Rapifen som snabb smärtlindring i ambulans?

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Rapifen som snabb smärtlindring i ambulans?

Inlägg av ambus » 1/4 2004 22:22

Tar återigen upp detta smärtlindrande läkemedel Inj.RAPIFEN eftersom jag känner att det "drunknade " tidigare lite i allt möjligt prat om andra läkemedel- är detta smärtlindrande preparat ett förstahandsalternativ eller bara en uppstickare, som kommer att försvinna från ambulanssjukvården?

Fördelar/nackdelar?

Om det nu är så bra, som en del tycker, varför använder inte "ALLA" detta då? (Jag vet, det finns inga samordnare ännu...*smile*) men ändå...?

Säg Din mening om hur Du/ Om Du använder denna drog kliniskt i prehospitalt sammanhang!?

Hur vanligt är det i de olika landstingen?

Kan inte Ni som använder detta läkemedel skriva vilka län som använder det så man får en aning om hur utbrett det är och inte bara i Skåne ex.

Väntar med spänning!

//Ambus
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 8/4 2004 19:30

Vi har i Stockholm på akutbilarna haft Rapifen ett par år med mycket god erfarenhet! Vi kan smärtstilla ex, frakturer på ett mycket bra sätt. MEN Rapifen kräver att man har ERFARENHET av läkemedlet ifråga vilket i praktiken kräver att man har anestesikompetens.

Ha de så gott!
/JNES

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 8/4 2004 21:06

Är Rapifen att föredra framför Ketalar eller kombinationen Ketalar/morfin?

Värt att beakta är den andningsdepressiva effekten. Har också ganska kort duration.

Vilka doser används i Stockholm?

PS. I FASS beskrivs följande: Rapifen bör handhas endast av den som är väl förtrogen med modern anestesiologisk teknik. DS

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 8/4 2004 23:23

Jag ger i regel ca 0,25 - 0,5 mg i.v till ca 70 kg. Detta fungerar ytterligt. Man kan i vissa sällsynta fall behöva gå högre upp. Det ersätter inte Ketalar och Morfin på något sätt enligt min mening utan det är ett kopmplement.
/JNES

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 20/7 2004 23:05

Rapifen, den evigt omtvistade medicinen (även i Finland), har nu här bortom pölen vunnit mark och används ganska så utbrett.

Visst är alfentanil (varunamn Rapifen) en litet kinky medicin att använda men enligt min egen erfarenhet från ambulanssidan (innan jag blev upphöjd till larmoperatör :lol: ) är det ett kanonpreparat. Det som jag personligen tyckte att var det bästa med alfentanilet var att det verkar snabbt och att dess verkan är kort. Tex kombinationen Rapifen 0,5 mg iv plus Morphin 6-8 mg iv var mycket användbart vid bröstsmärtor (ni vet denna typiska patient, 50 år, ca 100 kg, man). Snabb lindring som höll tills morfinet började bita på.

Tråkigheter har jag nog också stött på i samband med alfentanil. En yngre dam fick svår huvudvärk av läkemedlet men kände ingen lindring av sina magsmärtor.

I samband med intubering är alfentanil även mycket användbart. En sk fältanestesi med hjälp av alfentanil och diazepam är i vissa fall jäkligt användbar.

Nu har jag varit så länge borta från fältet att jag inte är helt säker på de nya direktiven men på min tid konsulterade vi läkare per telefon och fick lov att använda läkemedlen. Det behövs alltså inte alltid anestesikompetens, i alla fall inte här i Finland. Detta betyder nu då inte att det skulle vara onödigt med anestesikompetens eller -erfarenhet (detta för de som bara läser för att hitta fel att påpeka :P ) Själv har jag medikalvaktmästarutbildning, liknar er undersköterskeutbildning men är mera inriktad på akutvård (och dessutom en gammal utbildning som inte ges mer) :wink:

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 22/7 2004 9:18

Min erfarenhet av rapifen är mycket god som jag har skrivit i ovanstående inlägg men jag har råkat ut för ganska besvärliga andningsdepressioner vid fel tillfällen. Men tack vare den korta durationen så är det i regel ingen problem men det kräver att man är van vid att hantera luftvägen på ett bra sätt.

Ha de
JNES

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 22/7 2004 18:29

Även min erfarenhet av rapifen är mycket god och den används nästan alltid som första smärtlindrande medicin förutom vid a.p. Men jag har då aldrig råkat ut för några besvärliga andningsdepressioner som jag kommer ihåg, men jag har ju ändast jobbat på fältet ca 10 år och använt rapifen i ungefär i åtta år. Tittade på våran statestik över givna mediciner och kunde konstatera att jag har givit i medeltal ca 30 gånger/år.Men visst bör man kunna åtgärda de symptom som kan uppstå av rapifen(bl.a. and.depression). Vi ger vanligtvis 0,25-0,5 mg.

Man kan ju alltid ge narcatil om.......

Sommaren är kort ambulansen kommer snart.....

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 5/9 2004 14:45

Tycker det verkar konstigt att vissa ambulansdistrikt får ge rapifen ute på fältet. Det är ju mycket potent och med tanke på att det är svårt att ha samma övervakning av patienten ute i ambulansen som inne på en op-sal. Då hade jag hellre hållt mig till andra opiater och väntat några extra minut på effekt.

Andreas

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 5/9 2004 14:52

Jag tycker inte att det har varit problem med övervakningen av patienterna, men det kan inte nog påpekas att man måste ha vana vid rapifen som smärtlindring även inne på sjukhus dvs man bör ha jobbat på anestesin. Dom sista två åren har vi inte haft några problem med andningdepressioner på rapifen och det beror säkert på att vi nu kan preparatet lika bra prehospitalt som man kan det inne på anestesin.

Ha de
/JNES
NSK i akutbil i Stockholms län sedan 1997.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 5/9 2004 20:11

Men på op har vi lättare att kunna ta över andningen/assistera vid en andningsdepression än i ambulans. Samtidigt har du en patient som inte har fastat vilket försvårar dina ventilationsmöjligheter ytterligare. Jag tror även att anestesifolk känner sig säkrare att använda sig av rapifen än ambulanspersonal eftersom de använder sig av prepratet vid fler indikationer, då det även ges i förebyggande syfte och har troligtvis sett potensen av läkemedlet även i de små doser som sprutas prehospitalt. Visst smärta gör att andningen stimuleras men det kan skilja lite i doserna mellan bra och för hög dos.

Andreas

JNES
Inlägg: 33
Blev medlem: 8/4 2004 19:16

Inlägg av JNES » 6/9 2004 10:33

Visst är det en bra mycket bättre arbetsmiljö inne på sjukhuset. Ska man använda rapifen prehospitalt bör man 1: vara van vid preparatet 2: vara van vid prehospitalt arbete. Jag kan ibland ifrågasätta att man på en femurfraktur sprutar upp till 40 mg morfin som har ett långsamt anslag och sen när det slår till så har man fått patienten fixerad i hare och då kommer man ha en andningsdepression som man får häva med narcanti istället för att då ge rapifen precis när det behöv och då få ett kort anslag lagom duration på fem tio minuter och sedan när patienten är fixerad i Hare gå över till mer normala doser morfin. Rapifen i vana händer hävdar jag är nästintill ofarligt. Har man däremot instabila patienter som ex är fastklämda så ger jag inte rapifen utan ger då ketalar som är ett säkrare preparat i det fallet.
NSK i akutbil i Stockholms län sedan 1997.

linjo

Inlägg av linjo » 31/12 2004 11:28

Jag har också endast bra erfarenheter av Rapifen och i våran enhet använder vi oftast Rapifen som första smärtlindrande. Men vi har även använt Rapifen som första smärtlindrande vid hårda bröstsmärtor och feedbacken varit bra!

Anonymous

Vet Ni edller tycker Ni?

Inlägg av Anonymous » 31/12 2004 13:09

Ni som tycker att Ni har "bra effekt" av Rapifen i ambulanssjukvården - hur bedömer Ni det? Dokumenterar Ni systematiskt någon smärtskala?

Och hur monitorerar Ni i övrigt? End-tidal kolsyra på alla patienter, som har fått Rapifen? Vid tillräckligt mycket kolsyreretention så avtar smärtan oxo.....

Skämt åsido - det är svårt även för en specialist att bedöma andningsfunktionen utan monitorering. Kanske måste vi höja nivån på debatten här?

Hur ofta får Era rapifen-patienter påverkan på andningsfrekvensen? Hur stor påverkan?

Gott Nytt År Alla - ett nytt år med rätt smärtlindring?

linjo

Inlägg av linjo » 31/12 2004 21:40

Jag har endast en gång under den tid jag jobbat på ambulans märkt att Rapifen skulle ha orsakat större problem med andningen. Det var frågan om en liten gammal dam som somnade bort och andningen sjönk till ca. 10ggr/min av 0,25mg Rapifen!! Annors har vi inte haft problem med läkemedlet!

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Inlägg av ambus » 1/1 2005 16:59

Linjo, vilka komptenskrav ställs hos Er fö att få administrera Inj. Rapifen?
Det verkar lite olika även i vårt land hur man ställer "ribban"... :roll:
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Skriv svar