Ska läsa till undersköterska, sen då?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Echoes
Inlägg: 1
Blev medlem: 2/8 2011 12:04

Ska läsa till undersköterska, sen då?

Inlägg av Echoes » 3/8 2011 4:14

Såg att det fanns massa liknande trådar som berör det jag undrar över, men alla är olika så här är min historia.

Drömmen har alltid varit att bli Polis, men pga av en olycka på jobbet för några år sedan så tror inte läkaren/läkarna att foten klarar av belastningen som behövs när man jobbar som polis.

Senaste tiden har jag jobbat inom vård & omsorg kan man säga. Ledsagning, boendestöd etc. På den vägen har jag halkat in till att läsa undersköterska då det krävs den utbildningen för att få fast anställning. Ju mer jag funderade på det så har jag bestämt mig för att fortsätta och läsa ambulans sjukvård. Ärligt talat så tror jag att det passar mig bättre än att vara polis, så nu tänker jag stenhårt på att fokusa så jag kan utbilda mig till detta.

Av en händelse åkte jag faktiskt ambulans själv förra veckan pga av en liten olycka. Pratade då hela vägen till akuten med sjukvårdaren som tog hand om mig. Först och främst tyckte han att jag skulle passa perfekt inom ambulansen, vilket var kul att höra. Sen pratade vi lite om utbildningen osv som han inte hade jättekoll på.

Iallafall. Har läst att om man blir undersköterska och sen läser 1 år ambulansmedicin/sjukvård så räcker de får att bli ambulanssjukvårdare. Stämmer detta?

Om inte, vad behehöver jag gå för utbildning/ar för att kunna få jobb inom ambulansen? Undersköterska börjar jag ju på nu sista Augusti så den är given. Men sen då?

En sista fråga, pga av min olycka på jobbet då för några år sedan så äter jag numera Lyrica för nervskadorna i foten. Kan det påverka mitt jobb i framtiden? Kan det t om göra så att jag blir nekad att jobba inom ambulansen? Medicinen påverkar inte mig på någotsätt i sinnet eller liknande utan tar ju bara bort smärtorna i foten.

Sist men inte minst, om du Patrik som behandlade mig i ambulansen från vårdcentralen i Falkenberg till akuten i Varberg förra veckan läser detta. Ett stort tack. Du är fruktansvärt duktig på ditt jobb, hoppas vi jobbar ihop nångång i framtiden. /Skateboard-åkaren

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Re: Ska läsa till undersköterska, sen då?

Inlägg av DirtyNurse » 3/8 2011 9:23

Hej!

För att kunna jobba inom ambulansen idag så är det den 3-åriga sjuksköterskeutbildningen som gäller, detta på grund av höjda krav under senare år och att alla "ambulanssjukvårdar-utbildningar" har lagt ned(med undantag av en 2årig i Örebro). Vissa län ställer även kravet på att du skalla vara specialistsjuksköterska, vilket innebär 3år till ssk + 1 år extra till specialist inom ambulanssjukvård.

Huruvida din fot ställer till bekymmer för ambulansjobbet vet du nog bäst själv. Jobbet är tidvis fysiskt krävande vid bårbärning, förflyttningar mm.

Ha en bra dag! /P
Leg. Sjuksköterska, Ambulanssjukvårdare, Undersköterska

svorsk
Inlägg: 4
Blev medlem: 24/1 2010 11:25

Re: Ska läsa till undersköterska, sen då?

Inlägg av svorsk » 3/8 2011 14:44

Konstigt att det då rekryteras amb sjv vid både sirius och falck för exempel.

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Re: Ska läsa till undersköterska, sen då?

Inlägg av DirtyNurse » 3/8 2011 15:41

Konstigt ja!, kan det tyckas. Detta ej på grund av att jag har något emot ambulanssjukvårdare.

Privata företag rekryterar på vissa håll ambulanssjukvårdare, då nästan enbart med kravet på att du skall ha larmförarbehörighet(vilket du oftast erhåller efter 1-1.5års heltidstjänstgöring), vilket då leder till ett moment 22.

Jag säger inte att man skall läsa till sjuksköterska för att vara dum, men för hans egen skull. Jobbläget för ambulanssjukvårdare är idag osäkert och allt talar för att det kommer att bli ännu tuffare de kommande åren!

Vill man dra på sig studielån för en 2årig högskoleutbildning(ambulanssjukvårdare) för att sedan stå utan larmförarbehörighet när jobbläget för ambulanssjukvårdare bara kommer att bli tuffare, när du i stället kan läsa 3år till sjuksköterska och ha jättestora möjligheter att jobba inom många olika sjukvårdssektorer både i Sverige och utomlands. Visst kan man försöka, men det känns tyvärr som en både ekonomisk och jobbmässig förlustaffär. Läste om jag inte missminner mig en artikel om första avgångsklassen från ambulanssjukvårdarprogrammet i Örebro för några år sedan, där besvikelsen över den i princip omöjliga arbetssituationen var mycket stor.

Har också hört talas om att undersköterskor utan någon utbildning inom ambulanssjukvård fått arbete i stockholm, detta är dock något jag undanråder ifrån för din egen och för patienternas skull.

Mitt råd som ambulanspersonal är att du läser till sjuksköterska, skaffar dig erfarenhet inom sjukvården och söker till ambulansen och sedan utbildar dig parallelt med att du arbetar, eller tar arbetsledigt.

Har någon med erfarenhet andra synpunkter så skriv gärna :). Ha en bra dag /P
Leg. Sjuksköterska, Ambulanssjukvårdare, Undersköterska

Skriv svar