Radioanropsnummer RAKEL

Här finns intressanta artiklar som berör den prehospitala akutsjukvården. Vill du publicera så kontakta newsmaster@ambulansforum.se
Låst
Användarvisningsbild
Newsmaster
Sajt Admin
Inlägg: 629
Blev medlem: 4/2 2005 11:10

Radioanropsnummer RAKEL

Inlägg av Newsmaster » 20/3 2007 10:59

<b>Ambulansforum har fått frågan om vad som kommer att hända med ambulanssjukvårdens nuvarande radioanropsnummer när RAKEL (Radiokommunikation för effektiv ledning) kommer? Redaktionen ställde därför frågan till Krisberedskapsmyndigheten (KBM). Dess svar kan läsas nedan.</b>

Till hjälp för numrering av fordon m.m. inom RAKEL-nätet finns den gemensamma nationella nummerplanen. Nummerplanen är framtagen av en grupp bestående av representanter från KBM samt användarorganisationerna. Det är viktigt att framhålla att nummerplanen är en rekommendation. Ytterst är det användarorganisationerna själva som avgör hur anropsnumren ska byggas upp. Enligt nummerplanen ska märkning av fordon göras med 7-siffriga radioanropsnummer med bindestreck mellan siffrorna som beskriver organisation och RAKEL-zon resp. enhetens anropsnummer.

Den första siffran anger organisation. För en ambulans, d.v.s. sjukvården, är siffran 3 (räddningstjänst har siffran 2 och polis siffran 1). Följande 2 siffror anger RAKEL-zonen, t.ex. 67 för Kalmar län. Varje län är en RAKEL-zon, med undantag för Skåne, Västra Götaland och Stockholm som är uppdelade i fyra eller fler zoner.

För sjukvården anger den fjärde siffran typ av resurs, t.ex. har ambulans och akutbil siffran 9. En sjuktransportambulans har siffran 7 och en helikopter siffran 5. Position 5 definierar kommunområde. För sjukvården definierar position 6 ett löpnummer. Position 7 definierar funktion/personal, siffran 0 anger att det är ett fordon, siffran 1 att det är en förare och siffran 2 att det är en vårdare.

En ambulans i Kalmar som idag har radioanropsnummer 28 901 (skall anges utan bindestreck mellan länsnummer och individnummer) kan därför få radioanropsnummer 367-9100 om man följer nummerplanen. Förklaring: 3: Sjukvården 6: Kalmar 7: Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vimmerby, Västervik. 9: Ambulans 1: Kalmar, Torsås. 0: Löpnummer. 0: Fordon/Hkp/Båt/Station.

Läs mer om RAKEL på Krisberedskapsmyndighetens webbplats: http://www.krisberedskapsmyndigheten.se ... __176.aspx

Låst