kan ssk jobba som paramedic?

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

frk K

kan ssk jobba som paramedic?

Inlägg av frk K » 22/5 2008 22:08

Undrar om någon vet om vår svenska ambulanssjuksköterskeutbildning går att validera så att man kan jobba som paramedic i Canada? (som har samma system som USA).

Tacksam för alla tankar om detta!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 22/5 2008 23:53

Svar: NEJ! Däremot blir det vanligare och vanligare med sjuksköterskor som läst paramedicutbildning i USA och Kanada (ungefär som ambulansvubben här hemma). Har du däremot en ambulansutbildning så kan du ju prova validera den.
Specialist anestesi och ambulans

frk K

Inlägg av frk K » 23/5 2008 17:06

Hm, jag förstår inte riktigt ditt svar, Novisen. Ja, jag har en ambulansutbildning (amb-vubben) och frågan var ju just om den går att validera.

?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 24/5 2008 0:44

Fråga AMBASS här på forumet så kan han nog ge dig ett utlägg om just detta. Han/hon är stor förespråkare av paramedic-konceptet och stor hatare av vubbade ssk i ambulansen.

Lycka till!

Lipton

Inlägg av Lipton » 25/5 2008 10:46

Som jag har förstått det så är paramedic inte en utbildningsnivå utan en kunskapsnivå. Alltså finns ingen utbildning som man kan gå för att sedan titulera sig paramedic, utan det är efter godkänt i det omfattande teoretiska och praktiska provet som man kan använda den titeln. Därmed finns helelr inte något krav på att gå själva utbildningen om man tror sig kunna klara provet utan att ha gått den, så därmed borde det finnas alla möjligheter i världen för en sjuksköterska, ambulanspersonal, undersköterska eller värnpliktig sjukvårdare att validera sina kunskaper för att sedan få jobba väster om pölen.
Ungefär så har jag förstått AMBASS med flera tidigare utlägg här på forumet.

AuF

Inlägg av AuF » 25/5 2008 18:15

Gå in på www.emtcity.com och kolla runt lite. Finns mycke information och bra trådar om ämnet.

Skilljer sig mycket från stat till stat. Finns inga nationella riklinjer på hur du kan validera din utbildning i USA.

Har dock sett att det finns den del "bridge" kurser som varierar i längd beroende på vilken stat du ska jobba i.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 26/5 2008 18:46

frk K skrev:Hm, jag förstår inte riktigt ditt svar, Novisen. Ja, jag har en ambulansutbildning (amb-vubben) och frågan var ju just om den går att validera.

?
Jag läste det som sjuksköterskeutbildning i farten. Förlåt!!
Specialist anestesi och ambulans

j

Inlägg av j » 6/11 2008 14:21

I USA är Paramedic en utbildningsnivå, den högsta i det amerikanska prehospitala systemet, det fulla namnet är EMT-P, Emergency Medical Technician - Paramedic. Det tar ca ett år (det finns kortare crash kurser). Varje stat har sina egna krav på vad de olika nivåerna skall klara av, en EMT-B (EMT-Basic) i South Carolina skall kunna OT intubera tex, något som de inte behöver kunna i de flesta andra staterna. Det funkar så här för de olika nivåerna:

1. Gå utbildningen och få godkännt du är nu tex EMT - Paramedic, dock kan du fortfarande inte jobba någonstans.
2. Skaffa licens i den staten du skall jobba, detta kan man göra genom att göra den statens prover ELLER (som de flesta gör) gör National Registry of EMT's prov och bli nationellt registrerad. De flesta staterna godtar NREMT licens och konverterar den till en statslicens. Många staters egna prover är idag NREMT proverna.

För att få gå just EMT-P måste du vara EMT-B, den första nivån (jag tror att du dessutom måste gjort EMT-B NREMT testerna också men jag minns inte säkert).

De tre nivåerna är
EMT Basic - oro/nasopharyngeal airways vad det nu blir på svenska, AED/HLR, mer eller mindre inga droger (beroende på stat) typ O2, oral glukos, aktivt kol, aspirin, epi (mot anaphylaxis inte PEA/v-fib/asys osv), nitro, immobilisering (frakturer, ryggrad, nacke etc) osv.

EMT Intermediate - OT intubering (olika varianter, "vanlig", Combitube, laryngeal mask etc), OG/NG tub, dropp och sprutor, lite droger, typ 20 st (beroende på stat), hjärtrytmer/manuel defib, helt enkelt en reducerad utgåva av EMT-P

EMT Paramedic - Rubbet, nästan allt en akutläkare gör (dock ej större kirurgiska ingrepp).

j

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

kan ssk jobba som paramedic?

Inlägg av 112paramedic » 7/11 2008 17:01

Frågan var: kan jag arbeta som paramedic i Canada efter validering av min Svenska ambulanssjuksköterske utbildning?

Svar: NEJ!

Titta på länkarna.

http://www.paramedic.ca/Content.aspx?Co ... ntTypeID=1

http://www.paramedic.ca/Content.aspx?Co ... ntTypeID=4

Canada har olika nivåer på personalen i prehospital vård.

http://www.torontoems.ca/

http://www.torontoparamedicassociation.com/

Detta visar, kolla länkarna, vad som krävs.

Till er andra, det går ej att arbeta i nordamerika, eller få "validerat sin vub" till exempelvis i USA, som vissa påstår.

Alla stater i USA har egna program för prehospital vård. Oavsett om det gäller vägburen ambulans eller helikopter.

För att kunna arbeta i "ALLA" stater i USA som paramedic, gäller, paramedic national registry. Denna utbildning måste ALLA genomgå för att få arbeta som paramedic i USA! Om du vill arbeta för en enskild stat, gäller deras reglemente för den stat du skall arbeta för.

Frågan var fortfarande om jag kan arbeta i Canada? NEJ!

I USA? NEJ!

Detta är kvalitet, det går inte att som i Sverige säga att jag är VUBAD syrra, var vill ni ha mig!

I Danmark som, tyvärr många slår på. De har en yrkesstolthet! Ingen från Sverige eller andra länder kan arbeta i Danmark utan att få ett godkännande från Danska Sundhedsstyrelsen! Oavsett om du är ambulanssjukvårdare eller VUBAD!

Intressant då det faktiskt gäller: patienten i centrum! utbildningsnivå för det jag skall arbeta med!

Trots att jag själv är VUBAD, (kolla min profil), så har JAG en yrkesstolthet, (varit över i USA många gånger, i exchange programs) deras yrkesstolthet är ENORM! Var finns vår?

vi skall sköta akutsjukvården, primärvården, hemsjukvården, psyksjukvården. Var/Vem/ är vi? stolthet/yrkeskunskap/?
carpe diem

j

Inlägg av j » 7/11 2008 19:11

Var det där riktat till mig?

Jag svarade allmänt om vad som gäller i USA, jag tror minsann mitt inlägg började med "I USA". Jag upplevde att vad som gäller i USA kanske var av allmänt intresse givet de övriga inläggen i tråden, jag vet inte vad som gäller i Canada.

Och "National Registry Paramedic" är INTE en utbildning, det är en registrering som säger att du upfyller NR's nivå. För att kunna få denna registrering måste man ha en godkänd EMT-Paramedic utbildning (som upfyller minst Department of Transports utbildningsplan för EMT-P) och sedan göra NRs prov (teori och praktik).

Att vara NR innebär INTE att du kan jobba någonstans, det krävs en stats registrering för den staten, däremot tar alla (jag tror alla, inte säker) stater en NR som ekvivalent och ger dig efter ansökan stats registrering. Alltså som jag skrev i mitt inlägg..

j

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 7/11 2008 20:41

112paramedic: Jag trodde att ödmjukhet kom med bred och lång utbildning..?
Hur skriver du egentligen? Jag har läst ditt inlägg flera gånger och får inget sammanhang, bara massa lösryckta ord överallt..

Jag vet att det är som du säger, att vissa uppblåsta ssk tycker att; "jag är vubbad, vart vill ni ha mig". Riktigt tråkig inställning och jag tror att det är väldigt osäkra människor som inte är speciellt duktiga (än..) som har den attityden. Men något som stör mig ännu mer är när man träffar folk som säger att "jag har jobbat i USA, jag är bättre än dig.." och de blir fler och fler! Jag har själv kört "hands on" i USA och flera av mina bekanta och gamla lärare också och alla jag träffat är väldigt ense; Det är inte så speciellt som du och många andra verkar fått för sig. Eller vad tycker du om du tänker efter?

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: kan ssk jobba som paramedic?

Inlägg av AMBASS » 8/11 2008 21:44

frk K skrev:Undrar om någon vet om vår svenska ambulanssjuksköterskeutbildning går att validera så att man kan jobba som paramedic i Canada? (som har samma system som USA).

Tacksam för alla tankar om detta!
Hej!

En mycket viktig fråga som jag tror kommer bli allt mer aktuell över tid. Jag har studerat och fungerat operativt i länder med paramedicutbildning samt även i Sverige och skall här försöka ge dig ett svar, eller i vartfall en vägledning där du kan söka mer fakta. Canada är för övrigt ett intressant land där mycket pågår inom den prehospitala sjukvården.

Valideringen sker alltid i hemlandet, i vissa fall av universitet, i andra fall av intresseorganisationer (liknande våra fackförbund) och ibland i en blandning av dessa. I detta fall skulle jag tro att den utbildning du har måste kompleteras med mer anatomi, patofysiologi och renodlad akutmedicin, vilket ifs är fullt möjligt. Det är svårt att jämföra den svenska ssk utbildningen + dess vubb med en paramedic degree då dessa utgår från olika utbildningar i större delen av världen. Sverige tillsammans med Holland är i stort sett ensamma om att bruka syrror i sjukvagnarna. Det finns å andra sidan stora skillnader mellan ssk utbildningarna i världen.

Svaret blir att din nuvarande utbildning bör förstärkas (efter en bedömning). Kanske har du utanför din omvårdnadsutbildning skaffat dig kunskaper som du kan påvisa och få gillade, men detta ligger i respektive universitet (el liknande) att avgöra. Det skall även sägas att valideringsprocess tyvärr är okänt på många håll i världen. En UK eller USA, eller för den skull Canadian paramedic som i Sverige önskar bli validerad möter svårigheter och det jag vet är att det första som sker är rek att läsa ca 40-60 v omvårdnad, vilket är närmast sinnessjukt med tanke på den kunskap som en paramedic i regel innehar. Kolla av med universitet som har erarenhet av detta.

Jag skriver detta efter en bättre middag, men vill du ha mer inf kan du skriva till mig eller ställa fler frågor på detta forum. LYCKA TILL!!!

(AMBASS)
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: kan ssk jobba som paramedic?

Inlägg av AMBASS » 10/11 2008 17:51

Sorry!

I mitt första svar skrev jag att valideringen alltid sker i hemlandet, vilket rätteligen skall vara att du valideras i det land där du avser att arbeta. När jag skrev mitt svar var jag lite premedicinerad :D
Blood Will Tell

Lipton

Inlägg av Lipton » 12/11 2008 11:30

Niklas K: Jag upplever inte att Paramedic112 påstår sig vara bättre för att han vart i USA och sett hur de jobbar där, han pratar ju endast om yrkesstolthet. Och ärligt talat så tycker jag hela hans inlägg är klockrent och upplever att jag förstår precis vad som menas.
Har själv inga erfarenheter från andra sidan pölen men av det man ser på dumburken i olika sammanhang så upplever jag nog också att det finns en yrkesstolthet som sällan överträffas i Sverige. Den allmäna attityden upplever jag snarare vara den motsatta, en ambulanssjukvårdare som läst och läst och läst och sedan har två akutvubbar samt är DSK skall ju inte tro att han är något. Personligen hade jag hellre sett att alla var överens om att han var något redan innan han började läsa... :wink:

Skriv svar