Sida 1 av 1

Medicinsk ansvarig?

Postat: 8/12 2005 20:46
av ohlstedt
Den sjuksköterskan som är medicinsk ansvarig på en olycksplatts, har den någon speciell utbildning utöver narkos/amb ? och vilka är de primära arbets uppg. för den medicinske ansvarige, är det att samårdna alla insattser prioritera vad som är viktigast osv.?

Postat: 9/12 2005 2:00
av Eirik
Kan en sjuksjøterska være medisinsk ansvarlig?

Postat: 9/12 2005 9:22
av Novisen
I Sverige bedrivs skadeplatsarbetet enligt MIMMS. En del har gått konceptutbildningen MIMMS och andra socialstyrelsens Prehospital sjukvårdsledning. Skillnaderna är marginella på mitt sätt att se.

http://www.vgregion.se/upload/Regionkan ... 202005.pdf

http://www.socialstyrelsen.se/Om_Sos/or ... g+2006.htm

Då första ambulansen anländer bli den med högst medicinsk kompetens medicinskt ansvarig och den andra i ambulansen sjukvårdsledare. Skulle högre medicinsk kompetens komma på platsen senare så byts medicinskt ansvarig om så är lämpligt(regionalt regelverk). Socialstyrelsens mål är att samtliga som jobbar inom svensk ambulanssjukvård ska ha gått utbildningen.

Postat: 9/12 2005 9:32
av manne
Eirik skrev:Kan en sjuksjøterska være medisinsk ansvarlig?
Ja om man har en deligering från ansvarig läkare.

Postat: 9/12 2005 9:37
av manne
Novisen skrev:I
Skulle högre medicinsk kompetens komma på platsen senare så byts medicinskt ansvarig om så är lämpligt(regionalt regelverk). .
Kan även vara tvärtom. Den med högre komp kan bytas till en lägre beroende på lämlighet/erfarenhet etc.
Detta diskuteras naturligtvis på plats.

Postat: 9/12 2005 9:43
av zAjben
manne skrev:Kan även vara tvärtom. Den med högre komp kan bytas till en lägre beroende på lämlighet/erfarenhet etc.
Detta diskuteras naturligtvis på plats.
Men om den som har "högre medicinsk kompetens" anser att han bör hava ledningsansvaret så faller detta ändå på honom?

Eller är det fri diskussion och bestämmanderätt? Kanske går via individuella landstings egna regelverk?

Postat: 9/12 2005 10:18
av manne
zAjben skrev:[
Men om den som har "högre medicinsk kompetens" anser att han bör hava ledningsansvaret så faller detta ändå på honom?

Eller är det fri diskussion och bestämmanderätt? Kanske går via individuella landstings egna regelverk?
Det är fri diskussion. Man är ju aldrig tvingad till att göra något.
Är man som sagt osäker så byter man personal.

Postat: 9/12 2005 10:33
av Novisen
Socialstyrelsen är ganska klar då de säger att det är regionala beslut hur man ska fördela arbetet. För att få det medicinska ledningsansvaret hos oss så måste man ha gått kursen. Sen byter vi inte om det kommer ut en anestesisjuksköterska då en sjuksköterska har ledningsansvaret. Kommer det ut en läkare så ska denna vara utbildad för att ta över ansvaret eller lämplig på annat sätt.

Postat: 9/12 2005 11:18
av Lipton
Novisen skrev:lämplig på annat sätt.
Vad exakt innebär det? Subjektiv erfarenhet av att doktorn är lugn och trygg i sin roll hos nuvarande ansvarig eller har ni kriterier för det också? :shock:

Postat: 9/12 2005 14:33
av Novisen
I den lokala katastrofplanen ska finnas regler hur rollfördelningen går till. Alla läkare kommer inte att gå prehospital sjukvårdsledning. Det är också rätt så osannolikt att en läkare (medicindoktor) skickas ut med sjukvårdsgrupp på en större olycka.

Tillfällen då en lämplig läkare innehar medicinsk ledningsansvar kan vara när sjukvårdsgrupp utgår från vårdcentral. Lämpligt en sån gång är att en utbildad bildar stab med läkarenBerättar vilka övergripande beslut han ska fatta mm). Sen förutsätter det att läkaren är intresserad av ledningsarbetet och att han fyller en bättre funktion där än ute med patienterna.

Men som sagt var. Frågan är ganska hypotetisk. Klara roller finns nog initialt och efter första sjukvårdsgrupp kommit på plats.

Postat: 11/12 2005 17:18
av Eirik
Det er fremdeles en lege som er ansvarlig for pasientbehandling og tar alle avgjørelser? En sykepleier på stedet kan ikke få delegert myndighet til å ta alle avgjørelser?

Medicinskt ansvarig

Postat: 11/12 2005 19:25
av ssk-ane-skåne
Gör ni verkligen rätt när ni "låter" en ssk fortsätta vara medicinskt ansvarig trots en med vidareutbildning anländer ??? Detta tvivlar jag på...

Re: Medicinskt ansvarig

Postat: 11/12 2005 19:31
av Lipton
ssk-ane-skåne skrev:Gör ni verkligen rätt när ni "låter" en ssk fortsätta vara medicinskt ansvarig trots en med vidareutbildning anländer ??? Detta tvivlar jag på...
Vad är poängen med att byta i en situation då VUBen kanske behövs på patienten och allmänsyrran klarar situationen på ett nästintill perfekt sätt? Finns det författningar som motsäger detta undrar jag om det är "rätt"!

Postat: 11/12 2005 21:34
av Novisen
Den med högst medicinsk kompetens blir medicinskt ledningsansvarig. Då det finns vinster med att inte behöva byta medicinskt ledningsansvarig under pågående larm så kan man regionalt ta ett beslut att man inte byter i ledningen. Detta måste då finnas i de lokala riktlinjerna i katastrofplanen. Finns det inte där så är det den med högst medicinsk kompetens som blir medicinskt ledningsansvarig.

Precis som Lipton säger så kan högre medicinsk kompetens behövas på olycksplatsen i den direkta patientvården. Hela den medicinska bedömningen är process där man helt enkelt får resonera sig fram till en lösning om det blir frågetecken. I de flesta fall är ju trots allt få skadade.