Få ambulansuppdrag

Här diskuterar du om utryckningskörning

Moderator: Wernvik

Anonymous

Få ambulansuppdrag

Inlägg av Anonymous » 30/6 2005 22:34

Hej,

En sak jag märket första dagen på mitt jobb var att endast ett fåtal larm per dag var av pri ett larm, först blev jag besviken för att på tv o i tidningar har dem ju bara pri ett larm med, så tänk på att man får göra mycket mera än rädda liv, jag visste redan nnan att ewn ambulans tar sjuktranspoter med fast inte i så stor utsträckning.
Hoppas du väljer ambulans även om prio ett larm inte kommer för ofta, o när man tänker på det är det bra då betyder det att inga liv går till spillo ;)

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Inlägg av kire1111 » 26/5 2008 8:20

välkommen till verkligheten.

Guz

Inlägg av Guz » 26/5 2008 14:09

Känns ganska självklart att inte media uppmärksammar de mindre roliga körningarna. Annars blir det inte bra tv :)

Detta gäller ju inte bara inom ambulanssjukvården utan allt som har en liten koppling till verkligheten som media deltar i...

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Inlägg av SOS112 » 26/5 2008 15:15

häpp

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 26/5 2008 23:43

Det är ganska få ettor, men sista två åren tycker jag att de ökat en hel del. Vet inte om det beror på SOS eller hispiga anhöriga som förstorar upp situationen, för oftast är de flesta ettor ut, treor in.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 28/5 2008 23:09

aceofspades skrev:Det är ganska få ettor, men sista två åren tycker jag att de ökat en hel del. Vet inte om det beror på SOS eller hispiga anhöriga som förstorar upp situationen, för oftast är de flesta ettor ut, treor in.
Bara av intresse undrar jag hur det kan vara treor in? Är det för att det inte finns något medicinskt behov? Jag har lärt mig att det alltid blir prio 2 in om jag gjort en bedömning och att prio 3 ska vara en transport som redan på larmet är bedömt som en trea eller som förbeställd transport.
Specialist anestesi och ambulans

rayden
Inlägg: 120
Blev medlem: 2/11 2004 16:31

Inlägg av rayden » 29/5 2008 9:59

vet inte riktigt hur du menar, men vi kör då så att om jag bedömer att patientens tillstånd är livshotande kör man prio 1 in, finns indikationer för brådskande tjänsteutövning tex svår smärta, stor risk för komplikationer eller liknande kör man prio 2 och finns vårdbehov som inte bedöms akut kör man prio 3.

Känner att de här med vad som gäller med prioriteringar 2 och 3 skiljer sig väldigt mycket mellan olika stationer. Kanske skulle det behövas en översikt från myndigheter med duktiga jurister som kunde klargöra detta?

Vi diskuterar flitigt vad som gäller på vår station om vad som gäller, vi har 7 mil till sjukhus och bara tre ambulanser dagtid. inte sällan är alla ambulanser ute på uppdrag och stan är då tom under längre tid. Vi brukar få uppmaningar av Sosab att skynda på under vägen hem. Men vad gäller? Kan man tolka detta som brådskande yrkesutövning (prio 2) om man skulle hamna på kort?

Lipton

Inlägg av Lipton » 29/5 2008 20:26

Novisen: Det tycks än en gång skilja kraftigt mellan olika delar av landet. Min erfarenhet är att SOS bestämmer prioritering tills jag har träffat patienten, därefter har SOS inte längre någonting att säga till om förrän jag lämnat patienten. Lika logiskt som att jag kan prioritera patienterna på en akutmottagning. Har patienten inte något akut vårdbehov, inte riskerar försämras av att få vänta ett tag på att träffa läkare så är det en trea även om man åkt med blåljus fram till patienten. Lika logiskt som att en rutintransport blir en etta när denna får ett hjärtstopp.

Ett bra exempel är medvetslös patient med hypoglykemi. Blåljus ut, intravenös glucos och sedan trea in såvida patienten inte vägrar följa med.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 30/5 2008 14:20

Lipton: Enligt mig är det en tvåa.. Du har aktivt behandlat patienten och bedömt utifrån omständigheterna att patienten behöver sjukvård..

En tre för mig är när vi hoppar in i bilen, tar vitalparametrar endas för journalens skulle och sedan åker till sjukhus. Patienten hade likagärna kunnat åka annan bil

Lipton

Inlägg av Lipton » 31/5 2008 20:21

Niklas K: Kan vara en tvåa, men jag tycker nog att det lika gärna kunde vara en trea. Jag menar många av dessa patienter lämnas ju lika gärna kvar i hemmet och personalens önskemål om att ta med patienten till sjukhus känns mer att ha med en gammal vana än något egentligt behov att göra. För det känns ju mer optimalt med en diabetessköterska eller vårdcentral för dessa patienter än det gör med en akutmottagning. Eller?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 1/6 2008 13:53

absolut vill mest lägga fingret på att det är lite godtyligt.

Skulle vilja påstå att 99 procent av hypoglykerna vi väcker stannar hemma. Om det inte är första gången.. De jag tar med är om de ex. feldoser insulin (dubbel dos) eller om det hänt två gånger under kort tid. De tycker jag är tvåor. Treor försöker jag övertala att stanna hemma.

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 2/6 2008 19:39

Lipton skrev: Ett bra exempel är medvetslös patient med hypoglykemi. Blåljus ut, intravenös glucos och sedan trea in såvida patienten inte vägrar följa med.
Tänkte just dra detta exemplet, men såg att du redan gjort det. :lol:

Faktum är att SOS alldeles för ofta priar larmen för högt, och när vi sedan kommer till platsen träffar vi en gående patient till synes symtomfri.
Ett praktexempel är en man i övre trettioårsåldern som ofta åker med oss (ca två gngr per mån). Indexet brukar lyda "kraftig central brsm med utstrålning i halsen och armen". SOS priar den som etta, vi måste således köra den som en etta. Patienten går ut till bilen själv, uppger sig vara smärtfri. Bra tryck, puls och saturation. Ekg normalt. Följaktligen blir det trea in.
Såvitt jag vet har han inte heller diagnosticerats med angina eller dylikt.

Lipton

Inlägg av Lipton » 3/6 2008 12:38

aceofspades: Vad händer sedan då? Jag menar medicinjouren måste ju tröttna på att två gånger i månaden få läsa igenom en journal som friskförklarar patientens symtom men ändå bara växer och växer. Man kan ju tycka att diskussionen om att ropa varg borde tas med den patienten?

Niklas K: Agreed!

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 3/6 2008 19:35

Många medicinsyrror brukar se lite trötta ut när de får syn på mannen ifråga. Har sett att de inte lyssnar så jättenoga under rapporten heller, de känner ju patienten och vet vad det handlar om. Jag vet inte vilka diskussioner som förs kring/med patienten, men jag antar att frustrationen hos personalen växer och växer, vilket knappast kommer att gynna patienten den dagen då det verkligen är en infarkt.

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Inlägg av kire1111 » 4/12 2008 13:47

Skit samma om det är en 2 eller 3 in, känns ganska oviktigt vilken siffra man åker in som,huvodsaken är väl att pat.som har vårdbehov kommer in till akuten, är det fara för livet för pat. så kör man väl 1 och blåar för fri väg. Sen om man kör alla andra taxiresor som vi har till 99% som en 2 eller 3 in känns för mig kanska oviktigt.

Men nåt jag aldrig kommer förstå är hur en akutamb. kan dras på prio 3 eller beställda transporter. Och varför kan inte den vubbade ssk. få bedöma om pat. har behov att åka amb. eller ej utan att bli i fråga satt av sos. Bedöms pat. till en 3 eller 4 ska väl ssk. på ambulansen kunna hänvisa pat. till taxi eller varför inte bussen eller kunna beställa liggande bår bil genom sos utan att bli ifrågasatt eller utskälld av sos eller pat.

En amb för mig är, i den åker man om man har akutvårdbehov till akutmott har jag fel?

Skriv svar