Sida 1 av 3

Uttryckning med privatbil

Postat: 25/1 2006 22:40
av Coltimoor
Jag arbetar inom ambulanssjukvården i Västerbotten. Vid larm är anspänningstiden 5 minuter och då kör man till ambulansen med sin egen personbil, och har mig veteligen rätt att bryta mot t.ex. hastighetsbegränsningarna. Det är ju en stor riskfaktor att med privatbilen skyndsamt köra till ambulansen genom samhället utan blåljus.

Är det någon som vet vilka regler som gäller för vilka fordon som får utrustas med blåljus och eventuellt siren? Vår önskan är att ha blåljus med magnetfäste.

Per

Postat: 25/1 2006 22:58
av Eirik
Har dere rett til å bryte trafikkreglene med personbil, uten særskilt varslingsanlegg? Høres utrolig trafikkfarlig ut...

Postat: 25/1 2006 23:13
av Tobbe
Ursäkta, men jag är lite seg i huvudet...Varför ska man köra för fort till stationen?

För det är väl så att alla som har beredskap bor inom 5 min från stationen för att man inte ska behöva bryta mot trafikregler när man får larm under beredskapen.

Och hinner man då inte på 5 minuter, då är det ju fel någonstans.
Eller har jag fel?

Postat: 25/1 2006 23:28
av Coltimoor
Helt klart är det rimligt som du säger Tobbe, men får man larm om en brådskande prio 1:a vill man ju komma fram så fort som möjligt och således köra fortare än 50. Dessutom kan det ju uppstå situationer som förslöar, såsom trafikstockning, dåligt väglag osv... och hur ska folk då förstå att man har bråttom?

Per

Postat: 25/1 2006 23:53
av Novisen
Per!

Det är inte vad du vill som avgör det utan lagen. Att du sedan inte skulle bli stoppad av polisen eftersom de vet vem du är, är en helt annan fråga. Hastighetsbestämmelserna måste följas. Att sjukvårdshuvudmannen valt att ha 5 minuters anspänningstid beror troligtvis på två saker.
1. Inga anbud där snabbare insatstid varit en konkurensfördel har kommit in under anbudsförfarandet.
2. Kostnaderna har blivit för dyra då det gäller att korta insatstiderna.

Det betyder att huvudmannen valt 5 minuters insatstid och inte 2.5 minut. Falck försökte slå sig in i Västerbotten för ett antal år sedan. De ville ha 60 sekunders insatstid till ganska exakt dubbla kostnaden mot vad en privat enbilsstation med 5 minuters insatstid kostar.

För att få använda blåljus med magnet så måste fordonet vara registrerat som utryckningsfordon. Du måste också vara polis under polisutryckning(+ ev Tull?).

Lobba hellre för att få högre jourersättning, jourrum på stationen och 60 sekunders anspänningstid som Robertsfors, Vännäs, Nordmaling.

Novisen//

Deltidsbrandmän

Postat: 26/1 2006 13:33
av Larmoperatör
Denna frågan har varit uppe till diskussion många gånger bland deltidsbrandmän, inte minst i Räddningsverkets tidning Sirenen. Det har varit många bud i ämnet, någon säger att utryckningen räknas från det att larmet går vilket då skulle göra att man lagligt kan överskrida hastighetsgränserna vid behov. Det finns ju andra yrkeskategorier som får "köra för fort" utan att de har registrerade utryckningsfordon tex. veterinärer och distriktssköterskor så nog verkar det märkligt om inte ambulanspersonal eller brandmän också skulle få göra det? Det bästa vore ju om dessa yrkeskategorier skrev in i lagtexten. Det förefaller dock som att rättsläget är något oklart.

Postat: 26/1 2006 14:40
av Niklas Karlsson
...barnmorskor hör till listan också

Re: Uttryckning med privatbil

Postat: 26/1 2006 14:43
av manne
Coltimoor skrev:Jag arbetar inom ambulanssjukvården i Västerbotten. Vid larm är anspänningstiden 5 minuter och då kör man till ambulansen med sin egen personbil, och har mig veteligen rätt att bryta mot t.ex. hastighetsbegränsningarna. Det är ju en stor riskfaktor att med privatbilen skyndsamt köra till ambulansen genom samhället utan blåljus.

Är det någon som vet vilka regler som gäller för vilka fordon som får utrustas med blåljus och eventuellt siren? Vår önskan är att ha blåljus med magnetfäste.

Per
Reglerna gäller som för vanlig privatperson, alltså får du inte bryta mot hastighet/trafikregler etc.

Postat: 26/1 2006 15:32
av rayden
lyckligtvis så finns de regler som säger att man får köra över hastighetsbegränsningen. Regeln heter brådskande yrkesutövning. dock har vi en på jobbet som fått böter för att han inte var ssk. Ambulanssjukvårdare finns inte med i regeln, däremot ssk och räddningstjänst.

Postat: 26/1 2006 16:12
av 242tic
Trafikförordning, 11 kap. Bestämmelser om undantag vid trafikövervakning, räddningstjänst m.m.,

6 § Bestämmelserna om färdhastighet i 3 kap. 17 §, 4 kap. 20 § och 9 kap. 1 § 6 samt sådana föreskrifter om färdhastighet som har meddelats med stöd av 3 kap. 17 §, 10 kap. 1 eller 14 § gäller inte när ett fordon används
1. vid brådskande utryckning för räddningstjänst eller sjuktransport enligt 6 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763),
2. i brådskande yrkesutövning av polis- eller tullpersonal, personal vid kustbevakningen, läkare, sjuksköterska, barnmorska eller veterinär, eller
3. i andra jämförliga trängande fall.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19981276.HTM

Postat: 26/1 2006 19:10
av Wernvik
Det finns mig veterligen inget prövat rättsfall i detta ärendet men deltidsbrandmän får inte bryta mot trafikbestämmelserna vid inryck till station vid larm. Skulle tro att det även gäller ambulanspersonalen. Det handlar helt enkelt om hur man tolkar lagtexten. I och med att inte saken har prövats vet vi inte hur det ska tolkas.

Postat: 26/1 2006 20:26
av Niklas Karlsson
frågan är väl om det är yrkesutövning på vägen till jobbet?

Postat: 26/1 2006 20:33
av Jimmy Olsson
Kanske på tiden att någon skickar i väg ett brev till de högre makterna för att få ett svar?...

Postat: 26/1 2006 21:02
av Lipton
Niklas Karlsson skrev:frågan är väl om det är yrkesutövning på vägen till jobbet?
Får deltidarna betalt från att larmet gått eller från att de lämnar station?

Postat: 26/1 2006 22:09
av Niklas Karlsson
Ingen aning. Får väl fråga nån brandman när jag kommer till jobbet. Men jag tror inte det är intressent egentligen i själva sakfrågan.

Ämnet är helt klart värt att ta upp med "de som vet"..