Tunga personer

Här diskuteras allt som rör ETISKA frågeställningar samt ställningstagande för ambulanspersonal i olika lägen när det gäller på liv & död.

Moderator: ambus

Anonymous

Tunga personer

Inlägg av Anonymous » 21/5 2005 12:26

Har funderat hur ni inom ambulansen gör när ni kommer till en person som behöver vård men som väger ca 130 kilo. Tillsammans med bårvagnen blir det en avsevärd vikt att bära. :?
Har ni någon sorts lyft att till?
Om personen måste nerför trappor måste ni då ringa ex brandkår för bärhjälp? :roll:
Vi inom sjukvården har hjälpmedel men det kanske ni inte har...?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 21/5 2005 18:18

Jodå det finns hjälpmedel vid tunga lyft. där jag jobbar har vi precis skaffat speciella bärremmar som man fäster på madrassen och sen "släpar" patienten ner för trapporna. Sen är ju allting relativt, man kan inte bära hur tungt som helst, man måste tänka på belastningssakdorna man kan ådra sig. I dessa lägen kan man antingen begära hjälp av en ambulansstyrka till eller ta hjälp av brandkåren. Om dessa inte är tillgängliga så kan man ta hjälp av andra. I alla fall har det alltid löst sig på ngt sätt.

AuF

Inlägg av AuF » 22/5 2005 14:07

De flesta amb. stationer har väl en del fys tester vid nyanställning där man får bevisa att man klarar av att bära en x antal kilo x antal m med bår. Allt är ju också relativt, man kan ju som sakt inte bära hur tungt som helst.

Dessa fys test, som jag förstått, har man inte varit så hårt på som tidigare då ssk "bristen" varit för stor och man har då "tummat" något på dessa för att fylla kvoten av ssk i bilarna. Vilket inte är bra. Den medicinska komptenesen i ambulansen är självklart den primära, men jag tror många glömmer av att amb. yrket är så mycket mer än att admisterara läkemedel och sätta nål...

Många tunga lyft i inte allt för sällan mindre lyckade ställningar osv gör att yrket sliter hårt på kroppen. Vår fysiska träning och krav kanske är något vi kan bli bättre på ?

Hur ser det ut på era stationer, har ni obligatoriska fystester ? Hur ser träningen ut på arbetstid, existerar den ? Berätta gärna för en som är grön 8)

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 22/5 2005 20:23

Hej AUF!

Att man tummat på bärproven har jag aldrig hört. För mig personligen vill jag veta att jag klarar av att lyfta och bära båren innan jag börjar jobba. Dels för att min kollega inte ska behöva ta ett tyngre lass men också som ett mått på vad man klarar av/behöver träna på. Ska ryggen ha en chans att klara av 20 år i yrket så är bärprovet ett absolut minimum. Ska ryggen klara ännu längre så måste man se till att vara bättre tränad än så. Har den som jag jobbar med klarat bärprovet så har dom visat att dom har de fysiska förutsättningar som krävs för att orka bära en bår på 110kg, 3 våningar utan att vila. Jag är nöjd med det. Jag har aldrig varit med om att det kajkat pga någon inte orkat lyfta på en körning. Sen kommer vissa ställen/personal att kräva hårdare bärprov än så. För egen del tror jag att det kan vara bra att klara mina 110kg/3 våningar med god marginal men hur andra vill ha det är upp till dom. Detta ämne är debatterat tidigare.
Lyckades inte hitta det bara.

Vad gäller grundfrågan om hjälpmedel så finns det inga hjälpmedel så vitt jag vet förutom det som sysslaren beskrev. Trappstolar osv tror jag fungerar dåligt då patienten börjar bli så tung som 130 kg. Spineboard kan man tänka sig använda också, ev vaccummadrass. Sen ska man ta hjälp om det är möjligt. Ingen kommer att tacka dig den dagen du sitter med ett diskbråck.

AuF

Inlägg av AuF » 22/5 2005 20:35

ok... Missade förra debatten kring ämnet 8)

Användarvisningsbild
Killeisthlm
Inlägg: 250
Blev medlem: 16/7 2004 12:42
Ort: Stockholm

Inlägg av Killeisthlm » 23/5 2005 6:27

Det man kan tänka på är att AllFA båren är reggad för ca 150 kilo. Och det har man ju överskridit några gånger. Sen får man ju också räkna med att AllFA båren också väger sina modiga 32 kilon.
Vi har inga speciella hjhälpmedel i våra fordon.
Det som man kan ta till är ju också räddningstjänsten. Men där har vi stött på patrull i bland annat Södertälje där brand har vägrat att åka och hjälpa till. Och hur låter med med tanke på räddningstjänstlagen?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 23/5 2005 10:01

:? Oh det låter hemskt att de vägrar hjälpa till när det krisar sig. Då borde de få böta med tanke på att det kan bli en fara för patientens liv, på sätt och vis.
Ni använder vacummadrass, hur fungerar den?
Hur får ni upp den tunga patienten sen på bår och in i ambulansen?
Har en väninna som faktiskt väger närmare 150kg.
Det är jättemycket, och har sagt att det kan bli svårt att lyfta henne om hon behöver snabb vård.
Skulle vilja uppfinna en lyft som kan fungera för ambulanspersonal.
Vi behöver er ju friska och starka :D

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 23/5 2005 10:15

Vaccummadrassen är en lufttät madrass som man suger ut luften ur. När man suger ut luften(med en omvänd cyckelpump eller en sug) så stelnar den. Man lägger patienten på madrassen och viker upp kanterna runt patientens sidor och håller kvar i det läget. Sen "pumpas" luften ur madrassen och patienten stabiliseras av de uppvikta kanterna som då blir hårda.

Hos stora patienter får man inga kanter att vika upp efter de har lagt sig på rygg på madrassen. På madrassen finns bärhandtag men dessa rämnar då patienten börjar väga över 80 - 90 kg.

Patienter som ligger på marken kan man placera på en Scoopbår innan man lyfter till vanliga båren. Det är en tvådelad bår som man knäpper ihop under patienten. Sen kan man lyfta till den vanliga båren och där ta bort Scoopbåren.

På sidan http://www.fernonorden.com/fp_sweden.php kan du se bilder på vaccummadrass och scoopbår.

Lipton

Inlägg av Lipton » 23/5 2005 15:46

Finns det inte någon som har bärselar att fästa ALLFAbåren i så man slipper kämpa så med fingrarna?

manne

Inlägg av manne » 23/5 2005 19:20

Novisen skrev: Att man tummat på bärproven har jag aldrig hört. .
Vi hade några som tappade båren i trappen vid bärprovet. Fick godkänt pga sköterskebrist. Körningen var lika illa för vissa.
Det är patientansvar det :lol:

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 23/5 2005 23:06

Och framförallt dålig personalpolitik. Arbetsgivare som inte bryr sig om sina medarbetare och som inte visar intresse att anställa sjuksköterskor ska man inte jobba för. Dom som inte klarar bärproven riskerar både sin egen och medarbetarens hälsa. Sen kan man alltid diskuttera vad som är rimligt som bärprov. Klarar man av att bära en patient som väger 80 kilo/3 våningar så fixar man en som väger 110-120kg/1 våning tror jag.

Min tolkning av Lag om skydd vid olyckor(som ersatt räddningstjänstlagen): är att räddningstjänst inte har något juridiskt ansvar för patienttransport så länge inte patienten är utanför farbar väg. M.a.o endast då patienten ligger ute i skidspåret eller ute i terrängen. Enda tolkningen som talar för att de måste hjälpa är att lagen ska hindra och begränsa skada på människor. Om inte räddningstjänsten är villiga att ställa upp frivilligt så bör man försöka skapa ett avtal med dom. Där jag jobbar så fungerar det utmärkt utan att vara avtalat på något sätt. Räddningstjänsten åker ut på larm(bärhjälp) och är då skyddade av sina försäkringar.

Lipton

Inlägg av Lipton » 23/5 2005 23:19

Novisen: Hur gäller försäkringarna då de plockar ned tant Agdas svarta katt från trädet? :twisted:
När jag fick min genomgång av gamla räddningstjänstlagen så gick hela föreläsningen ut på att allt gick att få till räddningstjänst om man ville. Tycker att räddningstjänsten borde kunna hjälpa till utan avtal, dålig stil att neka sånt...

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 24/5 2005 0:05

Direkt det gäller sjuka människor som behöver transporteras så övergår patienten i sjukvårdshuvudmannens ansvar. HSL reglerar detta. Räddningstjänstens uppgift är att skydda människoliv och egendom. Djur är egendom så där blir policyn som råder avgörande. Vad gäller lyfthjälp för ambulansens räkning så tror jag att räddningstjänsten i de allra flesta kommuner självklart ställer upp utan en blinkning trots att ansvaret troligen ligger under sjukvårdshuvudmannen. Känner att jag har lite på fötterna i ämnet som sådant så jag kan ha helt fel.

Novisen//

Användarvisningsbild
Killeisthlm
Inlägg: 250
Blev medlem: 16/7 2004 12:42
Ort: Stockholm

Inlägg av Killeisthlm » 26/5 2005 6:42

Lipton: Jag har provat bärselar av olika typer till olika bårar. Tycker personligen att det känns mycket otryggare med bärselar. jag vet ju inte när de går sönder men jag känner när jag håller på att tappa ett grepp så då jag kan förvarna så ställer vi ned båren och vilar.

Har aldrig under mina 17 år tappat en bår. Har däremot varit med om skaklar som har gått av 2 ggr. Och det var inte någon kul grej.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 26/5 2005 12:50

Skall man arbeta på ambulansen skall man ha tillräcklig fysik för att kunna lyfta 130 kilo. Idag är dessa vikter inte ovanliga och det är sjukdomar som ligger bakom fettma #ELLER HUR# Så vi kan inte säga att stora och tjocka patienter får skylla sig själva. Så kan man inte lyfta 130 kilo tillsammans med en arbetskopis skall man söka sig till ett annat yrke. Vi ska kunna följa utveckligen.

Jag är idag bara timanställd men tycker detta är ett problem då det finns så många som inte har fysiska förutsättningar att klara tunga lyft. Vad är tungt avgör inte vi utan den verklighet som råder. Vissa stationer har till skillnad mot Falken gjort undantag när det gäller bårproven.

Skriv svar