Lämna patienter på olycksplats?

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 9/9 2007 19:37

Det är skillnad på att kunna få fram 20 amb eller 2-3 amb om man har tur. På en ö är det lite svårt att rekytera från tillinliggande län och kommuner. I en perfekt värd så skall det givetvis vara en pat per amb men nu existerar tyvärr inte den där jag jobbar. Bara att säga grattis där ni kan få fram många amb till olycksplatsen.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 9/9 2007 21:02

Dra ut sjukvårdsgrupper då... Jag kan bara tala för min arbetsplats och de hade inte accepterat att vi tagit mer än en patient, oavsett om de är lätt eller svårt skadade.
Jag kan förstå att det kan vara frustrerande att resurserna tryter. Men det är ju likadant på alla ställen om bara olyckan är stor nog. Det är ju därför det finns katastrofberedskap. En katastrof behöver ju inte innebära 100-tals skadade. Det kan ju lika gärna vara en liten olycka och dåligt med ambulanser.

Hade ni satt en instabil traumapatient i framsätet eller på pallen? Jag skulle aldrig göra det i alla fall.

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 9/9 2007 21:18

Skulle aldrig köra med en instabil pat sittande i amb. Om det finns mer än en instabil pat på olycksplatsen så stannar antingen jag eller min kollega där tills nästa amb kommer. Att dra sjukvårdsgrupp är ett altenativ, men det tar lite tid innan de kommer ut.

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 10/9 2007 1:32

Man kan ju spara tid genom att dra sjukvårdsgrupp redan på väg ut. Oftast vet man ju hur många inblandade det rör sig om. Då sparar man ju tid.
Hur som helst, arbetar vi olika på olika ställen i landet. Tur är väl det antar jag. Sitter man som du, på en ö så är man ju ganska ensam när den stora olyckan kommer. Här hemma skrapade man fram 37 ambulanser på under 90 minuter när tåget spårade ur för ett par år sedan.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 10/9 2007 2:35

Om kommunen där du jobbar har en ambulans. Närmsta ambulans efter det kanske har 15mil enkel väg att köra. Helikoptern kan inte flyga. -Ja, du kommer att stoppa in lindrigt skadade på passagerarsätet eller be taxi eller någon privatperson om hjälp. Problemet kommer då det finns två patienter med ett uttalat vårdbehov. Sjukvårdsgrupp finns inte tillgängligt på jourtid även om det säkert går att skrapa fram personal även då i en katastrofsituation. Läkare finns tillgängligt på jourtid men dessa ansvarar oftast för flera vårdcentraler=flera kommuner. Och då snackar vi kommuner som är större än Skåne många gånger.
Specialist anestesi och ambulans

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 10/9 2007 15:56

Jo men om nu situationen är så att det finns flera kristiska patienter så får man ju helt enkelt prioritera.
Att man tar med sig nån med lättare blesyrer ser jag inget fel i utan jag bara förmedlar hur läget är här! Hade jag hamnat i den sitsen hade jag förmodligen gjort likadant. Nu är det geografiska läget annorlunda här nere och ambulanserna duggar tätt. Därför kan jag säga att om jag gjort detta här idag, hade jag fått * för det.
Är det flera kristiska patienter så kanske man får förlika sig med tanken att vi inte kan rädda alla. Vi är inga supermänniskor och vi kan heller inte klona oss.

Lipton

Inlägg av Lipton » 10/9 2007 18:41

Sjukvårdsgrupper tenderar ju försvinna tycker jag ha märkt. Dessutom kan man ju alltid fundera över det logiska i att tömma mottagande enheter på personal innan de tar emot trauman. Speciellt om anledningen är att man har flera till synes opåverkade patienter på skadeplats än vad det finns tillgängliga ambulanser.

Vilka kriterier har era SOS-centraler för att dra sjukvårdsgrupp direkt?

JOCKE

Inlägg av JOCKE » 10/9 2007 22:22

Det är väl egentligen inget som SOS gör utan att sjukvårdsledningen på plats begär det. Det enda jag vet är att om det finns fler än ett visst antal svårt skadade så kontaktar SOS TIB direkt. Detta för att ligga steget före och ta reda på hur många patienter de närliggande sjukhusen kan ta emot. TIB kan ju däremot höja beredskapen och dra igång sjukvårdsgrupperna. Men oavsett så tar TIB som regel kontakt med sjukvärdsledaren innan beslutet tas att de ska ut.

Lipton

Inlägg av Lipton » 11/9 2007 17:35

Här dras en grupp ut om det finns fastklämda på olycksplatsen, så var det för ett drygt år sedan i alla fall. Övriga kriterier har jag inte fått någon kläm på. Förfarandet brukar vanligtvis vara så att akuten får larmet från SOS när bilarna är på väg ut. När sedan narkosen hunnit byta om så har en akutsyster stått och vankat fram och tillbaka i ambulanshallen X antal minuter. Slutligen sätter sig alla i en taxi för att bli uppringda och få meddelandet att de kan gå och byta om igen och återgå till ordinarie uppgifter eftersom alla patienter redan är på väg in.

Skriv svar