Sida 1 av 1

Tribonat

Postat: 14/8 2008 8:12
av ohlstedt
En dum fråga kan tyckas, men frågar man inget får man inget veta...

I hur stor utsträkning används Tribonat vid hjärtstop prehospitalt? efter hur många deffar sätts Tribonat in? Antar att Tribonat finns på generella lm listan vid hjärtstop??

Postat: 14/8 2008 9:10
av AuF
Vi har tagit bort tribonat från bilarna...

Postat: 16/8 2008 20:19
av rayden
vi använder det på alla hjärtstopp där lång hlr behövs. brukar ges efter ca 7 minuter. såg en studie ( hittar den inte just nu) som menade att adrenalinet var verkningslöst efter bara ett par minuters hjärtstopp då patienten i regel är för sur.

Postat: 5/9 2008 23:33
av TotalSpinal
rayden skrev:vi använder det på alla hjärtstopp där lång hlr behövs. brukar ges efter ca 7 minuter. såg en studie ( hittar den inte just nu) som menade att adrenalinet var verkningslöst efter bara ett par minuters hjärtstopp då patienten i regel är för sur.
Adrenalin verkar även det vara på väg ut vid stillen prehospitalt. jfr studien som pågår i Oslo just nu, efter en svensk förlaga. Den lär kunna vissa på signifikant och klart ökad överlevnad utan adrenalinet. (Pratar om primär hjärtsjukdom och inte, exempelvis,astma här).

Acidos gör att blodet lättare avger syre och har andra positiva fysiologiska egenskaper. Acidosens, i sig, farlighet är groteskt överdriven.

Det finns, mig veterligen, inga studier som lyckats påvisa ngn förbättrad överlevnad av att ge Tribonat vid hjärtstillestånd och acidos. Med eller utan katekolaminer.

Fysiologiskt och teoretiskt finns snarare en massa negativa effekter av Tribonat. Visst kan kanske alkalinisering av blodet kanske återaktivera adrenalinet men om då adrenalin inte funkar?

Därmed tror jag och hoppas att tribonat är på väg ut ut stilleståndsalgoritmerna. Precis som adrenalin är på väg ut.

Postat: 5/9 2008 23:45
av Novisen
Man ska inte heller överdriva farorna med läkemedel vid HLR men jag håller med om att det finns en risk att både fokus och tro på läkemedel kanske flyttar fokus på det viktigaste som är minutvolym och gasutbyte. Det som skulle kunna rädda flest liv vid hjärtstopp är fler defibrillatorer och fler personer utbildade i HLR i samhället.

Postat: 6/9 2008 0:00
av TotalSpinal
Novisen skrev:Man ska inte heller överdriva farorna med läkemedel vid HLR men jag håller med om att det finns en risk att både fokus och tro på läkemedel kanske flyttar fokus på det viktigaste som är minutvolym och gasutbyte. Det som skulle kunna rädda flest liv vid hjärtstopp är fler defibrillatorer och fler personer utbildade i HLR i samhället.
Tack för svar.

Vill inte överdriva farorna men det finns relativt solid teori och forskning som visar på skadliga effekter av både Tribonat och Adrenalin. Båda är potenta farmaka och att bagatellisera dem vore felaktigt.

Enligt en kamrat som jobbar med projektet på Ullevaal kan man visa på 5% ökad överlevnad utan adrenalinet. Detta är hans uppgifter och vi kanske ska vänta tills det är klart och fullt publicerat. Stockholmsstudien den baserar sig på har jag inte hunnit läsa ännu.

Håller med dig om att T o As MEST skadliga effekt sannolikt är att det tar fokus från kompressionerna.

Vill oxå poängtera att jag tycker att T och A sin plats inom akutmedicinen men förmodligen inte på det självklara vis de har inom AHLR idag.

Postat: 7/9 2008 11:28
av Lipton
Det borde inte vara ett problem inom modern svensk sjukvård då samtliga nya HLR-program poängterar i princip en enda sak. Alltså borde det heller inte finnas någon ambulanspersonal idag som kan säga sig ha fått utbildning på att ge adrenalin under transporten (i en situation då man hamnat ensam i hytten). Ensam har man inte händer till allt man måste göra och då får man prioritera och utbildningsprogrammen är ju inte direkt otydliga.
Och med detta i fokus kan jag inte låta bli att tycka att en granskning av några tusen journaler från prehospitala hjärtstopp vore intressant.