Hyperventilering

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Cortex
Inlägg: 126
Blev medlem: 25/6 2006 13:23

Hyperventilering

Inlägg av Cortex » 19/12 2007 16:28

Här om dagen hörde några yngre tonåringar prata om olika knep att försöka svimma. Dom pratade om att hyperventilera i kombination med olika knep som t.ex. att trycka hårt på bröstet osv.
Jag börja fundera över vad som sker vid hyperventilerar.
Koldioxidhalten i blodet riskerar att blir för lågt, och då sjunker det arteriella pH-värdet, vilket i sin tur kan leta till att halten kaliumjoner sjunker, och hypokalemi kan uppstå. Överföringen av nervimpulser och den elektriska överföringen av impulser i hjärtat riskerar att drabbas på grund av detta vad jag förstår, och det kan i sin tur leda till att arytmier uppstår.

Men vilken nivå av förhöjt pH pratar vi om för att det ska bli farligt? Jag har för mig att nivån för respiratorisk alkalos ligger på ett pH > 7,42 eller något sådant. Kan man uppnå en farligt hög pH-nivå genom vanlig hyperventilering, så hög att en hypokalemi uppstår? Alltså, är det möjligt att orsaka arytmier på sig själv genom hyperventilering, eller är det omöjligt att komma upp i en så pass hög pH-nivån "på egen hand"?

Blev lite fundersam när jag börja tänka på det här. :)

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 19/12 2007 20:57

Hyperventilationen höjer blodets pH, vilket leder till minskat extracellulärt fritt bundet Calcium. Patientens muskelfunktion påverkas med stickningar, domningar i fingrar, krampkänsla eller kramper i extremiteter, tryck över bröstet, kvävningskänsla mm vilket sedan kan ytterligare öka andningen. En del svimmar av och fördelen med det är att patienten får en övergående apné som kan vara i flera minuter vilket ökar PaCO2 och sänker blodets pH.
Specialist anestesi och ambulans

Lipton

Inlägg av Lipton » 19/12 2007 21:05

Läste i en X9 för många år sedan där hon ville svimma. Hyperventilerade då i två minuter och spände sedan alla muskler som gick i överkroppen och pressade på det viset ned blodet i benen vilket skulle skapa syrebrist i hjärnan med svimning som följd.
Låter inte helt otänkbart, men jag har aldrig haft anledning att pröva! :lol:

Cortex
Inlägg: 126
Blev medlem: 25/6 2006 13:23

Inlägg av Cortex » 19/12 2007 21:59

Om vi i stället tar en metabolisk acidos som fall då.
Låt säga att en patient intoxerad metanol, det arteriella pH-värdet sjunker och en acidos uppstår. Kan man vid en metabolisk acidos förvänta sig en kroppslig reaktion av ofrivillig hyperventilering? Alltså, försöker kroppen kompensera acidosen genom att autonomt skicka ut signaler att börja hyperventilera i hopp om att försöka höja pH-värdet?
Är det en reaktion man kan förvänta sig hos en syraförgiftat person?


Lipton: Klurar man lite på själva funktionen och vad det är som egentligen händer i kroppen så borde man kunna knåpa ihop en bensäkert metod att svimma på. (som inte går ut på att dunka skallen i en betongvägg) ;)

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 19/12 2007 22:25

Då metanol bryts ner bildas myrsyra som sänker pH. Den respiratoriska kompensationen blir hyperventilation med sänkt PaCO2 som följd. Genom att titta på BEa (base excess) + PaCO2 + laktat + Bikarbonat kan man avgöra vilken rubbning som är den primära. Behandlingen av metanolförgiftning blir att minska farten på nedbrytningen av metanol till myrsyra genom att tillföra etanol som då bryts ner i levern före metanolet + att korrigera pH. Förklaringen till den respiratoriska kompensationen är pH känsliga receptorer i andningscentra.
Specialist anestesi och ambulans

rayden
Inlägg: 120
Blev medlem: 2/11 2004 16:31

Inlägg av rayden » 19/12 2007 22:53

en metabol förändring kan kompenseras respiratoriskt och tvärt om.

Ger mig ut på väldigt djupt vatten;
tittar man på blodgasen så kan man inte sällan se att den respiratoriska komponenten (pco2) pekar klart på en förändring åt ett håll tex. acidos, medan den metabola komponenten (Base-Exess?stavning??) pekar åt helt andra hållet alltså alkalos. då vet man att patienten själv försöker kompensera PH förändringen.

Hur man vet om problemet ursprungligen är metabolt eller respiratoriskt görs genom att man tittar på vilken av komponenterna som pekar åt samma håll som ph. Alltså PH surt BE surt och Pco2 bas blir det metabolt problem med respiratorisk kompensation.

PH bas BE surt Pco2 bas = Respiratorisk alkalos med metabol kompensation.

De här med syra- bas är allt annat än enkelt! sen jobbar man inte speciellt mycket med det heller i ambulansen så man glömmer. har försökt ge grundkurs i artärgastolkning och hoppas ja förstått det rätt...
Annars som vanligt vill ja veta om ja har fel!

Cortex
Inlägg: 126
Blev medlem: 25/6 2006 13:23

Inlägg av Cortex » 19/12 2007 23:10

Tack för intressanta svar!

Är detta ett område som det skulle kunna finnas behov av att utveckla inom ambulanssjukvården? Saknar ni utrustning i ambulansen idag som skulle kunna snabba på eller förbättra behandlingen av vissa patientgrupper inom detta område? Eller skulle det inte göra någon större skillnad av att kunna ta visa prover redan i ambulansen och påbörja behandling, mot att vänta tills man är inne på akm?

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 20/12 2007 8:07

Kunskaper kring syra -bas i ambulans är väl bara för förståelse och för att ställa arbetsdiagnos. Om patienten hyperventilerar så kan de bero på massa saker.......
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar