SOSAB

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

SOSAB

Inlägg av AMBASS » 22/12 2008 10:01

Akademiska sjukhuset har sedan en längre tid arbetat med att presentera en egen välordnad och fokuserad ambulansdirigering. Genom en välskriven och tydlig förstudie har man från Akishorisonten synliggjort flera allvarliga brister inom SOSAB samt beskrivit hur ambulansdirigering fungerar internationellt. Det skulle vara värdefullt om Akis skulle kunna sköta all telefonhantering samt ge vårdsökande möjlighet att prata med en specialtränad person ur den egna akutorganisationen. Personligen anser jag att SOSAB inte har den kompetens eller den effektivitet som man borde kunna förvänta sig av en larmcentral. Det kan i sammanhanget vara viktigt att betona att SOS Alarm är ett vinstdrivande aktiebolag.

Jag önskar akutvårdsgruppen vid Akademiska lycka till i sin strävan att bilda en egen larmcentral för ambulansdirigering. Fler landsting skulle vara hjälpta av egna larmorganisationer.
Blood Will Tell

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 22/12 2008 12:00

Tänk att jag får hålla med dig om nått AMBASS :wink: . Åtminstone behövs det ställas krav på SOS.
Specialist anestesi och ambulans

Vader

Inlägg av Vader » 22/12 2008 13:17

Har det inte varit diskussioner inom hela fyrklövern att samordna ambulansdirigeringen i egen regi?
Är detta första steget åt det hållet?

Mas
Inlägg: 48
Blev medlem: 29/6 2006 12:17

Inlägg av Mas » 22/12 2008 13:21

Jo, det stämmer. Västmanland och Sörmland utreder fortfarande. Dalarna kommer inte att byta från SOS Alarm, vad jag förstår.

anestesiologsyd

Re: SOSAB

Inlägg av anestesiologsyd » 22/12 2008 17:05

Nöden är uppfinningarnas moder och finns det verkligen så allvarliga brister inom sos alarm, så tror i vart fall lilla jag att Uppsalas landstingsfullmäktige beslutar att gå på Blombergs utredning. Hur fungerar sos alarm dåligt? Vad kräver sos för utbildning av operatörerna?

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Inlägg av SOS112 » 22/12 2008 21:32

SOS Alarm kräver idag för anställning som operatör:
"Kravet är lägst undersköterskekompetens och yrkeserfarenhet från akutsjukvård/ambulanssjukvård eller räddningstjänst." www.sosalarm.se

Ovanstående gäller i princip, dock görs avsteg på de orter som har rekryteringssvårigheter, ofta mindre orter. Dock görs då dessa avsteg i samråd med landstinget som är beställare.

För sjuksköterskor är kravet VUB samt erfarenhet från akutsjukvård, detta vet jag att det tummas på. Mycket beroende på att det finns sjuksköterskor med 2 års utbildningen, som inte är behöriga att läsa vub idag (saknar omvårdnadsämnet), men har en väldig massa erfarenhet.

Internutbildning sker för ovanstående 2 personalgrupper. Längden på utbildningen varierar beroende på vad man anställts för. (Dirigering, Besvara 112, Räddningstjänst, Ambulans)

Därtill har många landsting (läs STHLM, VGR, Skåne) valt att skriva till att det skall finnas läkare tillgänglig dygnet runt för stöd i det operativa arbetet. Fungerar bra i VGR där det finns gott om taggade och kunniga läkare, med två goda kliniska öron, som gärna hjälper till med att bedöma.

Det är helt rätt som AMBASS skriver, att SOS Alarm AB är just ett AB och vill alltså gå med vinst. Ägarna till företaget är det svenska folket genom SKL och staten. En besynnerlig lösning men så ser det ut idag.

Dock undrar jag lite över hur du, AMBASS, tänker när du skriver detta:
AMBASS skrev:
Personligen anser jag att SOSAB inte har den kompetens eller den effektivitet som man borde kunna förvänta sig av en larmcentral.
- Vem eller vilka avser du med SOSAB? Jag läser det som att den operativa personalen inte kan sitt jobb, eller menar du att SOS Alarm AB har oklara rutiner för det operativa arbetet? Utveckla gärna.
- Vilken kompetens saknar du mer specifikt?
- Du får gärna utveckla vad du vill med effektivitet i en larmcentral.

VGR har som ni säkert vet startat en beställarorganisation, AmbuAlarm, vilken har till uppgift att just ställa krav och se sig om i världen vad andra har och sedan ta med sig godbitarna hem.

slutligen...
Angående det arbete som pågår i Uppsala: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=2-AV_ID=839414,00.html

Jag tror minsann att jag håller med Göran Schnell.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 23/12 2008 14:22

Hur kompetensen i sig är på de olika larmcentralerna är vet jag inte. Jag anser dock att prioriteringen i det stora sköts bra. Problemet blir att den som sitter vid ambulansbordet hela tiden ska svara på andra larm och hela tiden mäts kvaliten i tid. Alldeles för ofta är larmen slarviga men otroligt snabba. SOS som organisation borde ta fram andra kriterier på vad som är bra utlarmning. Tex att ambulanspersonalen ska få veta vart dom ska åka, vad det är för nått osv...
Specialist anestesi och ambulans

Medimix

Inlägg av Medimix » 23/12 2008 15:06

Ibland är det så att man får vad man betalar för, eller ställer krav om att få. Det kräver otroligt mycket kunskap och en stor arbetsinsats att genomföra en bra upphandling av en så komplex tjänst. Det är nog därför en del landsting sneglar mot möjligheten att driva centralerna i egen regi.
Vi i VGR provar nu om en egen "Beställarenhet", AmbuAlarm kan hjälpa oss att få den tjänst vi önskar, och i kombitation med en rad konkreta krav där SOS får böta om det går dåligt eller får bonuspengar om det blir ännu bättre. Det viktiga är att vi på olika konstruktiva sätt arbetar för att förbättra prioritering och dirigering! Egen regi är ett sätt, egen "styrenhet" ett annat. God Jul!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 23/12 2008 20:16

Hej SOS112!

Här kommer svar på dina frågor.

- Vem eller vilka avser du med SOSAB?:

Här avser jag de aktörer som ligger bakom bolaget sam dess ledningsgrupper. Jag anser att SOSAB konkurrerar på minst sagt tvivelaktiga grunder genom att de ägs av kommuner mm.

Gällande personal vid SOSAB gör de nog så gott de kan. Ofta med bravur, således inget ont om dessa personer, men den operativa personalen skulle ha större behållning av att själva ingå i den prehospitala organsationen likt förslaget från Akisarna. - Vilken Den kompetens jag aknar är just ambulansfokusen. Med en organisation likt den Akisarna föreslår tror jag man ha allt att vinna.

När jag skriver om effektivitet i en larmcentral avser jag att den har rätt fokus och är skräddarsydd efter sitt uppdrag, Jag tror inte på SOSAB konceptet utan vill se renodlade ambulanscentraler. SOSAB behöver konkurrens och kanske se över alla sina åtaganden. De har iaf fina lokaler, vilka är värda ett besök för alla inom ambulansen.

-Ambass-
Blood Will Tell

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

SOSAB

Inlägg av 112paramedic » 23/12 2008 20:54

Håller med föregående talare!

Det låter formellt bra, vi har undersköterskor, sjuksköterskor, läkare dygnet runt vid ambulans dirigering/prioritering inom SOS AB.

Praktiskt har SOS ingen som helst koll på vilket sjukhus som har tillgång till, vid viss tidpunkt kirurg, ortoped, E.T.C. Triagera patient till rätt vårdnivå för "deras" medicinska problem, vid rätt tidpunkt på dygnet. Skicka inte en ambulans för då är "problemet" inte SOS. Självklart är det landstinget som sätter direktiven, men det är här som problemen uppstår. Vilka krav ställs det av upphandlande landsting? oavsett om det är en prio 4:a, 3:a, 2:a, så fins det mycket att tjäna på för patienten, ambulanssjukvården, akutmottagningen, vårdcentralen, läkarstationen, O.S.V.

Det skall inte vara möjligt att få en ambulans vid vilken tidpunkt som helst på dygnet för att jag ringt 112. Det måste vara vårdkrävande. Inte en bedömning av att jag har haft feber i 2 timmar. Följd frågor, egenvård, ansvar för sig själv. Ingen vill ställas till ansvar för att det inte kom en ambulans. Har vi rätt incitament, uppföljning, kompetens, praktisk erfarenhet om vårt sjukvårdsdistrikt kan det fungera mycket bra för patienten. Inte att "bara" skicka ut en ambulans, så är man av med problemet. Det läggs bara över på OSS! Och då står vi där när larmet om trafikolyckan, hjärtstoppet, O.Sv: kommer och det inte finns en ambulans.

Kunskap och förståelse om akutsjukvård, distriktsvård, hemsjukvård, sjukvårdsdistriktets sjukhus, vem finns vid vissa tidpunkter, är det befogat att skicka in "agda" 75 år klockan 3 på natten för att en dssk tycker att "agda" har haft ont i foten nu i 3 veckor och att det hjälper inte med smärtstillande. Viktigt att sätta ned foten för vad som är ambulanssjukvård, sjuktransport, taxi, akutsjukvård, primärsjukvård, hemsjukvård. Tycker att landstingen nu gör rätt som vill förbättra denna svåra situation! Inget ont om er som arbetar på SOS! Men även hos er måste det som hos oss finnas en mycket hög LÄGSTA nivå för vad som är acceptabelt.
carpe diem

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Inlägg av SOS112 » 23/12 2008 20:57

Tack för svaren AMBASS.

Jag håller med dig till fullo angående att personalen som dirigerar bör ingå i den prehospitala verksamheten. Det är så man bedriver AMK i Norge på vissa platser, vilket torde vara den optimala modellen. Dock anser jag inte att vi skall ha renodlade ambulanscentraler, det blir att kliva 20-30 år tillbaka i tiden. Vilket garanterat kommer att förlänga larmtiderna och jag ser varken någon kvalitetshöjningen eller effektivitet i att dela upp verksamheterna.

Jag är en ivrig förespråkare för regionsgemensamma centraler, där man styr sig själv lokalt. Där ambulansverksamheterna, räddningstjänsterna samt övriga aktörer kan bygga ett hållbart och långsiktigt samarbete, inte samarbete som skall hålla i 5+4 år osv osv. Men jag lär bli pensionär innan det blir sanning.

Jag tror inte heller att SOS har rätt inställning, det handlar om att företaget styrs från Stureplan och inte lokalt.

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

SOS AB

Inlägg av 112paramedic » 23/12 2008 21:06

Gör som i USA!

I samma larmcentral finns det ambulanssjukvård, Räddningstjänst, Polis, E.T.C. sida vid sida. Samordning, gränsöverskridande utbyte, förståelse, respekt, kunskap, samt vid en större händelse finns kommunikationen och samverkan från början. Även om allt inte är guld som glimmar over there har vi faktiskt mycket att lära!
carpe diem

berhan
Inlägg: 50
Blev medlem: 18/11 2004 9:56

Inlägg av berhan » 24/12 2008 9:00

Hej allihopa.

Jag håller med om mycket av kritiken mot SOSAB, bland annat larmtider, men framför allt bristen på förmåga att positionera larm på GPS, resursuttnytjande. Det är enormt sällan SOS i vårat län klarar av att dra närmaste bil på Prio 1, trots att man ibland är mindre än 1 km från larmadressen. Men om vi glömmer allt detta och tänker så här istället. Vad vill VI att SOS skall klara av när det gäller ambulansdirigering och hur kan det förbättras. Jag tänker lite så här.

- SOS skall klara av olika starttider på fordonen. Alla bilar behöver inte brja vid samma tid. Ger möjlighet till flexiblare scheman.
- Bättre koll på vilken bil som är på tur för körning. Inte kul på en fler bilsstation om en bil får köra som en tok för att SOS inte klarar av att få upp den andra bilen högst i larmkön.
- Man skall klara av att logga in vilken kompetens som finns i bilen. Ger möjlighet att dra en bil med narkossköterska i vid assistanssituationer.
- Man skall ha rätt att uttnyttja sjukbilsorganisationen bättre. I princip skall inga Prio 3 eller 3 gå med akutambulans efter kl 20:00 på kvällen.
- Läkarstöd på SOS och möjlighet att boka akuttid på patientens vårdcentral så vi slipper agera distriktssjuksköterskor. (på landsbygden den bästa vubben att ha)
- Prio 1 skall ges till närmaste bil oavsett turordning på stationen.
- Hur skulle förlarm på prio 1 fungera hos oss? Så fort operatören har identifierat att larmet gäller prio 1 går ett förlarm ut till aktuell bil. Då har de ytterligare 60 - 90 sekunder på sig att få fram adressen och sedan
vad det gäller.

Det här är lite av mina tankar, fyll gärna på. Om det är någon som jobbar på SOS så får ni gärna delta i diskussionen.

Ha en bra jul och gott nytt år. Kör försiktigt.

Medimix

Inlägg av Medimix » 24/12 2008 14:45

Berham är på rätt väg. Om vi vet vad vi vill ha-och varför, kan vi tillsammans med aktuell larmcentral lösa de flesta önskemål om viljan finns. Införandet av Rakel kommer att underlätta en del tidigare problem, t.ex inloggning i systemet där respektive kompetens framgår i kartbilden. Ett tekniskt stöd för att plocka närmaste (och lämpligaste) ambulans finns också färdigt att ta i bruk.

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Inlägg av ditte » 24/12 2008 20:44

berhan skrev:Hej allihopa.

Jag håller med om mycket av kritiken mot SOSAB, bland annat larmtider, men framför allt bristen på förmåga att positionera larm på GPS, resursuttnytjande. Det är enormt sällan SOS i vårat län klarar av att dra närmaste bil på Prio 1, trots att man ibland är mindre än 1 km från larmadressen. Men om vi glömmer allt detta och tänker så här istället. Vad vill VI att SOS skall klara av när det gäller ambulansdirigering och hur kan det förbättras. Jag tänker lite så här.

- SOS skall klara av olika starttider på fordonen. Alla bilar behöver inte brja vid samma tid. Ger möjlighet till flexiblare scheman.
- Bättre koll på vilken bil som är på tur för körning. Inte kul på en fler bilsstation om en bil får köra som en tok för att SOS inte klarar av att få upp den andra bilen högst i larmkön.
- Man skall klara av att logga in vilken kompetens som finns i bilen. Ger möjlighet att dra en bil med narkossköterska i vid assistanssituationer.
- Man skall ha rätt att uttnyttja sjukbilsorganisationen bättre. I princip skall inga Prio 3 eller 3 gå med akutambulans efter kl 20:00 på kvällen.
- Läkarstöd på SOS och möjlighet att boka akuttid på patientens vårdcentral så vi slipper agera distriktssjuksköterskor. (på landsbygden den bästa vubben att ha)
- Prio 1 skall ges till närmaste bil oavsett turordning på stationen.
- Hur skulle förlarm på prio 1 fungera hos oss? Så fort operatören har identifierat att larmet gäller prio 1 går ett förlarm ut till aktuell bil. Då har de ytterligare 60 - 90 sekunder på sig att få fram adressen och sedan
vad det gäller.

Det här är lite av mina tankar, fyll gärna på. Om det är någon som jobbar på SOS så får ni gärna delta i diskussionen.

Ha en bra jul och gott nytt år. Kör försiktigt.
Precis !!

Matbryt : Endast prio 1 bryter under 30 min.

Dagskift : Dras som sista bil samt ej prio 3 överhuvudtaget för att peronalen skall få sluta i tid. Detta skall gälla under sista timmens tjänstgöring. Idag har SOS fått tvärtom direktiv... vi kommer bli varse efter nyår i sthlm... FY !

God Jul alla ni !

Skriv svar