Jag vill jobba inom ambulansen

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

milimani
Inlägg: 3
Blev medlem: 16/10 2010 18:43

Jag vill jobba inom ambulansen

Inlägg av milimani » 16/10 2010 18:53

Hej, jag är alldles ny här på forumet :D
Ända sedan jag var runt 17-18 har jag vetat att jag vill jobba inom ambulansen. Jag började på min ssk utbildning i E-tuna -99 och läste 2 terminer. Jag trivdes inte alls, hade inga vänner, problem med ätsörningar mm så jag hoppade av och började jobba inom barnomsorgen istället. Nu har jag jobbat som pedagog och föreståndare på förskola i över 10 år och känner att det får räcka. Jag trivs och älskar ungarna men det är inte det här jag vill göra resten av mitt liv. Ambulansdrömmen finns där. Alltid. Och det känns rätt just nu. Jag är vuxen, har en massa erfarenhet, är trygg i mig själv. Har man, 2 små barrn, bor där jag vill mm. Och jag känner mig grymt motiverad att äntligen ta tag i min dröm på allvar. För det är väl inte för sent fast man är 33???
Jag har nog inte tillräckliga betyg för att komma in på ssk till vårterminen även om jag sökt (högskolan i väst) men jag ska skriva högskoleprovet i vår och förhoppningsvis komma in hösten 2011.
Vilken väg är bäst att gå sedan (efter några års yrkesverksamhet). Alltså vilken specialisering? Akutsjukvård? Anestesi? (varför är förrästen anestesi en bra utbildning för ambulans) eller något annat?

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Jag vill jobba inom ambulansen

Inlägg av Rookie. » 16/10 2010 20:39

Hej hej.

Det finns redan en rad trådar med likande frågor i om du söker i forumet! Men kortfattat, så är till att börja med 33 ingen ålder att ge sig in på de man verkligen vill! Kan till och med bara vara bra att vara lite äldre.

Läs till sjuksköterska. Jobba något år på akuten, akutvårdsavdelning så du blir lite säkrare i din yrkesroll som sköterska, sedan hoppar du på en ambulansutbildning, dvs läser till ambulanssjuksköterska, finns på en rad olika skolor. Efter det är det bara att söka jobb, ofta börjar det med ett sommarvik och sen brukar de rulla på!

Val av speciallist utbildning finns det många åsikter om, vissa förespråkar narkos pga av att du kommer bli bättre på luftvägar än en ambulanssköterska, men det kräver också att du jobbar ngt år som narkossköterska innnan du ger dig på ambulansyrket, och vidare så bör du hålla din narkoskompetens ajour genom ngn form av växeltjänst. Mitt råd är att du läser ambulansutbildningen, den ger en bredare och mer specifik utbildning emot ambulans! Vill du sedan om några år utvecklas ytterliggare kan du alltid lägga på en narkosutbildning vid ett senare tillfälle. Vill man jobba på ambulansen, läs ambulanssköterska, vill du jobba på narkosen, läs nakors, vill du jobba på båda, läs båda =).

Tiden går fortare än vad man tror och plötsligt är man färdig! Lycka till.

(Vart kanske inte så kortfattat ändå = ) )
Mvh Rookie.
Ambulans/narkossyster

milimani
Inlägg: 3
Blev medlem: 16/10 2010 18:43

Re: Jag vill jobba inom ambulansen

Inlägg av milimani » 16/10 2010 20:58

Tack för ditt svar!

Ja, just specialiserinegn är ju inget jag behöver bestämma redan nu men det är roligt att kolla runt lite. Och framför allt känns det skönt at äntligen göra ett eget val och äntligen vara säker på vad det är jag vill. Mycket kan förstås hända på vägen men som du säger går tiden fort. Löjligt fort sen jag fick mitt första barn för 4 år sen.

Skriv svar