Kurs: Prehospitalt arbete för anestesisjuksköterskor, 15hp.

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Kurs: Prehospitalt arbete för anestesisjuksköterskor, 15hp.

Inlägg av Care » 24/4 2011 3:20

Eller "Prehospitalt arbeid for anestesisykepleiere" som den heter på norska. Det är en kurs som ges över 24 veckor och den motsvarar 15hp. Studieort är Gjövik cirka 13 mil norr om Oslo. Under det halvår som studierna bedrivs är det tre samlingar i Gjövik a 3-4 dagar. Resterande tid bedrivs som distansstudier.

Det kostar 9500NOK att gå kursen. Förkunskapskrav är "Vidareutdanning i anestesisykepleie", norsk motsvarighet till specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård. 20 studieplatser. Urval görs baserat på antal år yrkeserfarenhet som anestesisjuksköterska.

Kursen påbörjades januari 2011, men det är inte otroligt att den ges igen. Den omtalas på http://www.alnsf.no i posten "Kull 3 prehospital anestesi"

I studiehandboken ges en beskrivning av syftet med kursen och kursens innehåll.
Anestesisykepleiernes Landsgruppe av Norsk Sykepleierforbund (ALNSF) har i samarbeid med Norsk Sykepleierforbund (NSF) gjennomført en kartlegging av anestesisykepleieres virksomhet i akutt prehospitalt arbeid. Kartleggingen viste at anestesisykepleiere i alle helseregioner deltar i denne virksomheten i større eller mindre grad. Det påpekes et behov for økt kompetanse innenfor feltet og at kompetanse fra anestesiavdeling ikke automatisk kan overføres til arbeid prehospitalt.

Prehospitalt arbeid krever stadig oppdatert kunnskap og i tillegg er hver aktør en viktig del av det prehospitale team, noe som forutsetter trening og krever helhetsforståelse av virksomheten.
Kurs 1:
Organisering av prehospital tjeneste,
Ambulanseutstyr og funksjon
Akuttmedisin
Luftveishåndtering
Sjokk og væskerecuscitering.
HLR
Farmakologi/legemiddelhåndtering

Kurs 2:
Konflikthåndtering, skarpe oppdrag, egensikkerhet
CRM, kommunikasjon
Skademekanikk
Ferdighetstrening

Kurs 3:
Transportmedisin
Katastrofearbeid, beredskap
Lovgivning, etikk og kommunikasjon
Eksamen
För att bli godkänd ska man möta följande krav, bland annat kortare praktiker inom ambulans och vid AMK (motsvarigheten till SOS).
Obligatoriske arbeidskrav
•Deltakelse i simuleringsøvelser i tre samlinger ved høgskolen
•Kurs 1: Flervalgstest (75% riktig svar for godkjent)
•Kurs 2: Refleksjonsnotat (godkjent)
•Deltakelse i ambulansevirksomhet tilsvarende ca. 3 dager.
•Deltakelse i AMK virksomhet tilsvarende 1 dag.
•Deltakelse som opponentskap i presentasjoner av hjemmeeksamener
Så mina reflektioner.

Intressant! I Norge förutsätter man alltså inte att en anestesisjuksköterska kan gå rakt ur operationssal och briljera prehospitalt ("Det påpekes et behov for økt kompetanse innenfor feltet og at kompetanse fra anestesiavdeling ikke automatisk kan overføres til arbeid prehospitalt"). Detta är ju också något som diskuterats flera gånger här på ambulansforum.

Varför finns det inte en svensk motsvarighet till denna kursen? Eller finns det?

Den kanske inte behövs då den svenska anestesisjuksköterskeutbildningen (som är ett halvår kortare än den norska) gör att man är fullfjädrad även för prehospitala uppdrag?

Eller är det så att de anestesisjuksköterskor som arbetar prehospitalt i Sverige alla har flera års erfarenhet från operationssalarna och i och med det är förberedd på allt man kan komma att möta prehospitalt?

Det skulle också vara intressant att ta reda på hur de ser på att svenska anestesisjuksköterskor söker och deltar i kursen. Kanske att någon vill ringa och höra sig för, och dela med sig av svaret?
Skriver på Sjuksköterska.nu om bland annat sjuksköterskeutbildningen, sjuksköterskans lön och hur det är att jobba som sjuksköterska i norge.

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Kurs: Prehospitalt arbete för anestesisjuksköterskor, 15hp.

Inlägg av Rookie. » 24/4 2011 11:08

"Varför finns det inte en svensk motsvarighet till denna kursen? Eller finns det? "

Ambulansvubben ?

Tycker personligen att den borde vara ett krav även om du är narkossköterska eller ej. Finns mkt som narkossystrar bidrar med prehospitalt i form av spetskompetens inom sitt område, men utbildningen är, av förklarliga skäl, väldigt dåligt anpassas för prehospitalt arbete!

Rätt tänkt Norge = )

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: Kurs: Prehospitalt arbete för anestesisjuksköterskor, 15hp.

Inlägg av Care » 26/4 2011 17:03

Rookie. skrev:"Varför finns det inte en svensk motsvarighet till denna kursen? Eller finns det? "
Ambulansvubben ?
Jo, jag tänkte så också. Men sedan tänkte jag att ett program på 60hp (som inte har "förkunskapskrav: anestesisjuksköterskeutbildning") inte är jämförbart.

Jag hoppas verkligen att "Luftveishåndtering" inte betyder "intubera en docka några gånger". När alla deltagare redan vid start av utbildningen är förtrogna med intubation, nedläggande av larynxmask och skapande av fria luftvägar + ventilering med eller utan hjälpmedel borde man kunna fördjupa sig ytterligare.

Användandet av olika tubledare, lightwand, bärbara videolaryngoskop, koniotomi, nasalintubation osv.

Aniva, lyssnar ni? Vi vill ha motsvarande kurs i Sverige.

juttboy
Inlägg: 1
Blev medlem: 16/8 2014 13:28

Re: Kurs: Prehospitalt arbete för anestesisjuksköterskor, 15

Inlägg av juttboy » 16/8 2014 13:32

börja jobba med akutsjukvård, jag trodde för min egen del att börja som nyexad ssk på en ganska intensiv akutmottagning var för "tufft", jag är 28 år och har en tioårig erfarenhet som usk:a varav 6 år på en medicinsk akutvårdsavdelning men "fegade" ändå ur för att jobba på en akutmott. Tänkte däremot att en avdelning för hjärtsjukdomar kan ge en god erfarenhet inom framtida jobb inom akutvården, hur resonerar ni som jobbat ett tag..är det egentligen rimligt att kasta sig ut i ren akutvård när man är nyutbildad ssk ?
**** Payyara ****

Skriv svar