Neka/avråda från att söka akutsjv

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

Anonymous

Neka/avråda från att söka akutsjv

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 17:30

Skall alla som ringt 112 automatiskt åka ambulans till sjukhus??
Olika org gör olika, detta står klart. I vissa org har amb rätt att neka. I andra gäller "har man ringt så ska man med" i stort sett, om man inte vägrar förstås. Hur skall man som amb besättning i dessa organsiationer agera vid tex "vinterkräksjukan" eller liknande. Klockrena symtom, ingen misstanke om annan sjd (även helvetet kan ju frysa... men bästa egna medicinska bedömning)???

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 5/2 2005 16:54

har inte sjuksköterskan/sjukvårdare i alla län rätt att neka en pat transport om det efter bedömning anses onödigt?

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 5/2 2005 23:35

Vänd på frågan. Finns det något län där sjuksköterskan har rätt att neka en patient transport även om det känns onödigt????

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 6/2 2005 13:03

Novisen skrev:Vänd på frågan. Finns det något län där sjuksköterskan har rätt att neka en patient transport även om det känns onödigt????
Svar ja. Om besättningen är eniga och om pat kan ta sig in för egen maskin med tex taxi el likn.

Anonymous

Etiska dilemman

Inlägg av Anonymous » 8/2 2005 10:49

Har du talat med din tillsynsläkare och verksamhetschef om detta.

Rogga

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 8/2 2005 20:43

Utdrag från Ambulansforum under nyheter. http://www.ambulansforum.se/

Socialstyrelsen ska granska vilka skyldigheter ambulanspersonal har att ta med en patient. Fallet har blivit aktuellt efter en händelse i Örebro, då ambulanspersonalen inte fick med sig patienten. Tre dygn senare fördes han till universitetssjukhuset i Örebro för stroke, skriver Nerikes Allehanda.

Ambulansen larmades till en lägenhet i Örebro. Men personalen säger att mannen som bodde där inte ville följa med och inte öppnade dörren. Tre dygn senare konstaterades att han drabbats av stroke. Socialstyrelsen ska nu utreda fallet efter en anmälan från universitetssjukhuset. I anmälan från universitetssjukhuset framhålls att vården fördröjdes tre dygn och att det inte kan uteslutas att tillståndet på så sätt förvärrats.

Universitetssjukhuset vill ha svar på vad som krävs av ambulanspersonal i situationer som den här. Vilka skyldigheter som finns att kontakta läkare på akutmottagningen, men också vilken rättighet personalen har att gå in i bostaden utan patientens medgivande.

Annat utdrag från ambulansforum - nyheter.

En äldre lungsjuk man i Sundsvall ringde själv efter ambulans och berättade att han fallit och slagit huvudet. Dessutom hade han svårt att andas. SOS Alarm skickade en ambulans. När ambulansen kom till den äldre mannen berättade han om sin lungsjukdom. Ambulanspersonalen tejpade ihop ett jack i hans panna, men lämnade honom sedan hemma eftersom han inte ville följa med till sjukhuset, skriver Sundsvalls Tidning.

-Därmed bröt de uppdraget från larmcentralen på ett sätt som inte får förekomma, säger Lena Kälvesten, läkare och den som anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
— Om larmcentralen sagt att mannen ska föras till sjukhus så gäller det. Ambulansmännen kan inte ändra det beslutet, säger hon.

Dagen efter kom den äldre mannen ändå till Sundsvalls sjukhus med svår andnöd och misstänkt blodpropp i lungan. Han tillfrisknade efter vård. Ambulanspersonalen bröt mot flera delar i de riktlinjer för behandling som gäller vid Sundsvalls sjukhus.
- Om en patient inte vill följa med i ambulansen ska ambulansmännen försöka övertala honom eller henne. Om det inte går ska de undersöka patienten och kontakta läkare för att patienten inte ska tappas bort, säger ambulansöverläkare Thomas Blomberg.

Vid alla ambulansuppdrag skall ambulansjournal föras. I det anmälda fallet fördes ingen journal. De kontaktade inte heller någon läkare på sjukhuset. Därför går det inte att avgöra om de försökt övertala den äldre mannen att följa med. Nu får Socialstyrelsen ta ställning till hur allvarligt fel ambulanspersonalen har gjort sig skyldiga till.

Det verkar inte finnas klara riktlinjer på hur man får agera då man nekar någon transport. Det kanske är så att vi har skyldighet att åtminstone försöka övertala alla att åka med in på akuten.

Anonymous

Lokala föreskrifter

Inlägg av Anonymous » 9/2 2005 7:41

Kanske är det så att den viktigaste orsaken till att denna diskussionen blir "förvirrad" är att olika deltagare framför hur de uppfattar att det skall gå till i deras landsting som om det vore generella (nationella) regler?

Det finns lagstiftning på området som anger att en patient som har uppsökt sjukvård (inklusive ambulanssjukvård, min tolkning) inte får avvisas.

Hur detta skall tolkas i praktiken är i första hand något som måste regleras lokalt (=i landstinget). "Rogga" har alltså alldeles rätt: Ambulansöverläkare och/eller verksamhetschef måste ange detta i en tydlig instruktion. Viktigt för säkerheten både för patient och personal! Där skall (min tolkning igen) också tydligt framgå vilka åtgärder som skall göras (dokumnetation, eventuell läkarkontakt osv) när patienten inte vill följa med.

Hos oss har vi en blankett för ändamålet, där patient som inte vill följa med uppmanas att signera detta. Om patienten inte heller vill signera blanketten så dokumenteras detta i journalen. Därmed tror jag att vi skyddar vår personal så långt det går.

linjo

Inlägg av linjo » 9/2 2005 19:22

I Finland där jag jobbar är det mycket vanligt (flere ggr. om dagen) att man lämnar patienten hemma eller ber denne söka sig till läkare med taxi eller med egen bil etc. Man strävar till att upprätthålla ambulanstillgången så hög som möjligt och därför endast transportera patienterna när det faktist är nödvändigt!
Ett bra exempel: en insulin diabetiker som har hypoglykemi och väcks till medvetande med sockerlösning och därefter under övervakning äter och dricker lite lämnas nästan alltid hemma om patienten är återställd och vet/förstår orsaken till situationen och bes besöka sin egen läkare följande vardag!

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 9/2 2005 20:40

De patienterna lämnas oftast hemma även i Sverige.

Det tråden handlar om är de patienter som alldeles uppenbart missbrukar ambulanser. Har de inget ambulans-/vårdbehov borde inte HSL gälla. Intressant om något jurist kan tolka lagen?!

Anonymous

Re: Neka/avråda från att söka akutsjv

Inlägg av Anonymous » 26/2 2005 15:02

amb/ssk skrev:Skall alla som ringt 112 automatiskt åka ambulans till sjukhus??
Olika org gör olika, detta står klart. I vissa org har amb rätt att neka. I andra gäller "har man ringt så ska man med" i stort sett, om man inte vägrar förstås. Hur skall man som amb besättning i dessa organsiationer agera vid tex "vinterkräksjukan" eller liknande. Klockrena symtom, ingen misstanke om annan sjd (även helvetet kan ju frysa... men bästa egna medicinska bedömning)???
Alla skall ha rätt till ambulans! Det är inte vår sak att bedöma om personen har besvärligt eller hur denna människa upplever sin smärta och sitt obehag. Missbruk skall naturligtvis beivras. Men detta skall ske via vårt rättssystem....

malle
Inlägg: 123
Blev medlem: 1/12 2004 22:25

Re: Neka/avråda från att söka akutsjv

Inlägg av malle » 27/2 2005 0:18

Alla skall ha rätt till ambulans! Det är inte vår sak att bedöma om personen har besvärligt eller hur denna människa upplever sin smärta och sitt obehag. Missbruk skall naturligtvis beivras. Men detta skall ske via vårt rättssystem....[/quote]

För ett antal år sedan hade man inte sällan kampanjer där man ville få ut information om larmnumret 90 000(nuvarande 112). Då sade man NÖDNUMMER om 90 000. Nu heter det istället "112 - lätt att slå". Där jag växte upp (landsbygd) var det enbart de som "var i nöd" som ringde efter ambulans. Övriga tog ansvar för varandra - t ex bad en familjemedlem eller granne om skjuts till läkare. Idag verkar det vara precis tvärtom.

Om inte det är vår sak att göra bedömningen om ev behov av ambulanssjukvård, vem ska då göra det?

Jag menar naturligtvis inte att vi till varje pris ska försöka att neka människor ambulanssjukvård MEN jag menar att ambulanspersonalen måste få ett ökat förtroende(och ökad utbildning/träning) att göra bedömningar när det föreligger ambulansbehov eller inte. Om vårdbehov ej föreligger ska annan transport(t ex taxi) användas. I dag är det en fruktansvärd snedfördelning av resurserna - åtminstone där jag jobbar.

En person som ej har behov av t ex hematologisk sjukvård vårdas väl inte på en avdelning för kirurgiska åkommor? Varför skulle samma förfarande ej gälla ambulanssjukvården? Självklart ska vårdbehovet styra!

Anonymous

bra & dåligt

Inlägg av Anonymous » 27/2 2005 10:26

Det positiva med onödiga transporter är att man kan påvisa ett behov på ökade resurs till politiker. Det negativa är att det skiter dom i för de fattas pengar och det är viktigare att landstingen bekostar kulturella evenemang och kursgårdar. För övrigt håller jag med malle var är respekten för 112?

Hur gör vi för att folk ska få tillbaka respekten för NÖDNUMMRET 112????

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 27/2 2005 17:54

På hur många ställen i Sverige tar ambulansen en "transportavgift" av patienten? Hur mycket får då patienten betala? Skickas patienten ett inbetalningskort (för ambulanstransporten) från den akutmottagning dit patienten har åkt eller hur har man löst debiteringen?

Om patienten får betala för sin ambulanstransport kanske "missbruk" av ambulansens resurser minskar? Man kanske kan minska på de gånger ambulansstationen står tom eller att man har långa väntetider för transporter till större sjukhus?

Kan det här vara ett sätt för folk att få tillbaka respekten för att ringa 112? Man ringer 112 när det verkligen är nödvändigt och den gången man anser det nödvändigt att åka ambulans så är det nog värt några hundra kronor att få snabb hjälp av kompetent personal!

malle
Inlägg: 123
Blev medlem: 1/12 2004 22:25

Inlägg av malle » 27/2 2005 18:15

Akuten skrev:På hur många ställen i Sverige tar ambulansen en "transportavgift" av patienten? Hur mycket får då patienten betala? Skickas patienten ett inbetalningskort (för ambulanstransporten) från den akutmottagning dit patienten har åkt eller hur har man löst debiteringen?

Om patienten får betala för sin ambulanstransport kanske "missbruk" av ambulansens resurser minskar? Man kanske kan minska på de gånger ambulansstationen står tom eller att man har långa väntetider för transporter till större sjukhus?

Kan det här vara ett sätt för folk att få tillbaka respekten för att ringa 112? Man ringer 112 när det verkligen är nödvändigt och den gången man anser det nödvändigt att åka ambulans så är det nog värt några hundra kronor att få snabb hjälp av kompetent personal!
Jag håller med dig i det du skriver Akuten. Är också nyfiken på om detta fungerar någonstans ute i landet.

Jag tror det finns mycket att vinna på att återvinna denna respekt.
//malle

larsev
Inlägg: 105
Blev medlem: 20/6 2005 2:14
Ort: Göteborg

Inlägg av larsev » 23/6 2005 23:07

Som lekman skulle jag säga att det beror väl på hur SOS Alarm har prioriterat larmet
En prio 1 skall ovillkorligen till sjukhus.
Prio 2 bör definitivt följa med till sjukhus.
Prio3 , där har patienten betydligt mer att säga till om.==> Patienten bestämmer efter samråd med ambulanspersonalen.

Skriv svar