Skillnader mellan läkare och sjuksköterska?

Här diskuteras personalfrågor som löner, arbetsrätt, arbetsförhållanden m m utifrån Vårdförbundets perspektiv.

Moderator: AMBASS

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Skillnader mellan läkare och sjuksköterska?

Inlägg av prehospital » 13/5 2004 16:42

Chefläkaren vid KAMBER-Skåne har på eget iniativ belyst frågeställningen sett ur hans perspektiv. Läs sammanställningen på följande länk:

http://www.skane.se/upload/Webbplatser/ ... lnaden.pdf

Synpunkter/kommentarer?

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 25/11 2004 7:54

... Det är inte den planerade läkarbilsverksamheten i Region Skåne heller... 40 miljoner kronor per år! Tyvärr har s-politikerna "vänt kappan efter vinden".

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 26/11 2004 0:45

Jag kanske är trög men vad menas med regionalt läkarstöd? För visst står det att läkarbilarna avvecklas!! Kommer akutbilarna att finnas kvar och isåfall varför? Bemannas akutbilarna även av läkare i Skåne?

Känns stelbent att läsa en sån här text. Inget är ju fel med innehållet men det känns som ens egen kompetens inte är något värd då man jämnförs med läkarens. Verkligheten ser ju lite annars ut.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 26/11 2004 9:38

Under 2005 kommer det att införas 4 läkarbilar - bemannade med läkare och sjuksköterskor/undersköterskor från akuten. Verksamheten har mött massiv kritik både från ambulanspersonal och läkare pga alltför låg kompetens (ej endast anestesiläkare). Men på grund av att ca 50 000 personer (av knappt 1,2 miljoner i Skåne, dvs ca 4 %!) i Lund med omnejd har skrivit på en protestlista som uppmärksammats stort i media via massiv lobbying från Grauers läkarjour har politikerna gjort en helomvändning från ett telefonläkarstöd till 4 läkarbilar. Det stundar mot val...

Ett lysande exempel är "delegeringsskrivningen" för dessa läkare som ligger på mycket basal nivå och som dessutom innehåller rena felaktigheter, t.ex. fråga 8: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/ ... er2004.pdf

Att den föreslagna kompetensen är för låg framträder markant i t.ex. fråga 11, med en svårt brännskadad patient med hotad luftväg. Föreslagen åtgärd enligt KAMBER-Skåne: Kör in till sjukhus för hjälp med stabilisering... Mycket mening med att köra runt på en läkare som inte kan åtgärda situationen! Denna situation klarar idag akutbilarna som är bemannade med anestesisjuksköterskor! Kompetenshöjning?!

I fråga 12 tas läkaren ifrån möjligheten att avsluta HLR - "endast i undantagsfall". Vilken läkare ställer upp på detta?!

Ska man ha ut kompetenshöjning i form av läkarkompetens i ambulanssjukvården så är det anestesiläkare som gäller - åtminstone i andra landsting...

Anonymous

skillnader mellan läkare och sjuksköterska?

Inlägg av Anonymous » 18/3 2005 13:42

Om jag först kommenterar texten som läkaren skrivit: Det börjar sakligt och bra, med relevanta kommentarer om läkarens större befogenheter. Utifrån den texten kan det låta motiverat både ur patientperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv då patienter lättare skulle slussas till rätt vårdnivå (eller som antyds i texten skulle kunna få den vård de behöver på plats). Sen kommer dock ett avsnitt där chefsläkaren försöker förstärka behovet av läkare på plats vid mer allvarliga tillstånd. Där anser jag inte att han hittar ett enda exempel (inte minst för att vissa tillstånd är så extremt ovanliga att man kan bortse från dem tex perikard punktion) på åtgärder som inte kan utföras av en van anestesissk. Så istället för att bygga vidare på sin tanke kring att läkare i ambulans sak åka runt och göra hembesök befäster han den vana sjuksköterskans ställning i den prehospitala vården. Kom ihåg att prehospital vård handlar om symtomlindring! Det är först på sjukhus det är fruktbart att ställa diagnos!

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 3/10 2007 9:58

Vilket * snack. Det finns rätt mycket som tomten tar upp som INTE rekomenderas att göras prehosp. Ett ex är CVK. Ett ingrepp som bör ske i alla fall ren miljö med möjlighet att kontrollera läget med rtg. * har läkarna i Skåneland fått hybris. De måste tro att de är guds giva till prehosp. Och vad är snacket med att vakenintuba. Skall de ha med svårintubvagnen med endoskop i bilen?

banan

Inlägg av banan » 3/10 2007 12:33

Hos oss funkar det alldeles utmärkt utan hjälp av läkare. Konstigt va?

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 3/10 2007 17:54

detta är ju skrivet inna PHAT kom till. När man läser texten så ser man direkt att detta inte stämmer med den verksamhet som bedrivs idag.

för det första: PHAT utfärdar inte vårdintyg!

för det andra: Att de flesta läkare är spec anestesi stämmer inte med PHAT. det är endast ett fåtal som har den specialteten, i stället är det en salig blandning mellan öron, intermedicin, kirurgi, ortopedi och distrikt. dessutom står det att de flesta syrrorna är anestesivubbade. Nu är det så inom PHAT att de flesta som kör med läkarna är ambulanssjukvårdare. Endast ett fåtal är syrror och ännu färre vubbade.

för det tredje: Fördelen med KAMBER... jo tanken är god men med tanle på den ledning och organisation som styr idag är det allt annat än en tillgång. det är mer en klubb för inbördes beundran.


Van the man! Nej de har inte endoskop i bilarna, de har bara några storlekar till på tuberna jämfört med oss. Sen har de lite nödtrackar eftersom vi inte har det i alla bilarna längre. Men de har enbart samma gamla hederliga laryngoskop som vi har. Men varför skulle de inte klara av att tuba även den mest svåra patienten, de har ju trots allt 6 veckor bredvidgång på anestesi :roll:

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 3/10 2007 19:06

Och framförallt är de läkare. KAMBER tar nog sig själva på lite för stort allvar. Här är lite kvällslektyr till pojkarna längst fram. http://www.ventinvent.se/wordpress/wp-c ... apport.pdf

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 3/10 2007 22:27

Som sagt... en klubb för inbördes beundran.

Lipton

Inlägg av Lipton » 4/10 2007 9:03

JOCKE skrev:Som sagt... en klubb för inbördes beundran.
Skojar du!? Läs kommentarerna till artikeln angående samma ämne i Läkartidningen Volym 97 nr. 12 (2000). Sidorna 1416-1422.
Finns en rubrik som heter Helikopterbemanningen en kontroversiell fråga och under den tycker jag det framgår tydligt vad som händer när doktorer okunniga om sjuksköterskors kompetensnivå och prehospitala krav uttalar sig om just prehospital vård. Eller handlar det bara om att våra doktorer vill utvidga sitt arbetsområde i samma takt som antalet läkarplatser utvidgas för att på så vis hålla tillgången och därmed lönerna på en för dem lämplig nivå?

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 4/10 2007 9:44

Om man ser på artiklarn som är med i arbetet så är det rätt klart att läkare inte tillför något i akutsammanhang. Så varför skall det vara läkare i skåne.

Skriv svar