Sida 1 av 3

Postat: 15/1 2005 20:48
av prehospital
Kan ju också tänkas att hon inte har den fysiska styrka som krävs för att arbeta som ambulanssjuksköterska, bära bår o.s.v.?

Postat: 16/1 2005 19:05
av Belsebubb
Hon e helt vansinning. :twisted:
Hyffsat bitter på att Akutbilen i Landskrona blev nedlagd.

Postat: 17/1 2005 11:56
av Niklas Karlsson
skulle vara kul att veta vad hon har för utbildning och erfarenhet.. finns den inte i sin helhet?

Postat: 17/1 2005 12:26
av Anonymous
Belsebubb skrev:Hon e helt vansinning. :twisted:
Hyffsat bitter på att Akutbilen i Landskrona blev nedlagd.
Akutbil är en onödig resurs så det var helt riktigt. Förhoppningsvis ersattes den med en ambulans?

Postat: 17/1 2005 12:38
av Tomas
AA, SUCK, SUCK !!!

Postat: 17/1 2005 12:47
av Anonymous
Tomas skrev:AA, SUCK, SUCK !!!
lugn o fin!
Du måste väl ändå hålla med om att en fullutrustad ambulans med dagens personal är bättre än en sk akutbil?

Postat: 17/1 2005 12:55
av prehospital
AA skrev:lugn o fin!
Du måste väl ändå hålla med om att en fullutrustad ambulans med dagens personal är bättre än en sk akutbil?
AA: Ja, om det är en akutambulans med ambulanssjukvårdare och specialistsjuksköterska anestesi - gärna också med ambulansinriktningen - med rotationstjänst anestesi/ambulans och samma behandlingsmöjligheter - i form av anestesiläkemedel - som en akutbil. Annars inte.

Postat: 17/1 2005 13:34
av Anonymous
prehospital skrev: AA: Ja, om det är en akutambulans med ambulanssjukvårdare och specialistsjuksköterska anestesi - gärna också med ambulansinriktningen - med rotationstjänst anestesi/ambulans och samma behandlingsmöjligheter - i form av anestesiläkemedel - som en akutbil. Annars inte.
I ambulans behövs ingen narkossyrra anser jag. Alla år jag har jobbat så har vi aldrig behövt någon, undantagsvis vid planerade transporter.
Vi har duktiga pålästa syrror som fixar jobbet ändå.
Men visst behövs rotation som du säger på personalen.
Även för sjukvårdare.

Postat: 17/1 2005 14:11
av Novisen
Att ni orkar hålla på! Visst vore det bra om alla hade kunskap och erfarenhet att sköta luftvägar men kostnaden som akutbilar innebär är aldrig försvarbart som jag ser det. Kostnaden leder till indragningar på de vanliga akutambulanserna. Satsa hellre på att få in fler anestesisköterskor och ambulanssköterskor i ambulansen. Bygg hellre upp en fungerande organisation där ambulanssjukvården har möjlighet att ta med anestesisköterska på vissa typer av larm. Målet måste vara att de vanliga akutambulanserna ska klara alla typer av uppdrag. Alla som blir sjuka måste ha rätt till samma vård oavsett om akutbilen redan är på uppdrag eller inte.

Postat: 18/1 2005 9:00
av Tomas
AA, varför behövs det specialistsköterskor på sekundärtransporter kan man inte som ambulansare gå en brevkurs på hur en respirator fungerar ? :lol: På en sekundärtransport så är patienten hyfsat stabil, under en primärtransport så kan patienten var mycket ostabil. Varför dra ner på kompetensen ju sämre patienten är ?

Postat: 18/1 2005 15:01
av Niklas Karlsson
Håller helt med dig prehospital.

Akutbilarna är inget resursslöseri i storstäder. Däremot har de spelat ut sin roll när det ska vara en vubbad syrra i varje akutambulans.
Och det behös!!

Vet inte vart AA jobbar (om personen jobbar inom verksamheten), men jag använder mina narkoskunskaper i snitt 4 gånger i månaden. Och det är ganska mycket med tanke på att jag ofta kör långpass, 12 timmar eller mer (=få pass/månad)

Postat: 18/1 2005 19:25
av Anonymous
Ja, om det är en akutambulans med ambulanssjukvårdare och specialistsjuksköterska anestesi - gärna också med ambulansinriktningen - med rotationstjänst anestesi/ambulans och samma behandlingsmöjligheter - i form av anestesiläkemedel - som en akutbil. Annars inte.[/quote]

Att Ni anestesisjuksköterskor bara orkar. Har det slagit Er någon gång varför det inte är den specialistkompetensen som fordras på HIA, IVA, akuten etc.? Alla har vi olika kompetenser, utifrån de ställen där vi arbetat. Bara för att det står anestesi på skjortan innebär inte detta att man blir oerhört kompetent på exempelvis medicinska tillstånd per automatik. Den kunskapen/erfarenheten fås ifrån att man arbetat på akuten eller medicinklinikerna, liksom vid kirurgiska etc. Däremot håller jag med dig om att kombinationen kan vara bra - när det behövs, och om kunskaperna hålls vid liv. Många sjuksköterskor tillför ju inte för mycket när de går från skolbänk till skolbänk utan att få erfarenhet mellan grund-och specialistutbildningarna. Det finns också varianten att man läst just anestesi men aldrig arbetar med just det. Vad tillför det?[/quote]

Postat: 18/1 2005 19:54
av Sjuksköterskan
Naturligtvis är ambulans VUB den lämpligaste när man som ssk ska jobba i ambulansen. Verkar bara vara i Stockholmsområdet man snöat in på att anestesi skulle vara den fantastiskaste av VUBar. Men nu börjar man ju avveckla akutbilarna så... Vilket liv d skulle bli om amb VUBade syrror skulle säga att de var lämpligare på OP än anestesisyrrorna! Men tvärtom går visst bra i stockholmsomr.....

Postat: 18/1 2005 20:08
av Niklas Karlsson
Apex: anledningen till att man inte har ane ssk på andra avdelningar än op är väl självklar? På huset finns tillgång till anestesiolog. Det är bara lyfta luren så kommer han. Försök göra det utanför sjukhuset..

En anesyrra är specialist på smärtlindring och och upprätthålla de vitala funktionerna i kroppen. Det ser jag en direkt paralell till ambulanssjukvården. IVA syrran har liknande kunskaper men kan inte söva och har inte samma utbildning på de mest högpotenta lm man har på operation. Vad amb sjv har för specialitet vet jag inte. Min erfarenhet säger mig att deras styrka ligger i att de kan lite om mycket. Bra? Givetvis!
Ingen utbildning gör att man är specialist på medicinska tillstånd. Min teoretiska utbildning är bara inriktade på de vitala organen och jag måste säga att det är nyutexaminerade ane syrror duktiga på.

Jag har gått nått år på en kirurgavdelning. Det har jag absolut ingen nytta av på ambulansen. Den kunskapen jag använder mig av har jag fått på operationssalen, på ett traumarum på akuten eller när jag vart på hjärtlarm inne på huset. De gånger jag vårdar en prio 2,3 eller 4 så litar jag till min sociala kompetens och sunda förnuft.

Vart vill du komma med ditt inlägg?

VI är experter på olika saker som du säger. Men är sos ute efter en högkvalitativ vård så måste man se till att alla patienter möter samma personal med samma kunskaper. Detta är givetvis en utopi, men ett bra steg på vägen är att all personal har likvärdig utbildning. FÖr mig är det vubbad syrra och amb sjv i bilen