Sida 1 av 1

HLR vid transport på bår

Postat: 12/2 2007 23:34
av Beaver
Hej!

Vi ställdes inför ett dilemma häromdagen på en övning och det var att vi skulle hämta en person i otillgänglig terräng. Och min fråga är för patienten hade fått ett hjärtstopp pga elskada, vi hade ingen deff med oss så vi tog beslutet att bära ut den på en bår, (stege samt en vacummadrass) samtidigt som vi utförde HLR är detta möjligt eller hur löser ni det när ni måste flytta patienten längre sträckor samtidigt som ni måste utföra HLR?

Postat: 12/2 2007 23:37
av Novisen
Avbryter HLR på plats!

Postat: 13/2 2007 15:07
av Beaver
Får du göra det som brandman?

Och går det inte att lösa på något annat sätt?

Alltså går det praktiskt inte vad man gör utan går det?

Dum fråga kanske

Postat: 13/2 2007 17:21
av Lipton
Beaver skrev:Alltså går det praktiskt inte vad man gör utan går det?
Inte dum, men väldigt knepig fråga! Är det Arne som har formulerat den? :wink:

Novisen, avbryter du verkligen på plats om patienten är relativt ung, stoppet bevittnat, HLR startades genast och du har sju personer till med dig.

Beaver: Varför bära ut patienten under pågående HLR? Jag antar att övninen var baserad på att ni kom dit i en brandbil? Om ni då åkte hela basgruppen (8 pers) är det ju faktiskt fullt möjligt att ni kan bära patienten under pågående HLR.
Det man då får fundera över är vad bär man patienten till? Till brandbilen där man bara kan fortsätta HLR. Finns en deff i brandbilen, i så fall är det stora misstaget att den inte togs med till patienten. Men om man nu missat detta, så varför inte starta upp HLR på plats med 6 personer som byts av så att det hålls effektivt och sedan skicka 2 personer (så de inte går vilse i storskogen) tillbaka till bilen för att hämta deffen?
Kom ihåg att HLR sällan räddar livet, det fördröjer bara döden tills livräddande behandling kan utföras.

Postat: 13/2 2007 18:40
av Beaver
okej..

Jo men nu var det så att ambulansen väntade vid brandbilen med. Men du vet värsta tänkbara de tog sig inte ut i skogen, sedan kom de sent pga långa avstånd med mera.

Men det går att utföra HLR om 4 personer bär och en utför eller?

Jag vet det kan vara knepiga frågor men hoppas ni kan hjälpa mig. För ska ut på en ungefär likadan övning imorgon med.

Postat: 13/2 2007 20:12
av Novisen
Lipton skrev:
Novisen, avbryter du verkligen på plats om patienten är relativt ung, stoppet bevittnat, HLR startades genast och du har sju personer till med dig.
Nej! Arbetar på plats om jag inte har LUKAS med mig.

HLR på bår

Postat: 15/2 2007 1:06
av ssk-ane-skåne
HLR med Lucas är mycket bra på plats. Har provat med gott resultat att köra Lucas med pat och Lucas insvept i vacummadrass. Fungerar bra i terräng och i trappor då det går att luta rätt mycket utan att Lucas kommer ur sitt läge. Öva och testa...

Postat: 15/2 2007 1:11
av Glock 18C
Alla landsting kör ju inte med LUCAS.

Postat: 15/2 2007 8:48
av magill
Beaver skrev: Jo men nu var det så att ambulansen väntade vid brandbilen med. Men du vet värsta tänkbara de tog sig inte ut i skogen, sedan kom de sent pga långa avstånd med mera.
Om ett gäng brandkillar kommer ut i skogen måste väl ett par ambulansare kunna ta sig dit samma väg? Då kan det ju vara lämpligt att de tar med sig deff och akutväska till patienten. Men det kanske är en för enkel lösning :lol:

Postat: 15/2 2007 10:13
av Lipton
magill skrev: Om ett gäng brandkillar kommer ut i skogen måste väl ett par ambulansare kunna ta sig dit samma väg? Då kan det ju vara lämpligt att de tar med sig deff och akutväska till patienten. Men det kanske är en för enkel lösning :lol:
Övningstekniskt bekymmer. Finns ingen möjlighet att simulera ambulans på annat sätt än att hela tiden meddela räddningsledare över radio att de är på väg, har kört fast, fått annat larm eller någon liknande ursäkt för att de inte kommer till platsen. :wink:

Beaver: Klart det går att utföra HLR på det viset. Jag gissar att ni var 8 pers hos pat. Innebär tre på varje sida av en stege som bär lugnt och stabilt, en vid huvudet som sköter luftvägen och en gränsle över pat som komprimerar. Frågan är bara vad man bär till och varför det inte istället kan förflyttas till patienten.

Postat: 15/2 2007 20:06
av Beaver
Okej..

Tack för alla svar :)

Nä det ligger mycket i övningstekniska bekymmer att ambulansen ej kommer fram eller att de var upptagna eller att det helt enkelt hände i obygden.

Nu slapp vi som tur var bära alltför långt då en bandvagn hade rekvirerats. :)