter innan omvårdnadssörja.

((AMBASS))
Äntligen någtos om jag kan hålla med dig om AMBASS även om jag går emot dina åsikter i övrigt.

Med den nya Bollogna-avtalet (obs dålig stavning) kommer vubbarna att bli ännu mer inriktade mot teorier och forskningsmetoder. Jag kommer aldrig att förstå hur en "Magister i omv" kommer vara bättre en en Leg. SSK med vidareutbildning i akutsjukvård och ambulanssjukvård.

//Tompa

Lipton

Inlägg av Lipton » 15/3 2007 20:39

Jag tänker inte lägga mig i diskussionen om VUBarnas innehåll. Däremot är min åsikt att man borde ta mer hänsyn till tidigare erfarenhet hos eleven som genomgår en vidareutbildning. banan ställer frågan hur mycket kunskap som finns att hämta i VUBen om man arbetat 10 år i ambulans. Jag tycker att det kan finnas massor att hämta då det trots allt hänt massor inom prehospital akutsjukvård de senaste tio åren. Det är dock tveksamt om man tillgodogör sig största möjliga kunskap genom att "bara" plocka poäng och göra praktiken på grannstationen.

Har man inga tidigare erfarenheter lär man sig troligtvis massor genom att åka med en vanlig ambulans. Har man tio års erfarenhet kanske någon spetsenhet som helikopter eller akutbil skulle passa bättre. Eller varför inte något ställe på sjukhuset? OP, HIA, IVA akutmott? Skall man gå en utbildning borde den bredda kunskaperna.

Jag läste gymnasiala ambulansutbildningen förra läsåret och har som färdig syrra tänkt läsa narkosen först eftersom de ambulansspecifika kunskaperna redan är inhämtade. Om ett deccenium ungefär har jag däremot tänkt att det kanske kan vara bra att läsa ambulansvubben på nytt eftersom jag förutsätter lika mycket till kommer ha hänt under de kommande tio åren.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 15/3 2007 23:14

Har läst både anestesi och ambulansvubben. Vi läste inte en sekund omvårdnad förutom en föreläsning om våld mot kvinnor och omhändertagande om dessa. De första 23p läser IVA, Ambulans och Anestesi tillsammans. Då läser man patofysiologi, anatomi och akutsjukvård. Därefter specifik omvårdnad mot respektive gren. På ambulansvubben ingick, förutom alla föreläsning, Prehospital sjukvårdledning, PHTLS, CRM, Teamarbete (taktisk losstagning), vattenlivräddning, simuleringsdagar med SimMan, självförsvarsutbildning på polishögskolan, klinisk praktik 5p och socialstyrelsens hypotermiutbildning. Har pluggat i Umeå.

Skriv svar