Recension av boken "Ambulansen dreper!"

Här finns intressanta artiklar som berör den prehospitala akutsjukvården. Vill du publicera så kontakta newsmaster@ambulansforum.se
Låst
Användarvisningsbild
webmaster
Sajt Admin
Inlägg: 64
Blev medlem: 9/3 2004 19:14
Kontakt:

Recension av boken "Ambulansen dreper!"

Inlägg av webmaster » 17/3 2005 8:32

Recension av boken "Ambulansen dreper!"

<hr>Ambulansforum avser att börja med bokrecensioner. Alla förlag med lämplig litteratur för ambulanssjukvården är välkomna att tillsända redaktionen ett exemplar för recension. Först ut är den norska boken "Ambulansen dreper!" av Kjell Løvik. Boken gavs ut första gången 1987 och kom 2004 ut i en omtryckt version.

Peter Jonasson
peter.jonasson@ambulansforum.se
Redaktör
<hr>
Författaren beskriver vardagliga händelser från sin tid som ambulanssjukvårdare som satte djupa spår hos honom. Den tragiska händelsen som ledde fram till att han slutade inom ambulanssjukvården beskrivs också.

Även om boken är på norska är den lättläst. Vid sidan av kapitel med död, dramatik och skoningslös (själv-)kritik finns kapitel med humor och värme. Boken avslöjade när den kom fatala brister i den norska ambulanssjukvården. Den skapade debatt och ledde till förbättringar inom ambulanssjukvården. Mycket finns dock, enligt författaren, fortfarande kvar att förbättra innan ambulanssjukvården blir optimal.

Ambulansforums betyg: Ambulansen dreper! är en viktig bok som ger god insyn i ambulanspersonalens vardag och fungerar som en "väckarklocka". Även om den ibland känns ålderstigen, tar den tar upp flera aktuella och viktiga etiska spörsmål, som de flesta som arbetar inom ambulanssjukvården känner igen sig i även år 2005, t.ex. frågan om meningslös HLR kontra värdig död. Boken bör läsas av alla som arbetar inom eller har någon slags relation till ambulanssjukvården, Den bör även ingå som referenslitteratur i alla ambulansutbildningar. Betyget kan inte bli annat än rekommenderas, eller som norrmännen säger, anbefalles!

Fotnot: Boken Ambulansen dreper! av Kjell Løvik kan beställas via e-post: kjell.lovik@ntebb.no
Den kostar 200 NOK och har ISBN-nr.: 82-92348-09-3.

<hr>Artikeln ursprungligen publicerad 2005/01/09<hr>

Låst