Vad tillför OLA-ambulansen?

Här diskuterar du olika ambulansfordon

Moderator: Wernvik

Anonymous

Vad tillför OLA-ambulansen?

Inlägg av Anonymous » 11/1 2005 11:44

Vad kan OLA amb göra som en vanliga ssk inte kan? Jo, egentligen bara "söva". Under de år jag arbetat har jag aldrig kommit på mig själv men att önskat att jag kunde söva pat. I göteborg skickas ola på i princip alla prio 1, helt onödigt. Ola org i gbg är att vingklippa övriga organisationen... "tyvärr ingen utbildning på skadeplats för er, vi lägger krutet på OLA"
Denna kritik vänder sig mot OLA som org och inte till de som arbetar inom densamma, dessa personer är oftast mkt kompetenta. Låt dem använda sin kunskap lite oftare!!!!

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 11/1 2005 13:40

Lägg ner det där tramset istället och sätt dom i en vanlig ambulans som resten av landet gör.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: ola ambulansen

Inlägg av prehospital » 11/1 2005 14:46

amb/ssk skrev: Låt dem använda sin kunskap lite oftare!!!!
Det är väl därför man har akutbilar, typ OLA?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 12/1 2005 21:02

Vem får arbeta på OLA ambulansen ? utbildning? erfarenhet? åker man alltid tre stycken? vilka befogenheter har en OLA syrra? är det kombinationstjänster ? 8)

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 23/1 2005 1:51

Du säger att OLA bilarna åker på i princip alla p1. Vad grundar du det på? Min erfarenhet säger att de åker på det där de behövs dock inte på "alla" p1:or.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 17:12

Jag grundar mina slutsattser på erfarenhet, jag har jobbat där i ca 1 år! Info: i Göteborg finns 3 st OLA.Besättningen består av 1 vidarutb ssk (i stortsett bara narkos) samt en erfaren amb.sjv. Dessa dras i stortsett på alla prio 1 larm, men vänds MKT ofta av 1:a amb (då de "vanliga" oftast har kortare körtid).
Naturligtvis är det ibland bra med flera besättningar pp men det är då oftast flera "händer" som behövs.
Min erfarenhet säger att det inte blir bättre vård bara för att en OLA är med!
Eter många samtal med övrig amb personal i Gbg, så vågar jag hävda att min åsikt överrensstämmer med det stora flertalets

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 18:54

amb/ssk: Jag håller med dig helt och hållet om att man får inte bättre vård för att en OLA bil kommer. Där är det ju ingen skillnad. Skillnaden är väl att de kanske är mer erfarna. Men de dras ju inte på allt eftersom det finns visa kriterier om det ska dras en ola eller inte.

Men jag håller med dig om att OLA ambulansen inte ger "mer" vård än andra amb. Men om man ska vara flera som vårdar är den ju smidig. Men allmänheten i gbg tror ju tyvärr att en vanlig amb inte kan ge vård på samma sätt som en OLA bil.

Anonymous

ola-ambulans

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 19:34

Problemet med olla, är att dagens personal inte är mer kompetent, än de stackare som sliter livet ur sig för att hämta patienter som olla inte vill befatta sig med. På olla i dag finns det personal som aldrig sövd en enda pat självständigt, DET ÄR INTE KOMPETENSHÖJNING, UTAN PINSAMT.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 19:38

De jag har träffat på OLA har en bakgrund med mycket erfarenhet. En amb sjukvårdare som har jobbat med amb i 20 år ser jag som att han har mer kompetens än en ny.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 4/2 2005 22:29

Snälla "green", sluta försvara ola, du är inte insatt i verksamheten.

Lipton

Götet är märkligt.

Inlägg av Lipton » 4/2 2005 23:20

Hej.

Jag har ingen åsikt om ola-ambulanserna som organisation. Däremot så undrar jag hur mycket pengar som sparas (eftersom det alltid är det det handlar om) om man har en ambulans som är mindre utrustad och besatt med mindre kompetent personal än övriga bilar (OLA).
Självklart är det ju positivt att ola-bilarna har förmågan att söva patienter, men vore det verkar som att dessa bilar åker som någon form av "akutbilar med bårplats"?
Vore det då inte bättre att ha likadant utrustade bilar i hela regionen och att SOS har information om vilka bilar som har vilken kompetens? För mig som bara träffas på organisationer som har i princip samma kompetens i samtliga bilar känns det ganska märkligt att ha ett "A-" och ett "B-lag".
Jag tror på en organisation där kompetent personal har både förmåga och förtroende att utföra avancerad behandling av alla pateinter.

PS. Efter nästan en hel bag-in-box själv är det nästan kul när brandtelegrafen stavar OLA med två L. DS.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 5/2 2005 1:09

brandtelegrafen: Vet inte hur insatt du är i org heller. Men alla på OLA bilarna som jag har träffat har en mycket stor erfarenhet av amb yrket och har varit med om det mesta. Ingen där var någon typ av gröngöling.

Sen kan OLA bilen vara en bra reträtt plats för de äldre eftersom alla inte har bärkrav på sig eftersom det ofta är två bilslarm. Det tycker jag är bra eftersom många inom amb för eller senare får problem med kroppen.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 5/2 2005 8:49

Vad finns det för kompetens i akutambulanserna? Grundutbildad sjuksköterska? Specialistutbildad? Specialitet?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 5/2 2005 16:50

Vad är det för skillnad på akutambulans och ambulans?

Skriv svar