Nybörjarlön?

Här diskuteras personalfrågor som löner, arbetsrätt, arbetsförhållanden m m utifrån Vårdförbundets perspektiv.

Moderator: AMBASS

Läser på KI

Nybörjarlön?

Inlägg av Läser på KI » 18/8 2008 8:56

Vad är det för lön som man bör begära som ny SSK (realistisk)?

Vet att sjukhusen gått ihop (fått samma lönerbejudande på 3 ställen)

20800:- tycker jag är lite med tanke på att jag har 21500 när jag jobbar som USK nu innan jag är klar ssk.

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Inlägg av kire1111 » 18/8 2008 10:24

ja har nu 20400 som ambulanssjukv. å inte tänker jag lägga mig under den lönen som ssk. sen glömma det, ska nog begära 21 22 till en början
har en kompis som fick 22 som ny ssk.

Läser på KI

lön

Inlägg av Läser på KI » 18/8 2008 10:41

Bra

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 19/8 2008 11:22

Ja, det lönar sig inte direkt att utbilda sig idag...
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

glenn

Inlägg av glenn » 20/9 2008 13:15

Det stora problemet med lönen för oss sjuksköterskor anser inte jag vara grundlönen utan bristen på löneutveckling efter tex kompetens, ansvarsområden och utbildning som bidrar till verksamheten. Skulle vara heltk ok anser jag faktiskt med en ingångslön kring 19-20.000 som ny syrra på tex en "vanlig vårdavdelning". Jag förstår dock att man givetvis som ambulans-ssk inte ska gå under sin förra lön, givetvis. Lönen ska dock sedan öka när den nya sjuksköterskan kan utföra de uppgifter som tillhör rollen på den soecifika avdelningen som hon eller han sedan arbetar på och därefter fortsätta att öka vid extra arbetsuppgifter. Det som jag anser det sällan vågar pratas om är att det är skillnad på sköterskor och sköterskor. För mig är det självklart att det ska vara löneskillnad mellan en sköterska, oavsett hur länge han eller hon arbetat, som går på en vårdavdelning och endast utför grundläggande ssk uppgifter och en sköterska som har extra uppgifter, läst kurser och bidrar med sin kunskap till avdelningen. Så anser jag dock att det sällan är.

Något som är värt att tillägga är att det finns många med "spetskompetens" inom olika avdelningar som saknar formell vidarutbildning och som glöms bort i lönefråga. Enda sättet att öka i lön är att läsa tex IVA eller anestesi VUB och detta anser jag är fel.
Det måste finnas sätt att öka i lön utan att läsa ngt av dessa. Har läst ca 50HP medicin/kardiologi som verksamhetschefen önskat och har ju då ändå skaffat mig spetskompetens, har extra uppgifter men lönen har inte ökat ngt. Man får uppfattning om att man ska vara glad för att man fått fast anställning på avdelningen. För lönen är detsamma som jag hade haft på min gamla medicinavdelning som inte krävde några kurser eller extra arbetsområden.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 20/9 2008 16:49

glenn skrev:Det stora problemet med lönen för oss sjuksköterskor anser inte jag vara grundlönen utan bristen på löneutveckling efter tex kompetens, ansvarsområden och utbildning som bidrar till verksamheten. Skulle vara heltk ok anser jag faktiskt med en ingångslön kring 19-20.000 som ny syrra på tex en "vanlig vårdavdelning". Jag förstår dock att man givetvis som ambulans-ssk inte ska gå under sin förra lön, givetvis. Lönen ska dock sedan öka när den nya sjuksköterskan kan utföra de uppgifter som tillhör rollen på den soecifika avdelningen som hon eller han sedan arbetar på och därefter fortsätta att öka vid extra arbetsuppgifter. Det som jag anser det sällan vågar pratas om är att det är skillnad på sköterskor och sköterskor. För mig är det självklart att det ska vara löneskillnad mellan en sköterska, oavsett hur länge han eller hon arbetat, som går på en vårdavdelning och endast utför grundläggande ssk uppgifter och en sköterska som har extra uppgifter, läst kurser och bidrar med sin kunskap till avdelningen. Så anser jag dock att det sällan är.

Något som är värt att tillägga är att det finns många med "spetskompetens" inom olika avdelningar som saknar formell vidarutbildning och som glöms bort i lönefråga. Enda sättet att öka i lön är att läsa tex IVA eller anestesi VUB och detta anser jag är fel.
Det måste finnas sätt att öka i lön utan att läsa ngt av dessa. Har läst ca 50HP medicin/kardiologi som verksamhetschefen önskat och har ju då ändå skaffat mig spetskompetens, har extra uppgifter men lönen har inte ökat ngt. Man får uppfattning om att man ska vara glad för att man fått fast anställning på avdelningen. För lönen är detsamma som jag hade haft på min gamla medicinavdelning som inte krävde några kurser eller extra arbetsområden.

Jag tycker du har fel ang ingångslönen! Det är den attityden som gör att sjuksköterska är och förblir låglöneyrke. Det är bara yrken utan högskolebakgrund som har så låga ingångslöner. Men du har rätt i att det inte finns någon löneutveckling i yrket.

Jag är lika bidragande till att lönen är låg, för jag går med på att jobba för en lön som är lägre än vad jag egentligen tycker är skäligt. Jag rättfärdigar (för mig själv) min lön med att jag trivs på min arbetsplats, samt har vissa förmåner man inte har på sjukhuset (gratis gym, lån av div. grejer som personalklubben har, bra arbetstider etc.)

Sjuksköterska är en yrkeskategori som är av tradition förtryckt av partriarket, och hur mycket vi än demonstrerar och strejkar får vi inte igenom något. De styrande rycker på axlarna och skrattar åt oss.

Låt oss jämföra sjuksköterska med ett mansdominerat yrke, högskoleingenjör resp civilingenjör;

Sjuksköterska
Utbildning: Yrkesexamen+Akademisk examen, 3 år på högskola

Ingångslön: 17000-18000kr (21 100 fr.o.m 2009)

Lön efter 5 år: 20 000-23 000kr

Lön efter 10 år: 22 000- 25 000kr
Högskoleingenjör (källa SACO år 2007)
Utbildning; Yrkesexamen+akademisk examen, 3 år på högskola

Ingångslön: 24 000kr (Sveriges ingenjörer rekomenderar sina medlemmar att kräva 26 100)

Lön efter 5 år; 29 000kr

Lön efter 10 år; 34 000krSpecialistsköterska
Utbildning; yrkesexamen på avancerad nivå + Akademisk examen 4 år

Ingångslön; 19000-23000kr

Lön efter 5år; 22000-25000kr

Lön efter 10 år; 24000-28000kr


Civilingenjör (källa SACO år 2007)
Utbildning; yrkesexamen på avancerad nivå + Akademisk examen 4,5 år (sedan hösten 2007 är utb 5 år)

Ingångslön; 25 000kr

Lön efter 5 år; 33 000kr

Lön efter 10 år; 41 000kr
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

glenn

Inlägg av glenn » 20/9 2008 18:05

Jag förstår din poäng men att sjuksköterskeprogrammet är en högskoleutbildning är faktiskt ingen orsak till att lönen ska vara som en högskoleingenjör. Se till lärarprogrammet där 4.5 år ca ger en ingångslön på 21.000, Lärarutbildningen kan ju faktiskt också ses som en betydligt svårare och "akademiskt finare" utbildning om man ska gå in på den linjen.
En färdig polis ligger på ca 20-21.000 som ingångslön med en relativt dålig löneutveckling.

Istället för att framhöva högskoleutbildningen som många gör så ska vi sjuksköterskor framhäva vad det är vi gör och vad det krävs för kompetens att utföra de uppgifter som vi gör och som inte syns idag om man tittar tex på socialstyrelsens kompetensbeskrivning.

Jag läste vårdförbundets argument till varför vi ska ha högre lön och blev dock mer eller mindre övertygad om att vi hade bra lön och inte borde ha mer, jag menar vi gör mkt mer än att ta prover som ett av deras argument gör (Detta kan även vaktmästaren lära sig att göra och ta över från oss)! Och det är min åsikt i att en bättre lönestegring och spridning måste finnas! Det är inget fel att en sjuksköterska tjänar 40.000 om han eller hon tex har en egen Pacemakermottagning, sköter inköp och upphandling och programmer på operation eller att en annan tjänar 19.000 och är helt ny och kan knappt sätta PVK eller göra egna bedömningar.

Jag måste även säga att jag inte känner igen att lönen för en spec. ssk ligger på 19.00-23.00, har inte hört om en lägre ingångslön än 23.800.

Men visst lönerna för spec. ssk och andra ssk men spec kompetens är för låg! Det tycker jag med, vidrigt låg. Men att vara ny syrra är något annat och där är min poäng. Lönespridning och en tydlig komptenstrappa!
Men visst... man ska även kämpa för en bra ingångslön och visst... att tex poliser har dålig lön är ingen ursäkt att inte vi ska kämpa för vår. Men man har hört lite väl höga förväntningar under tex strejken på våra ingångslöner för sjuksköterskor av vissa... En ingångslön på 24.000 tycker jag faktiskt inte är rimligt för en ny sjuksköterska, både sett till arbetsuppgifter och utbildning. Men åter igen.... vissa ska ha 40.000 (eller mer), allt beroende på vad man gör, men problemet är att vad man än läser och tar på sig för arbetsuppgifter så står lönen alltid still kring 21.000. Möjligen att man kan påverka sina arbetsuppgifter till det bättre.Dvs kurser ger projekttid etc. Men pengar får man inte,

Hoppas att nästa strejk blir mer planerad. Om de nu blir ngt mer.

Skriv svar