Ambulansforums svar på Greg House - Diagnostävling.

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

ambslusk
Inlägg: 14
Blev medlem: 14/1 2008 23:49

Ambulansforums svar på Greg House - Diagnostävling.

Inlägg av ambslusk » 8/3 2008 22:07

En 25:årig fotbollsspelares flickvän ringer 112 efter att han har fått bröstsmärtor som inte släpper och han ligger ned. Han har hjärtklappning, dyspne och enligt flickvännen syncoperat. Inga synliga generella kramper. Inte speciellt blek eller kallsvettig.

Du kommer dit efter att ha fått prio 1 via SOS och finner patienten liggande med bröstsmärtor och varje gång han andas gör det ont. Temp; 38,0. Bltr; 140/80, Puls; 90. Sp02; 94%. EKG visar små generella konkava ST- lyft och Invert. T- vågor.

För vinst krävs:

En utförlig diagnos med ev differentaldiagnos.

Vad är mest troligt att detta är?

; )

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 8/3 2008 22:38

Jag gissar peri- eller myokardit. Diffdiagnos pleurit eller pneumoni.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Ambulansforums svar på Greg House - Diagnostävling.

Inlägg av AMBASS » 8/3 2008 23:38

Klurigt fall!

Vid hämtplats bör jag eller kollegan få god översiktsanamnes samt andra vittnesuppgifter från veckan innan sjkudomsdebut och denna del kan ju ske delvis under färd, då flickvännen kan tala med den av oss som styr.

Atletisk man på 25 år, troligen fullt frisk och med fin hull och hud. Bums till Huset! Åjovars, kanske kan vi hitta något underligt från den senaste veckan/veckorna att föra till journalen - anamnesdelen-. Frågan är hur träningsaktiv han - vår patient - varit senaste veckan/veckorn och om han besvärats av ohälsa eller nedsatt allmänntilstånd, men detta är å andra sidan inte primärt intressant för behandlning till Huset. En första tanke efter BT, EKG och Sp02 kan vara inflamation i hjärtmuskel el hjärtsäck - myokardit respektive perikardit, men jag får inte låsa mig vid detta. Några BT på väg till Huset föranleder säkerligen lite välgörande medikament för smärtan. Måtlig värmeökning och för omständigheterna hygglig syremättnad. EKG analys, ev tillsammans med kardilog på Huset skulle nog föranleda lågrisk av infarkt, men det går dock inte helt att utesluta något i detta stadie. Möjligen akut buk, därav palp om pat är klar. Mot bakgrund av T-vågornas uppträdande tyder inte detta på primärinf. Det skulle också kunna vara något stök med lungorna - pneumoni! , kanske en tidigare infekt som är i sitt blossande inflamationsstadie. Ännu en tanke kan vara emboli, men är dock tveksam till detta.

I Ambulans:

- BT och veninfart
- EKG och vid förändring kardilog "dialog" (där fick jag till det)
- Syremättnadskoll
- Smärtlindring
- Syrgas på grimma (lågflöde)

På huset vore det spännande att se ett spektar blodanalyser samt en direkt artärgas. Omvårdnad i amb efter behov och önskemål. Kommunikation med den sjuke. Samt som ALLTID - rådgör med kollegan och/el Huset -. Om möjligt droganalys på huset.

Då är det bara till att vänta och se!

Bra idé

AmBaSs
Blood Will Tell

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 9/3 2008 7:41

Mest troligt pleurit med tanke på symtom. Myo- perikardit är också tänkbart, samt pneumoni.
To whom much is given, much is expected.

ambslusk
Inlägg: 14
Blev medlem: 14/1 2008 23:49

Inlägg av ambslusk » 9/3 2008 14:33

Jahapp, då var det dags för svaret...

Jag måste nog ge AMBASS rätt den här gången eftersom han på utförligt sätt har berättat om omhändertagandet av patienten.

Rätt svar: Peri- Myokardit.

Så, AMBASS!

Bollen är din!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/3 2008 22:39

Glöm inte bort lungemboli som diffdiagnos. Kan ge andningssmärtor, feber, bröstsmärtor och T-negativisering i högeravledningar. ST-höjningarna i det aktuella fallet skulle kunna vara av naturlig orsak då killen är vältränad och lungemboli skulle också kunna förklara saturationen som inte borde vara så låg hos en patient med peri/myokardit. Men visst stämmer anamnesen i övrigt bäst in på myokardit. Bra initiativ till tråd ambslusk. Tyvärr kommer tråden att flyttas till under Blandat men jag hoppas att den fortsätter där.
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar