Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Ivan

Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Ivan » 22/12 2010 22:48

Hej.

Har flera frågor angående prehosp/amb-spec/vubb, ja kärt barn har många namn.

Vart läste du din ambulans utbildning ? Vad tyckte du ? Teori/praktik ? Förtjänster/Brister ?

Som jag har förstått av min dialog med socialstyrelsen/högskoleverket så ser alla program olika ut beroende på lärosäte. Olika kurser, olika praktik platser och olika längd.

Tex vissa har vfu på förlosningen, central op, barn akut osv. Vissa får PS, PHTLS, AHLR, osv under utbildningens gång. Vissa får inget.

Vilka lärosäten har högst/bäst kompetens ? Jag har själv tagit kontakt med skolorna och alla slår sig på bröstet och säger självklart att dem är bäst.

Skiljer sig anställningen om man har skrivit Magister eller "bara" har spec examen ? Hur ser det ut på ditt företag/landsting ?

Jag är bara intresserade utav ambulans vubben, ej folk som har läst IVA,Ane,Barn etc eftersom ambulansen är till för ambulans ssk (nu blir det ett jäkla liv). Men min erfarenhet är att i akutbil/heli ska det vara Ane/iva-syrror eller ja helst trippel syrror amb/iva/ane med 15-20 års erfarenhet.

Jag har arbetat som ambsjv så ambulansen är inget nytt eller främande för mig. För att svara på en fråga innan någon frågar så är jag också syster.

Fån äldre folk jag har arbetat med har jag hört följande:

Vubb som vubb spelar ingen roll.
Utbildningen gav inget om man har varit med i ambulansen förut.
Jag är vanlig syrra och det klarar man sig alldeles utmärkt med.

Jag ser fram imot att höra vad andra folk runt om i landet har att säga i denna fråga, då det blir en så skev bild av att bara prata med sitt företag/landsting eller skola man har haft kontakt med.

Ursäkta stavfel men har kört ett 24H pass och varit igång i 36 timmar nu.

Ivan

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Ivan » 27/12 2010 13:12

Ingen på detta forum som har gått en spec utbildning inriktning amb som den är nöjd med ?

skåneSSK
Inlägg: 21
Blev medlem: 22/2 2006 19:44

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av skåneSSK » 27/12 2010 21:14

Ok, eftersom ingen annan tar ton kan väl jag ställa upp med mina tankar kring denna aldrig svalnande debatt om "VUBar".

Jag anser att du istället för att leta skillnader i en och samma VUB istället ska jämföra de olika VUBarna med inriktning mot akutsjukvård.
Jag anser att ambulans VUBen är gjord för prehospitalt oerfarna sjuksköterskor och för arbetsgivarna. Varför då arbetsgivarna?
Jo för att om du som prehostpitalt oerfaren sjuksköterska blir anställd på ambulansen kan arbetsgivaren kraftigt skära ner på din introduktion då du genom din utbildning redan kommit en bit på vägen i din introduktion, man har gjort praktik och man har lärt sig att bära bår och prata i radio. Arbetsgivaren riskerar också i större grad att en sjuksköterska med IVA/Anestesi VUB vill prova sina vingar i en annan organisation. Har man läst ambulansVubben stannar man med större sannolikhet kvar inom ambulansyrket...

Så fråga dig hur din nuvarande/framtida arbetsgivare resonerar i denna fråga.

Du skriver att du redan är sjuksköterska inom ambulansen och således redan är delegerad och har erfarenhet inom yrket. Varför inte vidga dina vyer med någon annan VUB, omfamna mångfalden!

Och så en fråga om ditt första inlägg där jag inte förstår ditt resonemang, varför ska det bara finnas amb. ssk. i ambulans medan du anser att i akutbil/helikopter kan det finnas IVA/anestesi?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Isidor » 27/12 2010 22:23

Sen är det väldigt svårt att få ett bra svar på just din fråga om vilken skola som ger den mest kompetenta amb-ssk... Troigtvis är det ingen i detta land som gått amb-vuben på mer än en skola fullt ut och därför ska Du nog i stället titta på respektive skolas studieplan och upplägg för att hitta en utbildning som passar just dig. Mina 5 ören...
Sen kan man ju debattera andra vubbars medverkan i den prehospitala sjukvården i oändlighet.

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Tobbe » 27/12 2010 23:21

Min erfarenhet är amb.vubben vid Karolinska i Stockholm. Var skeptisk innan, men är helnöjd efteråt. Bra fördjupningar i de olika kurserna. Distansformatet fungerar utmärkt med det upplägg dom har.
Kan rekommendera den.
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

Ivan

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Ivan » 28/12 2010 2:08

Tack för att äntligen några orkar ta ton och besvara mitt inlägg trots att det är jultid.

Med svar på varför jag tycker att Iva/ane syrror ska åka akutbil/helikopter är för att det är just det handlar om. Intensivvård och sövda patienter (inte för akutbil ofta söver prehopitalt men när det väl sker så är det skönt med personal som kan detta) svåra patienter transporteras tex Gotland --> uppsala och därför behövs just kunskapen och erfarenheten ifrån att ha jobbat på IVA central op liknande där man har annan högteknologisk utrustning som man är van att hantera. Man är van narkos iva syrra när man har gått stegen från novis till nybörjare, till avancerad nybörjare till kompeten och slutligen expert.

LÄS BOKEN från novis till expert. Om ni sjäva tänker efter hur ni utvecklades de fem åren inom er profession så kommer ni känna igen er " wake up call"

Sedan så undrar jag överlag hur utb ser ut i landet eftersom jag har både jobbat och studerad på många olika platser i sverige allt ifrån små kurser till min syrra utbildning, där av mina svar i "ssk håller låg nivå" research ger allt.

Jo jag har testat mina vingar och har sedan tidigare jobbat inom det militära både i Sverige och i utlandet både privat och i grönställ "inte ambulans" men inom det militära och i privat säk sektorn med.

Jag har hört bra ifrån KI deras distans eller ja den ända KI har som har 20 platser, men jag undrar om några andra kan berätta om sina utbildningar.

Alla vet vad studieplaner/kurser säger än en sak men i verkligheten är en helt annan.

Hoppas på en vidare disk, god fortsättning på er alla.

Ivan

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Ivan » 28/12 2010 14:19

Det är skönt att det finns folk i detta forum som har något att komma med, det flesta trådarna är skrivna av 18-20 åringar som är blåljus sugna och har 0 erfarenhet och nyss kommit från ekonomiprogramet från gym, ja nu ralierar jag men så är ofta fallet när man skummar igenom trådarna på många ställen. Har varit ganska avaktande i mitt skrivande är snart inne på mitt 4e år på detta forum med väldigt få inlägg.

Största anledningen till att jag vill ha tips om en bra ambulans utbildning är att jag börjar komma upp i en högre ålder och jag väntar mitt första barn med min fru. Jag vill stadga mig någon stans i landet och därför vill jag ha en bra gedigen utbildning som ger arbete. Ambulansen är en djungel här i Sverige och man får inga bra svar ifrån arbetsgivarna, socialstyrelsen, eller högskoleverket, ams.

Jag har jobbat inom ambulans som "vanlig syrra" men jag vill ha på papper att jag både har rell och formell kompetens.

Glömmer aldrig en person jag arbetade med som var 55 år som var ambulanssjukvårdare i över 25 år, sedan sysslade han med lite annat. Sedan sökte han jobb på en arbetsgivare i Stockholm och de bara pekade på pappret och sa du ska ha 2år inom vården som undersköterska på sjukhus sedan kan vi prata vidare.

När jag blev syrra var allt mycket enklare nu blir allt bara mer och mer komplicerat.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Novisen » 29/12 2010 20:31

Jag läste ambulansvubben i Umeå och var riktigt nöjd. Gav mig själv chansen att fånga upp och förstå mycket av det jag hade gjort under de 6 år jag jobbat som ambulanssjukvårdare/sjuksköterska i ambulans. All anatomi, fysiologi och akutmedicin lästes tillsammans med anestesi och Ivavubben. Den specifika delen bestod av specifik omvårdnad prehospitalt medans när det gällde de mer praktiska delarna så hade skolan lämnat över huvudansvaret för kursen till akutmedicinskt centrum som i sin tur anlitade folk. Lärarna var kliniska adjukter, med andra ord så jobbade de aktivt i ambulans en del av sin tid. Hade man jobbat mer än tre år i ambulans skulle de kliniska studierna ske inom andra områden än på ambulans. Hur utbildningen ser ut idag har jag rätt dålig koll på.
Specialist anestesi och ambulans

dbl001
Inlägg: 3
Blev medlem: 15/1 2007 8:49

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av dbl001 » 4/1 2011 14:08

Mittuniversitetets del som är ambulansspecifik är amatörmässig och borde ryckas upp flera pinnhål.
Däremot den del där man läser tillsammans med övriga vubbar är bra med bra läkarföreläsninger.
Sedan är det ju trist att omvårdnadsarbetet på 15 hp tar så stort fokus men det gör det ju på alla vubbar idag.
Har man jobbat mycket på ambulans så får man inte tillgodoräkna sig mycket praktik utan då får man gå på andra ställen på sjukhuset såsom barn,- IVA,- akuten osv. Bra eller dåligt får du avgöra.

Ivan

Re: Den bästa!? Prehosp/amb spec utbildning var?

Inlägg av Ivan » 12/1 2011 18:12

Tack för goda svar.

Jag vet faktist inte om jag ska vara orolig eller inte eftersom det här är en ambulans sida och det verkar inte vara många som har gått amb vubben.

Jag antar att många är som mig jobbar som "vanlig" ssk och många är IVA/ANE eller annan spec utbildning.

Men jag vill gärna ha mer svar.

Skriv svar