Nätverk för en gemensam utryckningsförar utbildning

Här diskuterar du om utryckningskörning

Moderator: Wernvik

Singis
Inlägg: 2
Blev medlem: 10/8 2014 18:35

Nätverk för en gemensam utryckningsförar utbildning

Inlägg av Singis » 14/8 2014 20:27

Vill passa på att nämna att nämna att AKMC ( Akut-och katastrofmedicinskt centrum Västerbottens läns landsting ) har tagit över stafettpinnen från Trafikverket som tidigare hade den nationella utbildningen. Till hösten kommer en ny trafikinstruktörs utbildning hållas i Västerås. Utbildningen vänder sig till all personal inom blåljus som skall utbilda sina kollegor i utryckningskörning. Utbildningen längd är 12 dagar fördelade
måndag- torsdag under 3 veckor.
Se mer information under
http://www.utryckningskorning.se

Med vänlig hälsning Mikael Signon

HJN
Inlägg: 12
Blev medlem: 15/5 2012 17:49

Re: Nätverk för en gemensam utryckningsförar utbildning

Inlägg av HJN » 15/8 2014 12:13

Vad skall man med en sådan utbildning till? Skicka personalen till Falck istället dom gör ju sin personal utryckningsklara på en vecka oavsett tidigare erfarenheter!
mycket smidigare o framför allt mer ekonomiskt ;-)

Singis
Inlägg: 2
Blev medlem: 10/8 2014 18:35

Re: Nätverk för en gemensam utryckningsförar utbildning

Inlägg av Singis » 21/8 2014 19:10

Utbildningstid och innehåll skiljer sig mycket åt i vårt land när det gäller utryckningskörning i alla organisationer. Likaså vad som förmedlas på utbildningen. Ett stort fokus tidigare var att i hög fart klara av ett uppkommet hinder, bromsa och styra undan dvs färdighetsträning. Inte ovanligt att utryckningsföraren fick en övertro på sina färdigheter. Vi tror på en insiktsinriktad utbildning med tidsvinstteorin och riktlinjer i komplexa trafikmiljöer i fokus, är ett vinnande koncept när det gäller säker utryckning. Vad gör föraren med sin information är mycket avgörande för säker utryckning. Svårigheten i utryckningen avgörs av föraren. Som ung är det svårt att inse detta. Det är bättre med rätt vägval än gaspedal. Främmande kropp med andningspåverkan och pågående HLR, Barn så krävs en snabb säker utryckning. Men som utryckningsförare har vi trots att det är mycket bråttom inte rätten att skada andra trafikanter under pågående körning. Det är inte ovanligt med dessa "svallvågsolyckor" då vi som utryckningsförare orsakar skadehändelser. Dagtid och rusningstrafik, körning mot rött ljus.
Att utbildingen måste kosta pengar är en god investering mot säker utryckning och den måste reflekteras över tid.

Micke Signon Trafikinstruktör Blåljus

Skriv svar