Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Care » 12/9 2010 14:27

Trådens titel syftar på artikeln i Vårdfokus, som även finns med här på ambulansforums nyhetsrapportering: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Jag vet inte hur intressant den här artikeln är att diskutera, men den väcker åtminstone ett par funderingar för min del.
Ambulanssjuksköterskor har femton högskolepoäng i akutsjukvård, då får de bland annat lära sig intubera. Ändå kräver en del landsting att de ska göra det på delegation.
Är detta verkligen kontroversiellt? Finns det ambulanssjuksköterskor som tycker att de har nog teoretisk och praktisk kunskap för att göra detta på eget beslut, utan stöd i form av medicinska riktlinjer och delegeringar, i en prehospital miljö?

Angående att intubering endast får göras på delegering:
Det finns inget lagstöd för det.
Är detta citat ett skämt, tro?
Och i Skåne måste ambulanssjuksköterskorna ivarje år skriva ett test för att få använda delegering, läkemedel och en del av utrustningen.
Detta i sig är ju inte ett dugg kontroversiellt.
Den som inte klarar provet stängs av en månad utan lön - även om han eller hon tar ett godkänt test tätt inpå det underkända.
Att stängas av utan lön i en månad på underkänt test känns däremot hyfsat kontroversiellt, detta bör ju undersökas rent juridiskt - är vårdförbundet inkopplade i frågan? Eller är det helt på sin plats att behandla sin personal på detta viset?
Under sitt framträdande på konferensen berättade hon även att den vård som ges i ambulansbilarna i Lund inte beror på vilken kompetens sjuksköterskan i ambulansen har, utan på bilens utrustning.
Detta är ju också helt okontroversiellt. Att bilar är bestyckade med olika mängder utrustning, anpassat efter vårdnivå som patienten ska erhålla vid transport, känns logiskt. I en värld med oändliga resurser hade vi kunnat ha uteslutande rullande iva-platser, men som det är får vi helt enkelt planera i förväg.
– På tre dagar kanske jag arbetar i alla de tre olika bilsorterna. Men jag kan ju lika mycket i vilken bil jag än sitter, säger Beatrice Zso.
Outrageous!

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av van the man » 12/9 2010 18:23

Tror nog att många blandar ihop intubering med sövning. Att intubera ett stille borde ambulansssk få göra. Det finns ju landsting där ambulanssjukvårdare får göra det. Däremot söva och ta över patientens egenandning med läkemedel och intubering har ambulansssk ingen reel kunskap om. Att gå med en anestesissk några veckor på op kan man knappas kalla att få kompetens till att söva. OCH varför ältas detta om och om igen som om hela det prehospitala omhändertagandet handlar om att få intubera. Kan man inte släppa det från alla yrkeskategotier från läkare till ambulanssjukvårdare. Det är en promille av fallen som kräver kunskap om intubering och/eller sövning. Det är bättre att ambulanssk lär sig hålla fri luftväg med enkla hjälpmedel istället.
To whom much is given, much is expected.

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Care » 13/9 2010 0:08

Tror nog att många blandar ihop intubering med sövning. Att intubera ett stille borde ambulansssk få göra. Det finns ju landsting där ambulanssjukvårdare får göra det.
Att intubera patienter med hjärtstillestånd utan evidens som säger att det är till någon nytta överhuvudtaget - varför borde man "få göra" det? Eller snarare, även om man får göra det så kanske man inte borde göra det, precis som man inte borde avbryta kompressionerna för att hälla upp en kopp kaffe åt sig själv eller göra något helt annat som minskar patientens överlevnadschanser.

Det kan uppfattas som än mer felaktigt att ovana personer försöker sig på att intubera stillen under förhållanden som är annat än optimala, då de kanske till och med behöver att det görs ett avbrott i kompressionerna under hela förfarandet - då kvalitativa och kontinuerliga kompressioner tycks vara det enda som ökar överlevnaden.

Rogge
Inlägg: 6
Blev medlem: 5/7 2010 13:07

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Rogge » 14/9 2010 15:07

Vi kanske skulle ifrågasätta kompetensen överhuvudtaget. Då vi införde "ambulanssjuksköterskor" i verksamheten blev det igen en utbildning som internationellt sett är otroligt dålig. Har undersökt denna i ett flertal europeiska länder och kan konstatera att den sk. ambulanssköterkeutbildningen i princip är på en mycket låg nivå (flumutbildning för utbildningens skull). Vi ställer ju heller inga krav på kontroll av kunskaperna med årliga tester vilket man gör i de flesta andra länder alternativt har kontroll på hur ofta man har gjort vissa åtgärder vilket följs upp på de flesta håll förutom här.
Vi skulle ha mycket att lära av att titta utanför gränserna istället för att slå oss för bröstet och tycka vi är världsbäst. T.o.m. vissa länders ambulanssjukvårdar- - paramedicutbildning är betydligt mer avancerad än vår ambulanssjuksköterskeutbildning. Inte konstigt att det i debatten ofta förekommer olika åsikter om erfarna ambulanssjukvårdares kunskaper i förhållande till våra ambulanssjuksköterskor.

hoolm
Inlägg: 17
Blev medlem: 19/5 2009 13:15
Ort: Göteborg

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av hoolm » 14/9 2010 17:18

Tja

Jag tycker att specialist utbildning till ambulanssjuksköterska håller en hög nivå, och ger en bra kunskap för att hantera det vi kan ställas inför prehospitalt, och då även vad det gäller luftvägs hantering inkls intubering av livlösa. för detta ges en bäde teoretisk och praktisk bas. Om denna kunskap sedan går att uprättahålla i yrkeslivet kan jag inte svara på, men det gäller ju faktiskt vilken vubb peronen än har.

Jag undrar däremot ang det som artikeln skriver om lag stöd, vilken lag reglerar egentligen åtgärder som tex intubering, eller thorax punktion som ingen egentligen kan upprätthålla kunskap om men som man ändå på de flesta ställen är tillåten att utföra i trängande lägen.

C

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Niklas Karlsson » 14/9 2010 20:39

Rogge:
Välkommen tillbaka AMBASS:). Eller är du lärjunge?

Rogge
Inlägg: 6
Blev medlem: 5/7 2010 13:07

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Rogge » 15/9 2010 14:45

Niklas Karlsson skrev:Rogge:
Välkommen tillbaka AMBASS:). Eller är du lärjunge?
Ursäkta ! Förstår inget av ovanstående.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Niklas Karlsson » 15/9 2010 21:50

Då ber jag om ursäkt!

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av amb.nisse » 16/9 2010 21:08

"Den som inte klarar provet stängs av en månad utan lön - även om han eller hon tar ett godkänt test tätt inpå det underkända".

EEEE, okej och detta går man med på som anställd ? :? Att nån änns vill jobba där, snacka om negativstress. Känns som nått maffian i Ryssland skulle hålla på med, passar inte i ett modernt samhälle 2010

Arren
Inlägg: 6
Blev medlem: 19/2 2008 18:53

Re: Kompetensen hos ambulanssjuksköterskor ifrågasätts ständigt

Inlägg av Arren » 24/9 2010 10:35

SOSFS 1997:14
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; Delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård


Med delegering avses i denna författning att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen och som är formellt kompetent för en medicinsk arbetsuppgift överlåter denna till en annan person som saknar formell kompetens för uppgiften.

I denna författning avses med formell kompetens legitimation för yrket eller godkänd högskoleutbildning som leder till yrkesexamen enligt särskild examensbeskrivning. Utöver sådan utbildning kan för vissa arbetsuppgifter formell kompetens förvärvas genom för yrket fastställd specialistutbildningeller genom särskilda kurser inom yrket.

Skriv svar