Nu börjar ambulansen ta betalt för transporter?

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

Skriv svar
Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Nu börjar ambulansen ta betalt för transporter?

Inlägg av ambus » 5/4 2009 17:07

Landstinget i Östergötland vill ta ut en avgift på 150 kronor för lågt prioriterade ambulans- och sjuktransporter.
- De överutnyttjas, förklarar Christian Gustavsson (M), landstingsråd, för Corren


Förslaget som behandlas i Hälso- och sjukvårdsnämnden om två veckor innebär att avgift läggs på transporter som har prioritet 3 och 4. Det är rena sjuktransporter utan "blåljus" där det egentligen inte behövs någon ambulans, enligt Christian Gustavsson.
– Vi har fått signaler från medarbetare i vården att transporterna utnyttjas av dem som inte behöver sjuktransport. Det stjäl resurser från annat, säger han. citat Nyheter , ambulansforum.

Japp, så var det dags för oss ambulanspersonal att börja hantera avgifter- iallafall om man får tro Correns artikel, och att det "klubbas".
Vad ska man säga? Är detta verkligen orsaken och: är det bra?
Är det history att säga till våra gamla som jobbat hela livet och ska behöva STRAFFA för de "stollar" som utnyttjat systemet med ambulans- 3:or och 4:or:
- Nej det kostar inget, det har Du betalt flera ggr om på Din skattsedel...
Är detta en åtgärd innan sjuktransportbilarna sätts in i juli i Östergötland?

Hmm, vart är vi på väg? Desperat försök att eliminera underskottet inom ambulanssjukvård i östergötland, eller finns det här på andra platser i landet? Är detta bara en BÖRJAN på en löpeld över hela Sverige??? jaa, det finns utomlands, vi vet, men MÅSTE detta alltid innebära ATT SVERIGE BEHÖVER TA EFTER?:oops:
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Tillägg

Inlägg av ambus » 5/4 2009 19:07

Vill tillägga med ett konstruktivt förslag:

OM man nu MÅSTE ha läkare i ambulans för någon typ av prioritering och bedömning, finns det enligt min mening TVÅ vägar att gå, avgör själv vilket som skulle kunna vara bäst eller minst sämst:
1. Läkare från VC åker runt i sitt område eller större? och gör en första bedömning med en vanlig VC bil, det är ju inte fråga ffa om prio 1.or (eller 2.or?) utan snarare om 3.or och 4.or skall ha tillträde till sjukhus/ambulanstransport. Då vore det väl bättre att låta ambulansresurser gå till det dom ska gå till, för att läkarna ska kunna "mota Olle i grinden".
2. Ambulans sjuksköterskor (VUB?) får adekvat likvärdig utbildning i triage/prioritering av adekvat läkare med befogenhet att efter tydliga (?) kriterier bedöma och avgöra vilken/vilka som får följa med ambulansen. Redan nu följer ju inte alla diabetiker med ex insulinkoma in utan behandlas på plats, epileptiker på G?, vilka blir nästa patientgrupp? :?:
Finns det andra sätt?
Eller MÅSTE vi ens köpa detta? :?
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 5/4 2009 22:44

Man måste bestämma sig för om ambulansen är en resurs som är för alla eller om det ska finnas ett visst mått av behov för att få åka med.

Man skulle kunna säga från politiskt håll att även transport från hemmet till sjukhuset är en form av "tjänst" som ska finnas för medborgarna. Men då måste fler ambulanser finnas tillgängliga.

Det synsättet som råder idag är att ambulansen är en resurs inom slutenvården som inte får användas om det inte föreligger behov av sjukvård eller övervakning. Men det efterlevs inte, och det ställs inga sådana krav på oss som jobbar prehospitalt. Vi skulle behöva tydliga riktlinjer om vilka som ska åka ambulans och vilka som ska åka på annat sätt till sjukhuset.

Jag förstår inte varför ambulansen kör prio 3 eller prio 4. Det finns inget vårdbehov och därmed tycker jag att det är slöseri med skattemedel att en fullutrustad ambulans samt specialistsjuksköterska ska sitt bak hos patienten. Transporter borde köras av sjuktransport, utan blåljus och utan legitimerad personal.

Det finns en svensk studie som visar att var 3:e uppdrag utförs det inte någon sjukvård eller övervakningsbehov, utan det är en ren (taxi)transport. Denna studien går kanske inte att överföra till hela sverige, men visst sker det MYCKET överutnyttjande av ambulanserna.

Något måste göras för att få rätt patienter att åka ambulans. Om införandet av en avgift är rätt metod vet jag inte.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

AuF

Inlägg av AuF » 5/4 2009 23:36

Nästan så att man vill säg att det borde kosta ännu mer!

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Inlägg av Tobbe » 5/4 2009 23:58

Det kommer att slå fel omedelbart, då dom som ska straffas för överutnyttjandet inte har några pengar att betala med. Och om vi inte ska behöva ta betalt på plats, så tvingas vi ta med dom ändå.
Alternativet: Ska vi neka folk utan pengar att åka med?
Föga förvånande att en borgare kommer med dylika förslag. Arbetarpacket kan lika gärna gå till sjukstugan. Inga pengar = Ingen vård
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

johnjohn
Inlägg: 122
Blev medlem: 22/1 2006 16:18

Inlägg av johnjohn » 6/4 2009 0:49

Ett jättebra förslag där vi kan slippa att skjutsa fyllor och annat som inte behöver ambulans. Om du inte kan betala så får dina närmaste göra det.

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 6/4 2009 8:08

Detta som sagt kommer redan drabba de svagaste.

För när du ringer till SOS så är det i de flesta fall en rädsla patienten upplever. Även om vi sjukvårdspersonal kan bedöma att detta behöver ingen sjukvård, så hur kan vi begära att den breda allmänheten kan det?

Däremot så borde det kunna tas ut en avgift då vårdinrättningar beställer ambulans för transporter

http://www.forsta-hjalpen112.se/2009/04 ... r-sos.html

om sådana fall bör en avgift beläggas den beställande avdelningen om det kan bedömas som resursslöseri.

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 6/4 2009 8:57

En annan fråga att beakta i diskussionen är väl om patienten ska belastas ekonomiskt av någon annans bedömning. Det är väl inte patienten själv som gör prioriteringen av angelägenhetsgrad? Om patient eller anhörig under oro ringer ambulans, och SOS bedömmer fallet som Prio 3 ska patienten de "bestraffas" med en högre kostnad jämfört med vanlig sjukresa? Däremot borde väl SOS då hade hänvisat till sjukresetaxi. Om det är en institution eller vårdcentral som beställer borde de väl ha ännu högre bedömningskompetens. Den som ringer SOS ber ju faktiskt om hjälp, och är väl knappast den som ska stå till svars för andras bedömningar eller vidtagna åtgärder.

Däremot den/de som ringer SOS och uppenbart fabricerar symptom mm för att få ambulans snabbare, eller ambulans överhuvudtaget, borde lagföras för bedrägeri eller berägligt beteende. Bevisläget borde väl vara gynnsamt då samtalet ju finns inspelat.

anestesiologsyd

Inlägg av anestesiologsyd » 6/4 2009 9:32

Tobbe skrev:Det kommer att slå fel omedelbart, då dom som ska straffas för överutnyttjandet inte har några pengar att betala med. Och om vi inte ska behöva ta betalt på plats, så tvingas vi ta med dom ändå.
Alternativet: Ska vi neka folk utan pengar att åka med?
Föga förvånande att en borgare kommer med dylika förslag. Arbetarpacket kan lika gärna gå till sjukstugan. Inga pengar = Ingen vård
Håller med Tobbe. Detta får inte bli en ekonomisk fråga. Jag tror att fler läkarenheter inom ambulansen kan göra snabbare bedömning i hemmet. Med andra ord blir det mindre sjukresor till akutmottagningen.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 6/4 2009 10:28

Läkarbedömning i hemmet är bra då det gäller något inslag av sjukvård i hemmet och att sedan patienten kan kvarstanna hemma. (ex utskrivning av AB, smärtlindning eller dyl.)

Det som jag efterlyser i vår del av landet är att ambulanssjuksköterskor får befogenhet/krav på sig att göra bedömningen att patienten bör åka till akuten/vårdcentralen men att ambulans är fel transportsätt och att pat istället får åka sjukresa/åka med anhörig etc.

I skåne måste vi kontakta läkare (regionalt läkarstöd) och om han då har samma uppfattning kan vi ringa sjukresa eller låta anhöriga skjutsa patienten. Det är väldigt frustrerande att man ska behöva diskutera nageltrång eller att en fis sitter på sned med en läkare innan man kan låta patienten åka annan transport.

Nu har vi dock fått en primärvårdsläkare som gör hembesök. Det är helt klart en stor resurs, som jag är övertygad om kommer att sprida sig till många andra delar av landet.

Jag tror att SOS skulle behöva uppdatera sitt beslutstöd så att det överensstämmer med vårt, och att SOS skickar ut sjuktransporter till de som enligt beslutstödet inte har tillräckligt stort vårdbehov och som inte har möjlighet att åka in själv eller med anhöriga.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Inlägg av SOS112 » 7/4 2009 18:04

Jag vet inte om jag missuppfattat detta nu men... i VGR kostar det 150kr att åka ambulans/sjuktransport oavsett prioritet. Detta kommer på den samlade räkningen efter en sjukhusvistelse/besök. Så har det varit en längre tid nu.
(Har patienten färdtjänstkort kostar sjuktransporten 60kr, dock kostar ambulansresa alltid 150kr.)

Det är väl snarare självklart att man skall betala en egenavgift då man nyttjar ambulansen.

Att det skulle vara avskräckande för patienterna håller jag inte med om. Ingen patient jag talat med har hittills ansett att detta är en orimlig kostnad för den fin fina vård som vi idag kan erbjuda redan på hallmattan.

Någon tog upp att ambulanspersonalen skulle ta emot betalning, det låter dock helt horribelt, jag hoppas att det inte ligger någon som helst sanning i det uttalandet.

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 10/4 2009 8:53

Nånting måste iallafall göras!!! för att få till en förändring. Jag utbildade mig i 4 år för att få köra människor som behöver akut sjukvård till sjukhus, inte för att vara någon taxikille som ska köra från a till b. Sitter alltför ofta där bak i hytten med armarna i kors och är ett pratsällskap inge fel i de, men detta kan väl en riktig taxikille göra lika bra som jag, så kan jag få vara med patienter som verkligen behöver min kompetens för att överleva. Suck känner mig lite överkvalifiserad för att köra taxi bara

Skriv svar