Efter hjärtstopp?

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

Skriv svar
zimme
Inlägg: 33
Blev medlem: 2/4 2007 14:25
Ort: Lappland

Efter hjärtstopp?

Inlägg av zimme » 17/4 2009 22:10

Scenario: Ni får ett larm mitt i natten om ett hjärtstopp i hemmet, kommer dit och möts av en livlös man samt dennes något förtvivlade fru, ni kör HLR och till slut fått klartecken att avbryta.
Skulle vara intressant höra hur ni går tillväga efter HLR avbrutits i hemmet, lämnar ni frun ensam och önskar bättre lycka nästa gång?, hur mycket bör man som ambulanspersonal göra för att ta hand om anhöriga i en sån situation? Finns några riktlinjer etc?

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 17/4 2009 23:45

Det beror ganska mycket på situationen så det skiljer sig från gång till gång. Först och främst sitter man ner och pratar allmänt om personen som dött. Sedan luskar man lite kring släktskap. Sen hjälper man den anhöriga att meddela anhöriga. Ibland får man avvakta i hemmet tills grannar eller anhöriga kommit på plats. Kollegan tar kontakt med sjukvården, ordnar med läkaren som ska skriva dödsintyg, ställer bilen på standby medans man är där mm. Tillsammans hjälps man åt och snyggar till den avlidne, lägger i sängen, byter kläder mm. Ibland kan det vara läge att koppla in sjukhuskyrkan och samla anhöriga. Vi tar då med dom anhöriga i ambulansen och använder oss av akuten som samlingsplats. Vi har även ett visningsrum på akuten som går att använda. Läkaren som ska skriva dödsintyg gör vi klart för hur läget ligger till. Anhöriga är oftast behov av råd hur man ska göra efter dödsfall i hemmet. Ofta beställer vi hämtning för det vanligaste är att anhöriga inte vill ha kvar den avlidne i hemmet tycker jag mig se. Vi har bara en jourlinje hos begravningsantreprenören så det föreligger inget risk för jäv. Kanske blir nått man inte riktigt vill ta om det finns flera aktörer att välja mellan.
Specialist anestesi och ambulans

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 19/5 2009 9:39

ett larm mitt i natten om ett hjärtstopp i hemmet, kommer dit och möts av en livlös man samt dennes något förtvivlade fru, ni kör HLR och till slut fått

"Vi önskar ingen lycka till nästa gång" vi brukar lösa dessa händelser olika, varje situation är unik. Ofast stannar vi kvar till jourläkaren kommer om sos-alarm medtycker och om anhöriga vill det. Ofast får vi stanna, när vi hänvisar till psykisk och stödjande vård. Ibland har den sjuke fått avanceradsjukvård i hemmet. Då ringer vi efter ansvarig ssk. som kommer ut och tar hand om personen i fråga. Ofast har frun eller maken några vänner som kommit över innan vi åkt och är det barn så kör vi barnet och anhöriga till sjukhuset. Har även löst en situation genom att ta med anhörig till psykmott. så allt gå att lösa.

johnjohn
Inlägg: 122
Blev medlem: 22/1 2006 16:18

Inlägg av johnjohn » 19/5 2009 13:34

Att ta sig tid i sådana här lägen är a och o. Man stannar tills det finns någon som den anhörige själv vill ringa/träffa. Vi skjutsar ingen till ev. kompis eller dyl. men kan hjälpa till så med samtal osv. till familj/vänner so kan komma och stötta.

Ta dig tid och lös det aktuella problemet. Alla vill inte att vi stannar utan klarar sig bra om inte annat invänta dr. som kommer till platsen och dödförklarar och om allt är ok. så kan man lämna då. Grundregeln är att om det ej är på offentlig plats så tar vi ej med den avlidne.

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 20/5 2009 16:03

Här i Skåne får man ju vänta 8 timmar på att Carema-läkarna ska komma och göra korstecken i dörröppningen...
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 22/5 2009 11:39

8 tim, låter väldigt långt. Vad sitter ni då och pratar om när väder och vind samtalen är över. Längst jag suttit är 3 tim. vart lite jobbigt till slut. all förståelse till anhöriga, men en akutambulans borde nog inte användas till prästarbete i 3 till 8 tim. Borde finnas en tröst/stödjade jour som åker ut, skulle va smidigt med en distriktpräst.

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 22/5 2009 13:08

Det finns väl jourhavande präster?

Sedan borde det finnas något alternativ till präster som är mer neutrala också, jourhavande medmänniska eller något liknande.

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Inlägg av Tobbe » 22/5 2009 18:14

Det finns just ingen kurs hur man löser det med anhöriga vid oväntade dödsfall i hemmet. Det är något man får lära sig av förhoppningsvis kloka kollegor som jobbat längre än en själv. Riktlinjer finns ibland lokalt skulle jag tro, men i stort saknas det generella direktiv, just för att varje situation är lite speciell. Detta har fått mig att fundera om detta inte vore tidernas forskningsidé (i ämnet omvårdnad) för någon lärd person att ta tag i. Det intressanta är ju hur anhöriga upplever omhändertagandet, både av patienten och av dem själva.
Själv är det mycket sällan jag fått någon uppföljning av hur anhöriga upplevt vår insats, så egentligen vet vi ju inte att vi gör rätt, mer än då den där magkänslan infinner sig och menar att "det där gjorde vi bra".
En sådan uppföljning, eller utvärdering eller vad det nu skulle kunna vara, skulle kunna ske när det gått en tid, kanske ett år t.ex. så anhöriga hunnit skaffa sig distans till det hela.
Resultatet skulle kunna visa om det finns gemensamma nämnare i upplevelsen av bra omhändertaganden resp. dåliga omhändertaganden.
Med några bra riktlinjer så kanske man kan minimera risken för att våra nyanställda trampar i klaveret i en svår situation och att vi som jobbar mitt i det kanske får lära oss nåt nytt.
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

aaagul45
Inlägg: 1
Blev medlem: 13/12 2014 12:41

Re: Efter hjärtstopp?

Inlägg av aaagul45 » 13/12 2014 13:59

Ofast stannar vi kvar till jourläkaren kommer om sos-alarm medtycker och om anhöriga vill det. Ofast får vi stanna, när vi hänvisar till psykisk och stödjande vård. Ibland har den sjuke fått avanceradsjukvård i hemmet. Då ringer vi efter ansvarig ssk. som kommer ut och tar hand om personen i fråga.??
Are you interested in 70-649 - testking Get our self paced testking 300-207 - braindumps - questions and Florida Memorial University study packages to pass your Keiser University without any difficulty in Northwood University.

Skriv svar