Vad gör man som USK på akuten?

Här kan registrerade användare annonsera efter jobb alternativt erbjuda jobb.

Moderator: webmaster

BornFromJets

Vad gör man som USK på akuten?

Inlägg av BornFromJets » 22/1 2009 15:26

Ja, vad pysslar man med rent praktiskt på en akutmottagning som USK?

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 22/1 2009 16:43

Tar prover (ven-, kapillär-, urin-), assisterar vid sutureringar, tar EKG, gipsar, fyller på förråd, packar instrument, tar puls, blodtryck, saturation, mm, mm. Men har man väldigt mycket patientkontakt.

BornFromJets

Inlägg av BornFromJets » 23/1 2009 5:04

Akuten skrev:Tar prover (ven-, kapillär-, urin-), assisterar vid sutureringar, tar EKG, gipsar, fyller på förråd, packar instrument, tar puls, blodtryck, saturation, mm, mm. Men har man väldigt mycket patientkontakt.
Det låter som ett väldigt omväxlande och socialt yrke, ingen dag är den andra lik?

Hur går vårdskedjan om jag som privatperson kommer till akuten pga sjukdom/lättare skada (låt säga att jag kommit med taxi eller blivit skjutsad av en bekant)? Är USK den första jag möter och denne som plåstrar om skrapsår, tar prover för att sedan lämna till ssk/läkare, skärsår, stukad fot m.m?

Har aldrig varit på akuten som patient (tack och lov för det) men min yngre bror bröt benet mot ett äppelträd en vinter, först visste vi inte om benet var brutit eller ej men när min mor (som är USK) såg att benet svullnade ganska kraftigt åkte vi in till akuten där han fick gips, brukar alltså USK ansvara för gipsning och losstagning av gips?

Vem är det som delegerar jobben på en akutmottagning föresten? Antar att det är en läkare.

Det verkar rätt rörigt om man ser på dokumentärer och filmer allt sjukhusfolk som springer runt men man måste väl jobba i någon form av bestämt team va som ges jobb av någon ansvarig? Att det liksom inte bara är att gå och ta någon som ser lämplig ut för undersökning.

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Inlägg av kire1111 » 17/2 2009 23:44

[b]Det låter som ett väldigt omväxlande och socialt yrke, ingen dag är den andra lik? [/b]

Klart att det är nya ansikten och nya förvirrade at-läkare som springer runt, och nya ambulansfall som kommer in varje gång man jobbar. Jag tyckte det var kul i början. Men sen så vart det som med andra jobb. Jobbade som usk 3 år på akutmott. räckte för mig.


[b]Hur går vårdskedjan om jag som privatperson kommer till akuten pga sjukdom/lättare skada (låt säga att jag kommit med taxi eller blivit skjutsad av en bekant)? Är USK den första jag möter och denne som plåstrar om skrapsår, tar prover för att sedan lämna till ssk/läkare, skärsår, stukad fot m.m? [/b]

Där jag jobbade satt det en usk i luckan där pat. som inte kom med ambulas fick anmäla sig. Vid lätta fall så tag usk beslutet att denna kunde sitt i väntrummet. Vid oklarheter fick ssk. komma ut till lukan och göra sin bedömning. Och bedömde usk att det var allvarligt fick pat. gå direkt till ssk. disken eller lägga sig på britsen och bli omhändertagen direkt oftast först av en usk som tog alla parametrar EKG osv. som i sin tur rapporterade till ssk. som är arbetsledaren på akuten. Vid de flesta fall så var det usk som började vårda pat. sen kom läkaren. Men vid larm eller de svårare fall som kom in tog man direkt till akutrummet. Och samtidigt tog man med sig tex med. syrran och med. läkaren och ev. ringde ner narkosen.


[b]Har aldrig varit på akuten som patient (tack och lov för det) men min yngre bror bröt benet mot ett äppelträd en vinter, först visste vi inte om benet var brutit eller ej men när min mor (som är USK) såg att benet svullnade ganska kraftigt åkte vi in till akuten där han fick gips, brukar alltså USK ansvara för gipsning och losstagning av gips? [/b]

Där jag jobbade så hade usk. som uppgift att gipsa och ta loss gipset. Ansvaret när gipset ska bort eller hur det ska gipsas eller om det är bra gipsat ligger hos läkaren och tillviss del ssk. Du som usk. fick inte skicka hem en pat utan att läkaren tittat på gipset. Du som uska har själv klart ett ansvar mot pat. och arbetsgivare. Men den som har ansvaret över dig är ssk. Din arbetsledare och det är hon som ger dig delegeringer om hon vill. Hennes leg kan rycka om du gör fel tex. ska nog vara mycket om det händer men kan hända. Så det är inte konstigt att en del ssk. är pettiga noga och kontrollerande.

[b]Det verkar rätt rörigt om man ser på dokumentärer och filmer allt sjukhusfolk som springer runt men man måste väl jobba i någon form av bestämt team va som ges jobb av någon ansvarig? Att det liksom inte bara är att gå och ta någon som ser lämplig ut för undersökning. [/b]brukar vara prioriteringar.

Man hamnar i en kö beroende på vad man söker för. Larm från ambulansen tar man alltid först, om det inte kommer ett allvarligare fall från luckan då. Men oftast finns det fler akutrum man kan ta. Det som är jobbigt på akuten är alla vårdcentral pat. som, inte fått tid på vårdcentraler som springer och tjatar på än om när det är deras tur. De bådde hotar och skäller värre än hunderna. Bara att va trevlig och le falskt och säga snart om än stund.


Lycka the med ssk. studierna.
det är lite jobbiga studier stundtals, med omvårdnadsteorier och massa flum men är värt det.
_________________
Siktar på SSK-programmet och ambulans VUB, också intresserad av specialisering mot distrikssköterska

Skriv svar