Ambulanser och vinter

Här diskuterar du olika ambulansfordon

Moderator: Wernvik

Pagarn
Inlägg: 35
Blev medlem: 18/1 2006 0:34

Ambulanser och vinter

Inlägg av Pagarn » 25/2 2010 20:08

Sveriges Radio Skaraborg har idag rapporterat om att ambulanserna från bland annat Skövde har kört fast i snön flera gånger i vinter. Det klagades på avsaknaden av 4-hjulsdrift. Någon som vet vad det är för typ av ambulanser som rullar i Skaraborg numera?

Hur är läget i övriga landet månn tro? Vilka ambulanser klarar snön galant och vilka kör fast? Såg själv en av Uppsalalandstingets Chevor rulla fram i redigt med snö för inte så längesen - såg smidigt ut. Antar att den höga markfrigången gör sitt till och sen gissar jag att dom har 4-hjulsdrift. Nån som vet?

larsev
Inlägg: 105
Blev medlem: 20/6 2005 2:14
Ort: Göteborg

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av larsev » 25/2 2010 21:47

Inom SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus) område så är det ambulanserna baserade på MB Sprinter som har problem med väglaget (kör fast).
Se artikel i HN. http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.738318 ... ambulanser


Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av Rookie. » 26/2 2010 13:52

Ang artikeln

Klart det är lätt att lägga skulden på fastighetsägare. Slipper man ju själv ta ansvar för skiten till bilar man köpt hem. Självkart har han iof en poäng i att många fastighetsägare är usla på hålla rent på uppfarter osv.

Men, om man verkligen vill se om sitt eget hus först så borde man köpa en bilar som klarar både vinterväglag och lastvikt.. Chevan är en sådan bil. Den kan även lägga till bra prestanda och utmärkt vårdarutrymme till CV`n. Men den kostar ju lite mer förstås...

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av DirtyNurse » 26/2 2010 16:30

Ambulanserna i skaraborg består av en flotta av blandade fordon. Mercedes sprinter(iva och vanlig), volkswagen T5, volvo V70, samt lite reservfordon(bland annat nån renault). På sikt så går det mot mestadels mercedes.
Leg. Sjuksköterska, Ambulanssjukvårdare, Undersköterska

Norrlänning
Inlägg: 1
Blev medlem: 27/2 2010 19:36

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av Norrlänning » 27/2 2010 20:53

Det finns inga dåliga väglag bara dåliga förare!
Man kan inte skylla på bilarna i dag när förarna inte behärskar dessa.
Under min tid som taxiförare i Umeå på 80 talet så körde vi gamla 220 MB Dislar med sommar däck hela vintern. Nattetid när plogen inte hade kommit ut och börjat ploga bort snön som fallit i drivor på smala vägar, så fick vi ploga själva eller skotta los oss från någon driva.
Farm skulle vi oavsett väder.
Om ni iaktar bilisterna i dag så ligger dom på mittlinjen i 40 km/h och vägrar släppa fram övriga fordon, trotts att vägen är plogad och det är 90 km/h väg!
Dessabilister borde ställa bilen och åka kommunalt i stället.
Hur många är det som förstör vajrarna på våra vägar?
Om man läser om Ambulanserna så har ni ganska så stor olycks frekvens i dagsljus, hur kan det komma sig?
Varje fordon är som en ny förälskelse som man måste utforska med försiktighet för att kunna behärska dessa till fullo!

DirtyNurse
Inlägg: 107
Blev medlem: 16/9 2007 15:19

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av DirtyNurse » 28/2 2010 4:15

Efter att ha arbetat inom ambulanssjukvården några år så vill jag påstå att den stora delen av personalen jag mött besitter mycket goda körkunskaper.

Att klaga på personalen och säga att det går att skotta sig loss tycker jag inte är nått bra argument för att vi inte skall få åndamålsenliga fordon. Du kan säkerligen skotta dig ur en lavin med bakbundna händer efter vad du skrivit, men vi vill gärna vårda patienter och komma in till sjukhuset utan dröjsmål gode norrländska broder. Vill du se ambulanspersonal med snöskyffel när en anhörig är sjuk, eller vill du undvika frånkomliga dröjsmål? Det vill jag i alla fall
Leg. Sjuksköterska, Ambulanssjukvårdare, Undersköterska

chnwin94
Inlägg: 14
Blev medlem: 19/1 2010 13:35

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av chnwin94 » 22/3 2010 21:44

Håller med i de flesta av inläggen här till viss del, givetvis åligger det fastighetsägarna att se till att det är skottat osv. men om det inte är skottat ända fram till tex en trappuppgång så kanske det är så att man får stanna en bit ifrån och bära patienten om det annars medför att man riskerar köra fast. Jag själv kör taxi samt plogsväng och ser en hel del. Här i Gävleborg rullar både fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar och givetvis så är fyrhjulsdrift bra ur framkomlighetssynpunkt men återigen, man kanske kan behöva stanna tidigare och bära om det innebär att man tar sej från platsen om det är oskottat. Vi traktorer och lastbilar med plogblad/skopa kan inte hålla undan överallt samtidigt, dock gör vi så gott vi kan

Bommen
Inlägg: 6
Blev medlem: 24/1 2010 12:07

Re: Ambulanser och vinter

Inlägg av Bommen » 8/12 2011 9:16

Efter att ha fått köra såväl 4wd Volvo som Chevrolet så måste jag erkänna att det går knappt att jämföra dessa. Chevan går som ett lok på räls i den allra värsta snöslask med bara 2-hjulsdriften inkopplad medan Volvon slinger runt som en vanlig personbil, för att inte tala om djup snö på skogsbilvägar. Vad gäller kostnaden jämfört med "småbil" så är den snart inte ett argument då Chevan erbjuder serviceavtal som påtagligt drar ned kostnaden. Dessutom rullar Chevorna mellan 15- & 20-tusen mil längre än småbilarna.
Vad gäller "norrlänningen" och hans bravader som Taxichaufför så säger nog hans kommentarer lite mer om intelligensnivån än om körskickligheten.
Tack för mig, hej.

Skriv svar