Blå/gul blink på ambulanser?

Här diskuterar du olika ambulansfordon

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
roadrunner
Inlägg: 51
Blev medlem: 12/3 2004 12:54

Blå/gul blink på ambulanser?

Inlägg av roadrunner » 3/11 2012 16:12

Hittade följande i ett annat forum:
Blåljus är förbehållna myndigheters utryckningsfordon. Dvs i princip alla myndigheter kan ha utryckningsfordon med blåljus. Även utryckningsfordon som utför uppdrag åt myndigheter kan ha de (men får endast användas när de arbetar för myndigheter, därav att de bärgningsbilar som har blåljus enbart får använda dem t.ex. vid bärgning av spårvagnar, polisbilar etc). Falcks nya ambulanser är försedda med både blå och gula ljus för att de skall få användas t.ex. vid sjuktransporter.
Stämmer detta? Har lagstiftningen ändrats?

1264
Inlägg: 34
Blev medlem: 10/6 2008 20:15
Ort: Norrland/stockholm

Re: Blå/gul blink på ambulanser?

Inlägg av 1264 » 5/11 2012 10:38

Jag trodde i min stila värld att Falck utrustat bilarna med varningsblink deluxe, såsom det är på i princip alla nya sprintrar i sthlm. detta eftersom vi ofta står på trafikolyckor och liknande för att visa att vi står stilla, gärna i kombination med blåljus.

Sen kan man ju köra sjuktransporter med utryckningsfordon, men det innebär inte per automatik att man får använda blåljusen när man så önskar. Det är ju precis som med vanlig ambulans.


/1264

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Re: Blå/gul blink på ambulanser?

Inlägg av lukas1 » 10/2 2014 13:20

Kan det ha samband med ev. behov av utryckningar/transporter på flygplatser? Inne på flygplatser måste alla fordon, inkl utryckningsfordon , ha aktiverad gul "saftblandare".

HJN
Inlägg: 12
Blev medlem: 15/5 2012 17:49

Re: Blå/gul blink på ambulanser?

Inlägg av HJN » 11/2 2014 19:58

Man får inte köra utryckning med kombinerat blått och gult blink, Det är inte lagligt.
Däremot får man om inte lagen är gammal köra med blinkande helljus
3 § Larmanordning enligt 1 § första stycket får även bestå av lykta och ljudanordning som kompletterats med anordning som kan åstadkomma ett blinkande helljus med ordinarie helljusstrålkastare eller två extra helljusstrålkastare för att ytterligare uppmärksamma utryckningsfordonet i dagsljus. Strålkastarna skall blinka samtidigt med en blinkfrekvens på 45 – 120 blinkningar/minut.

Anordningen skall vara så ansluten att det blinkande ljuset endast kan användas när larmanordningens föreskrivna ljus- och ljudanordningar är inkopplade.

Om extra helljusstrålkastare används får dessa inte vara monterade på högre höjd än fordonets ordinarie helljusstrålkastare och de får inte heller vara monterade på sådant sätt att ljuset från föreskrivna larmanordningar påverkas negativt


Här har man gjort ett undantag eller som sagt kan vara så att det är en gammal lagtext jag har sen skoltiden 04-05.

Lika så så säger lagen att har man 2st blinkerslapor bak skall dom antingen blinka samtidigt eller växelvis, det gör dom inte på falcks nya ambulansen dom går på 2 pilka relä så dom blinkar inte lagenligt.

Sen var det förr också så att den ambulans som stod med varningsblinkers och blåljus på på en skadeplats var ledningsambulans, idag är alla ledningsambulanser på en olycka om man ska gå efter det ;-)

Skriv svar