Kolloider vid brännskada ?

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Rookie. » 10/10 2009 17:04

Hej.

Hur ser era behandlinsriktlinjer ut angående vätsketerapi vid brännskador ? Inkluderas dessa av kolloider ?
Mvh

Rookie.
Senast redigerad av 1 Rookie., redigerad totalt 7 gånger.

Nurse Anesthetist
Inlägg: 17
Blev medlem: 10/8 2009 21:11

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Nurse Anesthetist » 10/10 2009 20:01

Det primära problemet när det gäller cirkulationen hos en brännskade patient är den massiva vätskeförlusten som sker dels pga av hudskadan och dels pga blodkärlens ökade genomsläpplighet som är ett resultat av en systemisk inflamatorisk reaktion, liknade det som sker vid t ex sepsis. Vätskeförlusten består alltså av isoton interstitiell vätska till skillnad från den volymförlust av blod som uppstår vid en blödning. För att ersätta förlusterna vid en brännskada är det alltså kristalloider som är mest fysiologiskt riktigt och Ringer Acetat är den kristalloid som föredras. Vid en blödning vill man däremot fylla på med något som liknar blod och stannar i blodkärlen då är kolloider effektivare. Risken med att ge kolloider till en brännskadad som inte har en stor pågående blödning, utan bara den massiva vätskeförlusten, är att kolloiden till föjd av blodkärlens genomsläpplighet kan lägga sig utanför blodbanan och utöva som osmotiska effekt där. Det kan generera en ökad svullnad, ödem och lungödem.

Parkland formeln: 4 ml x kg kroppsvikt x brännskdad kroppsyta i % = brännskadans ungefärliga vätskebehovet ml Ringer Acetat de första 24 timmarna varav hälften skall ges under de 8 första timmarna från det att skadan inträffat. Målet är att hålla en diures kring 0,5 ml/kg-kroppsvikt. Diuresens svar avgör om ökar eller minskar tillförseln av vätska.
Nurse Anesthetist

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Rookie. » 11/10 2009 17:36

Tackar för svaret Nurse Anesthetist .

Så egentligen skall man även vara försiktig med kolloider även till pat med sepsis och anafylaxi ?

Har ju förstått att detta inte är en helt enkel fråga och forskning kring kolloider är något tvetydigt. Men hur ser era riktlinjer/rutiner ut vid sepsis och anafylaxi, kolloider eller inte ?

Nurse Anesthetist
Inlägg: 17
Blev medlem: 10/8 2009 21:11

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Nurse Anesthetist » 11/10 2009 23:20

Hej igen!

Vid sepsis och anafylaxi ökar som sagt blodkärlens dilatation och genomsläpplighet. Detta ger ett sänkt blodtryck och minskat venöst återflöde till hjärtat vilket kan leda till chock. Mekanismen är delvis den samma efter en brännskada men skillnaden är att vid brännskadan finns en pågående vätskeförlust som måste ersättas under lång tid framöver. Själva vätskebehandlingen är nyckeln till framgång vid behandling av en brännskada. Om du räknar på Parklandformeln så ser du att det rör sig om enorma mängder vätska vid stor % bränd kroppsyta. Vid sepsis och anafylaxi sker ju däremot ingen egentlig vätskeförlust utan det handlar bara om en omfördelning av vätskan i kroppen. Man brukar ge 1-2 liter Ringer Acetat initialt för att stödja cirkulationen men det som har störst värde är behandling med specifika läkemedel. Vid anafylaxi initialt adrenalin, antihistamin och kortison. Vid sepsis gäller det att hitta rätt antibiotika och stödja cirkulationen med adenerga läkemedel t ex inf. noradrenalin. Min poäng är att i dessa fall är inte vätskan det avgörande. Det finns inte heller någon volymförlust motsvarande den som uppstår vid en blödning där kolloider är indicerade. Rent teoretiskt skulle ju samma sak kunna hända, dvs. ödembildning, om man ger kolloider vid dessa tillstånd men det skulle ju i så fall inte inte röra sig om särskillt stora mängder eftersom den huvudsakliga behandlingen är de specifika läkemedlen. Har inte heller sett några riktlinjer för dessa tillstånd där kolloider förespråkas. Hoppas din fråga/or blev besvarade : )
Nurse Anesthetist

Nurse Anesthetist
Inlägg: 17
Blev medlem: 10/8 2009 21:11

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Nurse Anesthetist » 12/10 2009 7:51

Vill tillägga att det som diskuteras här huvudsakligen är en intrahospital fråga och ett C-problem enligt ABCDE. I det prehospitala prespektivet måste man eventuellt ta hänsyn till A - svullnade luftväg, B och D - lungskada, kolmonoxid- och/eller cyanidförgiftning, E - sedan även förhindra hypotermi (en första skadebegränsande avklyningen kan göras med rumstemp. vatten/NaCl). Ofta är brännskadepatienterna cirkulatoriskt stabila första timmen och får man bara in en grov infart under färd och börjar ge RA så räcker ofta det om transporttiden inte är alltför lång.
Nurse Anesthetist

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Novisen » 21/10 2009 13:06

Vill tillägga att omfördelningen av vätska vid sepsis kan vara omfattande och patienterna kan behöva en 20-30 liter vätska första dygnet. Utveckling av DIC, permabilitet, microvasculär cirkulation, organsvikt, blödning får avgöra handläggningen med vätskor, blodprodukter och inotropi och kolloider används regelbundet av den anledningen. I ambulans anser jag att det inte finns anledning att ha andra vätskor än Ringeracetat, Glucos 40/20 (alt Buffrad) och möjligtvis ett hypernaträmt alternativ. Voluven och Natriumklorid är overkill under första omhändertagandet.
Specialist anestesi och ambulans

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Rookie. » 21/10 2009 14:56

Hypernaträmt alternativ ?

Om jag förstått de rätt så verkar det som de bi verkningar som finns relaterade till kolloider vid sepsis och bränskador först uppkommer vid stora mängder kolloider. Alltså inget man behöver ta speciellt stor hänsyn till prehospitalt där vi sällan kommer upp i större mängder än 500-1000m- ?

http://www.lakartidningen.se/store/arti ... 6_3517.pdf

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Kolloider vid brännskada ?

Inlägg av Novisen » 22/10 2009 10:16

Precis Rookie! Men behövs Voluven överhuvudtaget prehospitalt?
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar