Sida 1 av 3

Fentanyl prehospitalt.

Postat: 3/3 2009 14:08
av Pre-Hospital
Hej på er alla!

Jag skriver mitt ex-jobb på prehosp. VUBen nu och har tänkt göra en litteraturstudie om nasal administrering av fentanyl prehospitalt. Studien skall innhålla smärtlindring av både barn och vuxna.

Är det någon ambulansorganisation i Sverige som idag smärtlindrar med Fentanyl nasalt? Vilka indikationer har ni och hur ser era riktlinjer ut? Vilka erfarenheter har ni?

Är det någon annan som har erfarenhet av fentanyl nasalt, prehospitalt som hospitalt i Sverige el utomlands. Vilka erfarenheter har ni?

Tacksam för svar!

Postat: 3/3 2009 22:35
av Gosta
hej prehospital,
Jag skickade nyss en pdf fil med NSW IN Fentanyl guidelines. Kunde inte fixa en attachment på diskutionssidan. Sorry
Det har använts här i några år, och fungerar bra.
Hälsningar,
Gösta

Postat: 3/3 2009 23:53
av AuF
Hej Gosta. Använder ni det på barn ? Erfarenheter ?

Postat: 3/3 2009 23:55
av AuF
Tycker själv det kan vara svårt med smärtlindring på just barn ffa på grund av att nålsättning är något knepigare på just barn. Både anatomiskt och psykologiskt.

Vi har inte medimix kvar i våra ambulanser och supp alvedon/voltaren har oftast inte fullgod effekt på frakturer. Fentanyl naslt låter spännande!

Även läst om midazolam nasalt som används på barn med kramper. Enligt den studien jag tog del av så hade midazolam nasalt lika god effekt som stesolid iv. Kanske ockå något för oss i Sverige ?

Ledsen att jag lånade tråden lite prehospital. Återkomm gärna med dina åsikter/slutsatser när du blir klar med ditt arbete. Lycka till!

Postat: 4/3 2009 0:47
av Gosta
AuF skrev:Hej Gosta. Använder ni det på barn ? Erfarenheter ?
Hej AuF,
Vi använder det vi paed fall ner till 1 år. Det hjälper bra vid smärta men kan också göra det lättare att få in en IV om det behövs. Vi har också methoxyflurane i penthrox inhaler. Jag tror jag skrev om det för ett tag sedan.
Mina erfarenheter med IN Fentanyl är att det fungerar effektivt. Har också använt det mycket IV, men inte i Australien.
Om du vill kan jag skicka NSW ambulance guideline för IN Fentanyl som PM.
Hälsningar,
Gösta

Postat: 4/3 2009 0:51
av Gosta
Jo IN Midaz funkar också bra enligt mina erfarenheter. Men det kan lika väl ges IM om man inte kan få in en IV på grund av kramper.
Gösta

Postat: 5/3 2009 8:38
av Novisen
Svenska ambulansläkare har inte riktigt förstått vinsten med en lite potentare opioid som ger snabbare tillslag men som inte ger histaminutlöst hypotension. Morfin kommer alltid att behövas men Fentanyl vore ett bättre alternativ till Morfin än Ketogan som i princip är samma sak. Fentanyl är säkert att ge till gamla och går att administera nasalt till mindre barn. Någon typ av administrationshjälp är då att föredra:
http://www.wolfetory.com/nasal.php
http://www.iptonline.com/articles/publi ... E110NP.pdf

Postat: 6/3 2009 20:44
av Niklas Karlsson
Jag tycker inte att fentanyl skall användas prehospitalt av andra en dom med lång erfarenhet av preparatet och som flera gånger per år använder lm på huset.

Jag gillar rapifen och ser ingen nytta av fentalnyl när vi har det i bilarna..

Grunden för delgering av ett läkemedel måste för trovärdighetens skull ges till de som KAN läkemedlet och som använt det tidigare. Därför blir diskussionen märklig när folk som inte ens har sett en fentanyletikett i verkligheten skriker om att de har behov av det prehospitalt!

Postat: 6/3 2009 21:45
av ambus
Ja, visst kan man uppleva att diskussionen kan bli "märklig" i många sammanhang, MEN det är ju trots allt detta som är den lilla CHARMEN med ett sådant här forum att vi alla är olika med olika referensramar och KUNSKAP, där man enligt min mening ska vara lite lätt försiktig med att påstås sig ha "hela" sanningen... :wink:
Fortsätt leta alternativ i den lilla värld av behandlingsdjunglar vi befinner oss i, våga ta djärva frågeställningar, och våga ifrågasätta dem, förstås. Faran med att inte ifrågasätta men med fortsatt ödmjukhet, är, just den att de medicinska småpåvarna (tro mig dom finns- inga namn nämnda eller glömda) som tror sig veta allt om läkemedel och behandlingsanvisningar blir lite trampad på fötterna, vilket kan leda till en smärre rekyl, en inte alltför ovanlig reaktion, men spännande...eller hur?

Postat: 6/3 2009 22:02
av Niklas Karlsson
Diskussionen är inte på något sätt märklig! Det jag tycker är märkligt är just inställningen att man kan allt, när man kanske har liten eller ingen erfarnehet av något.

Jag skulle tex kunna skrika efter att vi ska få sätta pleuradrän prehospitalt eftersom det behövs någon gång per 10 år. Varför ska jag inte få göra det? En kirurg får jag göra det inne på sjukhuset och då ska banne mig jag få göra det prehospitalt..

Postat: 6/3 2009 22:14
av van the man
Saken är nog den att det svider i vissas ögon då ssk med anestesivub och erfarenhet har delegering att få göra lite mer och använda lite mer läkemedel. Som om jag skulle vara upprörd och förbannad att jag te x inte får använda Adenosin på vissa takykardier. Om man inte har erfarenhet av ett läkemedel el behandling bör man inte heller få utföra den.

Postat: 6/3 2009 22:33
av ambus
Niklas Karlsson skrev:
... Därför blir diskussionen märklig när folk som inte ens har sett en fentanyletikett i verkligheten skriker om att de har behov av det prehospitalt!
6/3 kl 20.44


Postat: 6/3 2009 22:02 Rubrik:

--------------------------------------------------------------------------------

"Diskussionen är inte på något sätt märklig! Det jag tycker är märkligt är just inställningen att man kan allt, när man kanske har liten eller ingen erfarnehet av något." (citat: Niklas Karlsson .)

Okej, jag tror jag förstår Niklas, men nyss TYCKTE Du att diskussionen VAR märklig... hmmm. jag fattar resonemanget iallafall- det är viktigast.

Postat: 7/3 2009 19:14
av Novisen
Jag håller med Niklas om mycket och anser också att Rapifen skulle ha bättre plats prehospitalt än Fentanyl. Men även du måste anse att Fentanyl är ett bra alternativ till Morfin och med en bred teraputisk säkerhet som det lätt skulle gå skriva säkra behandlingsriktlinjer kring.

Postat: 8/3 2009 19:22
av Pre-Hospital
Till och börja med då, Tack Gosta! Men vill du prova skicka filen igen? Den verkar inte ha kommit fram av nån anledning..

Tack Novisen för länkarna.

Också kan jag då tala om för Niklas Karlsson att syftet med studien är att undersöka om det finns ett behov av Fentanyl i svenska ambulanser. Det verkar användas en del i bl a USA och det finns en hel del forskning bakom det hela (vilket ju gör det lättare att göra en studie om det). Till skillnad från dig så väljer jag nog att skriva klart studien innan jag tar ställning om jag är för eller emot fentanyl prehospitalt och vilken kompetens som i så fall ska få använda det.

Det pågår eller har pågått ett projekt i Uppsala om nasal läkemedelsadministrering; http://www.akademiska.se/templates/page____31476.aspx
Någon som vet något om detta?

Postat: 8/3 2009 21:08
av Gosta
KOnstigt att filen inte kom fram. Jag skickade den både till prehospital och till Pre-Hospital.
OK, vi provar såhär istället. Jag kan bifoga filer i diskutionen nu.
Det finns också två Australiensiska protokoll i kuskapsbanken. NSW Ambulance guidelines-protokoll är separerade i en fil per drog och per algoritm, så det blir många filer att ladda ner. Här är i alla fall det för Intra Nasal (IN) Fentanyl.
Hälsningar,
Gösta