Sida 1 av 5

Livräddarna på SVT

Postat: 7/12 2004 19:53
av Anonymous
Nästa år kommer det en ny tv-serie på SVT som handlar om amb-hkp i Gustavsberg. Verkar vara mycket intressant.

Citat från svt.se: "Livräddarna. Deras jobb är att rädda människoliv. I Gustavsberg finns ambulanshelikopter-verksamheten i Stockholms län. Dygnet runt är räddningsteamet av pilot,läkare, ambulans- och narkossjuksköterska redo för utryckning. Det är alltid bråttom och ofta frågan om liv eller död. Läkaren Karin Sedig och hennes kollegor har ett dramatiskt och ansvarsfyllt jobb. För första gången i Sverige har journalisten Fredrik Undevik fått tillstånd att följa med ombord på räddningshelikoptern och filma olika uppdrag.I dokumentärserien Livräddarna får SVT-tittarna en inblick i en verksamhetsom fordrar mycket av dess utövare."

Länk: http://svt.se/content/1/c6/24/90/22/del_tva_av_fyra.pdf

Postat: 7/12 2004 20:06
av rebban
Låter skojigt.. Kommer garanterat följa det iaf..

Postat: 8/12 2004 12:20
av zAjben
Det ska bli riktigt intressant, synd att de inte kunde göra en liknande på ambulans också, det hade varit kul det också..

Vad har läkaren som arbetar på helikoptern för specialutbildning? Någon som vet det?

Postat: 8/12 2004 19:12
av Anonymous
zAjben skrev:Vad har läkaren som arbetar på helikoptern för specialutbildning? Någon som vet det?
I Göteborg är det en narkosläkare som åker med.

Postat: 8/12 2004 20:59
av Niklas Karlsson
Ja, har aldrig hört att det skulle avra något annat. Har svårt att tänka mig vad det skulle vara..

Postat: 8/12 2004 21:25
av andreas
zAjben skrev:Det ska bli riktigt intressant, synd att de inte kunde göra en liknande på ambulans också, det hade varit kul det också..

Vad har läkaren som arbetar på helikoptern för specialutbildning? Någon som vet det?
Det har gjorts en liknande med ambulans.... Jag kommer inte ihåg vad den hette, tror dom följde med nån station i Sthm. Vi fick se ett avsnitt när jag läste min första termin. Killen som filmade blev så inspirerad att han sedan läste till syrra och började jobba på ambulansen....

Postat: 8/12 2004 21:32
av Niklas Karlsson
Det var "Prio 1" om ambulansen i Malmö

Postat: 10/12 2004 23:21
av Linda
åå äntligen bra program på tv, förutom Tredje Skiftet och Cityakuten då :D

Postat: 11/12 2004 16:39
av JOCWLA
Det finns ju manga program pa Discovery Channel om just sjukvard. Men tyvarr sa ar det bara om olika enheter i USA. Synd att jag inte har mojlighet att se detta program, da jag ar valdigt intresserad av att se hur det fungerar i Sverige. Fick tillfalle vid mitt senaste besok i Sverige gora ett studie besok pa Ambulans helikoptern i Save. Valdigt intressant att se hur de jobbar dar. Fick aven ett par ideer som jag tog med mig tillbaka till USA och skall forsoka implementera dessa har. Tack till Besattningen som var i tjanst den dagen, som tog sig tid att visa mig hur deras verksamhet fungerar.

Postat: 11/12 2004 17:05
av Anonymous
En såpa som slår alla rekord kanske?

Postat: 11/12 2004 17:28
av prehospital
Trauma ER på Discovery måndagar kl. 22.00 är alltid intressant att se. Mest framträdande är att amerikanarna är mycket dåliga på smärtlindring - både prehospitalt och hospitalt!

Larmet går (TV3) och SOS på liv och död (TV4) är väl nedlagda för länge sedan?

Filmen om ambulansen i Malmö går att köpa via PreHospen: www.prehospen.hb.se

Postat: 11/12 2004 17:34
av Linda
Just det, glömde bort Trauma på Discovery, det är också ett väldigt bra program men håller med om smärtlindringen.. Väldigt dåligt med sånt och verkar vara otroligt mycket kniv och skottskador.
Själv har jag bara råkat ut för 2 skottskador och 4 knivskador under de 3 åren jag jobbade på NIVA.

Larmet går och SOS på liv och död tror jag är nedlagt för länge sen men på liv och död från usa går i repris från 1995 på tv4 vardagar runt klockan 17.
Sen finns det ju nått liknande från Sverige på tv4+

Postat: 12/12 2004 0:18
av JOCWLA
OK, nu maste jag saga ifran har. Jag kan val halla med er att i programmet som visas ar man dalig pa att visa att vi faktiskt anvander oss av smartlindring for vara patienter har i USA. Bland oss sjukskoterskor som jobbar inom prehospital verksamhet ar det oftast ABC och sedan kommer smart kontroll. Bara for ett par timmar sedan sa flog jag en aldre kvinna som hade ramlat och formodligen brutit ena vristen och fatt ena axeln ur led, nar vi hamtade henne sa var hennes smart niva 8/10, nar vi kom fram till sjukhuset sa hade hennes smartniva gatt ner till 2/10. Jag tar inte detta personligt, utan vill bara dela med mig av min erfarenhet. Pa tv visar man inte detta, da jag tror att producenterna for dessa program tror att allmanheten bara vill se bilder pa massiva och blodiga trauman. Det som forvanar mig for det mesta ar hur allvarligt personen som kommenterar allting far det att lata (om ni har samma kommentator som vi har pa dessa program). Under min tid pa ett Level 1 Trauma center sa sag jag minst 2-3 skottskadade eller knivhuggna bli intagna tll sjukhuset varje dag. Tyvarr sa ar det som de visar pa tv i de flesta storstader har i USA.
Vill bara papeka att jag inte ar upprord over vad ni skrev, utan vill bara dela med mig av mina erfarenheter.
Jonas :)

Postat: 12/12 2004 14:45
av Anonymous
Kung! Det låter som det kan vara en spännande serie, fasst det blir nog mest fokus på läkarna, som vanligt! Men kanske, kanske inte!!!
DET BÖRJAR IAF DEN 13Jan kl 21:30!!! :!: :!:


Nån annan kanske redan har skrivit det, orkade inte läsa allas inlägg!

Postat: 13/1 2005 22:00
av zAjben
Såg precis på programmet, det var riktigt bra faktiskt! Däremot så skulle det gärna kunnat få vara längre! En halvtimme räckte definitivt inte..

Tycker att det är bra att de visar ambulans personalen och jag hade gärna sett ett på "vanlig" akutambulans också.. Tycker det är bra att folk får en insyn i arbetet som ambulanspersonalen utför varje dag, de, Ni, är i min mening precis som SVT påstår - vardagens hjältar.