Under all kritik!

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

NordicWolf

Under all kritik!

Inlägg av NordicWolf » 31/1 2009 4:46

Hej
Detta blir mitt första inlägg här på forumet. Trots den skrämmande ämnes raden så har jag bara lite jag vill ventilera och diskutera och höra era åsikter :D
Lite kort bakgrund om mig: Jag har själv väldigt lite insikt i den Svenska sjukvårdens utbildnings system, krav,behörigheter osv. Jag är EMT-I (US) och ALS (SA).Kortare praktik i US och senare jobbat i Johannesburg och Durban på amb och rapid response car. Så mina erfarenheter sträcker sig endast till pre hospital sjv.
På senare tid har jag sökt mig tillbaka till det jag engång i tiden sysslade med ,säkerhet,personskydd osv. Jag har nu sedan en tid tillbaka kombinerat dessa två områden till det som nu utgör min profession, medic, cp medic,tactical medic vad man nu vill kalla det och arbetar främst i högrisk miljöer.
Jag har alltså om man jämför men dom flesta här på forumet en ganska kort utbildning och än mindre praktik och även mindre bredd om man tittar i det stora hela.
Nu kommer jag till själva kärnan:
Under dom senaste åren har jag träffat på ett antal ,fåtal snarare svenska SSK´s med och utan amb. som sökt sig för att jobba i högrisk miljöer. Jag har jobbat med dom som kollega ibland och varit på samma utagningar för ett jobb ibland. I samtliga fall har dom presterat under all kritik i det sammanhanget.
Jag är väl medveten om att det varierar från individ till individ samt att jag har träffat väldigt få. Så jag drar absolut inte alla över en kam.
Jag undrar bara vad f*n man får lära sig på den svenska SSK utb.?
Jag har pratat med dom här killarna endel när vi träffats eftersom det faller sig naturligt när man är från samma land. Och mycket av utb. verkar vara teori med därtill stora block som inte är kopplade till tjänsten. Endel verkade kunna mer om hur man skriver en uppsats "vetenskapligt" eller analys och metod än om tjänsten. (Florence!)
Vad jag förstår så vill man förbereda studenterna för forskning och höja statusen för SSK även, jag kan inte termerna men bli "professor/doktorera" motsv.med ssk (omvårdnad) som huvudämne!? I den här delen av skogen är jag inte helt bevandrad så ni får ha överseende med fakta fel.
Vilket är jätte bra, men det får inte inkräkta på basala sjv kunskaper.

Visst alla är "gröna" i början och rutin och erfarenhet kommer med tiden och on the job training är devisen. Men det ersätter ju inte en stabil grund.
Sen vet jag att lagstiftningen är väldigt olika från land till land vilket naturligtvis styr hur ofta man får möjlighet att praktisera olika tekniker.

Men framför allt har jag sett stora brister i att: Deffa manuellt, IV, ET, admin av läkemedel, triage, thorax drän och att utföra moment under stress, mörker, improviserade hjälpmedel osv.
Detta menar jag på stöter man på inte bara i den "taktiska" miljön utan i alla sjv miljöer.
Dom SSK jag träffat har vittnat om korvstoppning när det gäller S&S på vanliga sjukdomar, lite praktik, väldigt sprid praktik osv.
Jag förstår givetvis att en svensk SSK utbildas för att kunna verka i ett väldigt mycket bredare spektra än en som endast utbildats för akutsjukvård. Tex. Jag skulle inte kunna driva en avdelning, utföra någon mer omfattande patient administration osv.

Sen bara för skojskull kan man jämföra praktiken: Den ssk jag talat med senast till bringade sin första praktik på ett hem för äldre motsv.(helt i sin ordning dock) Jag tillbringade min första praktik 4 veckor/7dagar i veckanpå en Rapid response car i Johannesburg,där jag åkte med en Paramedic. Första larmet var Lastbils kapning med tre alvarligt skottskadade personer. Det blev mitt elddop (första live ET osv).
Det kan låta som jag raljerar och jag förstår att man inte på något sätt kan jämföra dessa. Men jag kan säga att rätt mycket av det gröna har gått ur en väldigt fort.

Ja ja det var mina tankar så här i afton.
Tillägger DOCK att detta inte på något sätt är tänkt till att racka ner på svensk sjv eller sjv utb. bara en undran hur det läggs upp och hur förberedd man är när man är ute i het luften.

Tack för ett intressant och aktivt forum

Må gott

Mvh/Magnus

NordicWolf

Inlägg av NordicWolf » 31/1 2009 9:00

Det är lite synd tycker jag att vi saknar tradition inom just det när vi har goda möjligheter att sätta upp realistiska utbildnings platser för remote medics. Har haft en viss kontakt i offshore spectrat då jag jobbat som ass. rig medic/dive medic och jag anser att en stor andel av dom offshore/remote medics jag jobbat med är riktigt riktigt duktiga.
Sen den taktiska/högrisk biten är ju ett kapitel för sig. Vilket tenderar till att dom flesta har militär bakgrund.
Jag har förutom min militära bakgrund gått 3st TCCC utb,BATLS och Basic/Advanced Tactical medic hos NYPD vilket har gett mig väldigt mycket. Så det finns ju om man letar som sagt.

/

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 31/1 2009 10:08

Men visst har du rätt i din analys av sjuksköterskor. Utbildningen ger bara en bredda att stå på i teorin. Ingen akutsjukvård lärs ut på sjuksköterskeprogrammet och specialistutbildningarna verkar skifta mycket i utformning i Sverige. Militär utbildning var för några år sedan mer eller mindre obligatoriskt för sjuksköterskor att genomgå om man jobbade på ambulans. 5 veckor i Karlstad på armens sjukvårdsskola (nedlagd nu) med inriktning mot helikopter eller fältsjukhus. Har man en bakgrund med värnplikt kan det hända att man är krigsplacerad längre upp i åldrarna än vanlig kanonmat. Själv var jag krigsplacerad tills jag var 34år pga min jägarutbildning (plutonsjukvårdare). Hur situationen ser ut idag är jag däremot inte insatt i.
Specialist anestesi och ambulans

zache
Inlägg: 24
Blev medlem: 20/9 2008 16:33

Inlägg av zache » 31/1 2009 16:47

jag pluggar till ssk nu och jag håller väl dels med om och dels inte. forsknings delen i utbildningen är ja dels för att höja ssk status/ driva upp lönen, men också att man med dessa kunskaper ska driva omvårdnadsforskningen framåt, dvs hänga med i utvecklingen eller t.o.m ligga i framkant. men sedan kan man göra på två sätt i ssk skolan hanka sig fram på tenta på tenta och få sin proffesion till sist eller så kan man engagera sig och gå till skolan och öva de praktiska moment på "fritid" som vi haft "genomgång på" så att det sitter.
detta gäller vad jag antar i hela sitt yreksverksamma liv, dvs då man aktivt ska söka kunskap och erfarenhet och komplettera med mer kurser och utbildningar..
dålig ssk utb i sverige svar NEJ!! finns det slöa männiksor, JA!

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 1/2 2009 2:40

Hej Magnus,
Har du gått Ronin Kursen, eller?
Håller med om att den praktiska traumadelen är mycket hög i SA (oftast). Dock finns även där en akademisk utbildning i prehosp akutmedicin som skiljer sig från den traditionella praktiska. Jag måste säga att jag haft bättre erfarenhet med de paramedics från SA som har båda delarna. Framförallt i remote settings. De tactical medics som jag arbetat med från SA har oftast erbjudut hög kvallitet och stor erfarenhet i fält. Måste säga att jag inte träffat så många svenskar i dessa sammanhang.
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 1/2 2009 18:44

Man kan säga att ssk utb är alldeles för slapp. Även vub/sub är för slapp. Man har lätt kunnat bredda och fördjupa både ssk utb och vub/sub utan att behöva öka antalet poäng. Däremot behöver man utöka antalt adekvata föreläsningar med kompetent och engagerad föreläsare. När jag läste till ssk så läste en polare till mig på KTH. Man kan säga att skillnaden mellan vad man var tvungen att prestera för en poäng på KTH jämfört med en poäng på RK högskola var som natt och dag. Ja den svenska ssk utb måste bli mycket bättre och då menar jag överlag och inte enbart inom akut och katastrofmedicin och fysiologi och patofysiologi utan över hela linjen.
To whom much is given, much is expected.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 1/2 2009 18:49

Intressant ämne. Det finns sedan ett antal år en arena som omsätter en hel del folk och oerhört mycket pengar. För vissa tjänster har beställaren särskilda krav utöver det medicinska delarna - medborgarskap mm - och jag har träffat få svenskar i dessa tjänster, men vet att dem finns och att mycket handlar om privata egenskaper. Den militära erfarenheten är ej att underskatta.
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Re: Under all kritik!

Inlägg av Gosta » 1/2 2009 22:10

NordicWolf skrev:Hej

Men framför allt har jag sett stora brister i att: Deffa manuellt, IV, ET, admin av läkemedel, triage, thorax drän och att utföra moment under stress, mörker, improviserade hjläpmedel osv.
Detta menar jag på stöter man på inte bara i den "taktiska" miljön utan i alla sjv miljöer.
Mvh/Magnus
Dom grejerna som NordicWolf beskrev är ju rent praktiska om man bortser från de kunskaper som krävs för att veta när och hur och hur fort dessa sorters insattser skall ske, vilket man inte bör. I NSW Intensive Care utbildningen ingår efter internship i annestesi en tio veckor lång praktisk examen i fält. Denna tid förlängs om så krävs för bedömning. Tanken är att ingen skall åka runt med ICP bricka på bröstet utan att ha bevisat praktisk klinisk kompetens i skiftande miljöer och situationer.
De kunskaper som beskrevs ovan är ju också något de flesta har utfört under instruktion tidigare i utbildningen så att det inte är helt nytt när man kommer till IC nivå (thorax drän kanske undantaget, om man bortser från simpel dekompression).

Hur hanteras den praktiska delen av prehosp utbildningen i Sverige? Det kan ju ofta vara svårt att bedöma en kandidat om man inte får den sortens fall som krävs.

Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Lipton

Re: Under all kritik!

Inlägg av Lipton » 2/2 2009 11:28

När det gäller en grundutbildad svensk sjuksköterska som söker sig till den typen av verksamheter som NordicWolf så måste jag nog säga att det finns två kommentarer till detta. För det första så är det självklart att den svenska sjuksköterskeutbildningen inte är anpassad för att studenterna självständigt skall kunna utföra en del av dessa åtgärder efter examen, i vissa fall ens inte kunna assistera vid utförandet av dessa åtgärder. Det är ju heller inte helt lämpligt att studenterna skall påbörja ambulanstjänst även om detta tyvärr oftare är upp till studenten än arbetsgivaren.
Detta innebär ju dock inte att den svenska sjuksköterskeutbildningen är dålig, det innebär bara att den är anpassad till studentens kommande verksamhet som vanligtvis innan eventuell vidareutbildning kommer vara en vanlig vårdavdelning eller eventuellt kommunal sjukvård. Det som eventuellt gör den svenska sjuksköterskeutbildningen dålig är det som beskrivs av van the man, nämligen att det är så enorma skillnader mellan skolorna att det knappt går att jämföra studenterna efter examen. Detta innebär ju att en del introduktionsprogram för nyanställda bör gå åt till att lära dem lokalerna medan andra helt måste fokusera på att lära den nyanställde yrket.
För det andra så var i alla fall min upplevelse att de ansvariga för utbildningen gärna höjde denna till skyarna och gladeligen informerade om det faktum att vi, studenterna, i framtiden skulle bli enormt duktiga och bra i och med att vi läste vetenskapsteori och således hade större möjligheter än våra äldre kollegor att hålla oss updaterade vilket innebar att vi blev så fantastiskt bra. Jag har inte svårt att se att de med mindre självinsikt som kanske inte helt tillgodogjort sig utbildningen på bästa sätt skulle kunna få för sig att de efter några månaders arbete på akutmottagning eller liknande är lämpliga att åka på den typen av uppdrag som NordicWolf beskriver. Självklart blir det då pankaka av detta.

Slutligen så är det ju också så att den svenska verkligheten ser lite annorlunda ut, behovet av ett thoraxdrän på skadeplatsen i dagens Sverige är ju ganska sällsynt och således är förmågan att anbringa ett bland Sveriges prehospitala arbetskraft också ganska sällsynt, och i de fall den faktiskt finns i kombination med behovet så har jag svårt att se att mottagande läkare direkt skulle inse detta och fortsätta behandlingen av patienten på optimalt sätt utan att först ifrågasätta varför i h**v*te någon fått för sig att börja karva i patientens bröstkorg på skadeplatsen.
Alltså kan man kanske inte förvänta sig att svensk personal skall utföra en del åtgärder på bästa sätt under stress.

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Re: Under all kritik!

Inlägg av Gosta » 2/2 2009 12:07

Lipton skrev:
Slutligen så är det ju också så att den svenska verkligheten ser lite annorlunda ut, behovet av ett thoraxdrän på skadeplatsen i dagens Sverige är ju ganska sällsynt och således är förmågan att anbringa ett bland Sveriges prehospitala arbetskraft också ganska sällsynt, och i de fall den faktiskt finns i kombination med behovet så har jag svårt att se att mottagande läkare direkt skulle inse detta och fortsätta behandlingen av patienten på optimalt sätt utan att först ifrågasätta varför i h**v*te någon fått för sig att börja karva i patientens bröstkorg på skadeplatsen.
Alltså kan man kanske inte förvänta sig att svensk personal skall utföra en del åtgärder på bästa sätt under stress.
Hej Lipton,

Jag tvivlar inte ett dugg på det du skriver om utbildning. Det förvånar mig lite att du skriver att ett ingrepp som toraxdrän som ju är ett av många ingrepp som kan vara livräddande inte skulle behövas i Sverige. Ni (vi) har ju så mycket vildmark och så många vägar och vatten som är långt från sjukhus. Vad jag kan minnas så gillar folk att vara där ute också.
Om någon karvat ett hål i någons bröstgorg så finns väl all anledning i världen att ifrågasätta om det behövdes. Den som är kompetent att utföra en behandling, vad den än är måste väl kunna förklara för en mottagande läkare vad situationen är och vilken behandling som påbörjats och bör fortsätta. Det ingår i kompetensen tycker jag. Det du beskrev handlar ju (tror jag) om kultur och förväntningar. Själv har jag högre förväntningar.

Hur hanterar man praktiska kliniska utbildningsproblem i Sverige? Alltså i det prehospitala, inte i den grundläggande utbildningen till sjukhussjuksköterska.
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Ambulanssjukvårdare

Re: Under all kritik!

Inlägg av Ambulanssjukvårdare » 2/2 2009 16:56

men måste man inte vara militär med redig praktisk sjukvårdsutbildning (skottskador mm) för att arbeta med denna typ av uppdrag. Jag har aldrig hört att sjuksköterskor åker på högrisk uppdrag av detta slag. Känner flera ambisar och syrror som åkt med svenska försvaret. Detta låter farligare.

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Re: Under all kritik!

Inlägg av Gosta » 2/2 2009 20:30

Ambulanssjukvårdare skrev:men måste man inte vara militär med redig praktisk sjukvårdsutbildning (skottskador mm) för att arbeta med denna typ av uppdrag. Jag har aldrig hört att sjuksköterskor åker på högrisk uppdrag av detta slag. Känner flera ambisar och syrror som åkt med svenska försvaret. Detta låter farligare.
Att behandla skottskador borde väl inte höra bara det militära till? Jag tror NordicWolf kan vittna om hur ofta det krävs av en civil ambulansbesättning i Joburg. I dessa högrisk uppdrag gäller det at veta hur man reduserar risken att själv bli offer för skottskador. Ofta innebär rollen ansvar för säkerhet och logistik, kommunikation, navigation, och andra saker som man får utbildning i i det militära.
Jag håller med om att praktisk erfarenhet i skottskadebehandling är bäst nådd genom att behandla skottskador och lyckligtvis är det inte en daglig händelse i Sverige. I många civila prehospitalmiljöer är det dock en vanlig åkomma. SKulle ha trott att det händer även i Sverige, och borde kunna hanteras.
Nu blir jag mer intresserad av den praktiska utbildningen. Vad innebär en redig sådan?
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

zache
Inlägg: 24
Blev medlem: 20/9 2008 16:33

Inlägg av zache » 2/2 2009 21:09

men vad har detta med ssk:s grund utbildning att göra som nordic wolf ville komma åt i början av tråden? jag kanske är naiv, då får jag väl va det. man sätter sig inte i en ambulans det första man gör efter skolan, eller åker ut med försvaret på mission eller annat dyl. men folk gör det för dom kan helt enkelt, men för det är det ingen brist som det uttalas om. dessa människor som åkt ut eller nåt sånt utan någon reell kunskap eller utbildning har förhastat situationen lite grann kan man väl säga. jag har klass kompisar som vill köra blåljus under sommar lovet som stundar och nån vill åka ut med försvaret det första han gör när han e klar syrra det förvånar mig inte ett dugg om de får göra det också, där är det som skon klämmer! Tror jag iaf när det gäller ursprungsfrågan åtminstone

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 2/2 2009 21:35

zache skrev:men vad har detta med ssk:s grund utbildning att göra som nordic wolf ville komma åt i början av tråden? jag kanske är naiv, då får jag väl va det. man sätter sig inte i en ambulans det första man gör efter skolan, eller åker ut med försvaret på mission eller annat dyl. men folk gör det för dom kan helt enkelt, men för det är det ingen brist som det uttalas om. dessa människor som åkt ut eller nåt sånt utan någon reell kunskap eller utbildning har förhastat situationen lite grann kan man väl säga. jag har klass kompisar som vill köra blåljus under sommar lovet som stundar och nån vill åka ut med försvaret det första han gör när han e klar syrra det förvånar mig inte ett dugg om de får göra det också, där är det som skon klämmer! Tror jag iaf när det gäller ursprungsfrågan åtminstone
Hej Zache,
Det var en följdfråga som jag tyckte passade in. Eftersom ursprungsfrågan gällde grundutbildning till sjuksköterska och dess passande, eller icke passande till ambulans och prehospitalt arbete, blev jag intresserad av fortsättningen. Det skrevs lite om saker som var eller inte var inkluderade i svensk prehosputbildning eller förväntad kompetens. Jag blev intresserad av det också. Var detta ett oklart sätt att diskutera ber jag om ursäkt.
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Skriv svar