Doktor Doktor eller Doktor Sjuksköterska...

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

SOS112
Inlägg: 102
Blev medlem: 12/3 2004 9:55
Ort: VGR

Doktor Doktor eller Doktor Sjuksköterska...

Inlägg av SOS112 » 25/2 2009 20:37

Hittade en intressant debatt (se länk nedan) som tagit fart i det stora landet i väster, USA, där sjuksköterskor numer kan examineras med titeln Doctor in Nursing, och att således även ha tjänstetitel doktor. En på många sätt intressant diskussion där man från olika ståndpunkter rättfärdigar sjuksköterskans doktors titel respektive sågar detta fenomen jäms med fotknölarna.

Vad ska man kalla en sjuksköterska med doktorsgrad som är kliniskt aktiv?

Ska man kalla en läkare som inte doktorerar för doktor?

Vad tycker ni övriga tyckare på forumet?


Artikel ref: http://www.npr.org/templates/story/stor ... =100921215

Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Inlägg av Florence » 25/2 2009 22:14

Egentligen skulle jag bara vilja säga "suck", inte över ditt inlägg utan över denna diskussion.

Detta för att det har ju ingen som helst betydelse, jag tror att om vi sjuksköterskor börjar kalla oss doktor så blir nog patienterna ytterst förvirrade.

Dock så kan titlarna användas inom akademiska sammanhang där man pratar med folk som begriper att doktor inom omvårdnad inte betyder vad doktor betyder för de flesta patienterna.

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 26/2 2009 22:08

Vi diskuterade detta här på kontoret härom veckan. En läkare är alltså inte en doktor, utan får titeln "doktor" som en "honorary" (vet inte vad det heter på svenska) titel. Efter begynnelsen av den akademiska utvecklingen inom paramedic yrket finns en del doktorer i prehospitalvård. Att vara Dr in Nursing är ju inte heller nytt, men själva titeln är det. Jag har sett att flera akademiker ssk i Sverige använt Med. Dr. som titel. I Australien skulle det istället heta RN. PhD. Alltså filosofie dr ssk. inte medicine dr. Hur funkar det där? Kan man bli medicine dr I Sverige med en avhandling om prehosp vård?
Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Hmmm

Inlägg av ambus » 26/2 2009 23:56

Jaa, vi kanske borde bli lite aktsamma på vilka signaler vi ger till våra patienter, eftersom ordet "DOKTOR" står för (iallafall i vårt land) en speciell typ av auktoritet, där sjuksköterskeprofessionen inte har den betydelse detta just har, trots en viss respekt för syster-rollen. :?

Doktorn bör enligt min mening endast inför patienterna användas när det är fråga om en Leg läkare, i övrigt (som föregående medlem kommenterade) endast mellan yrkesfolket själva, med dess många former och förkortningar av titlar inom den akademiska världen av "viktiga människor", där titulaturen verkar vara viktigare många ggr än själva kunskapen de besitter.
Nej, befria oss från den förbannelsen, och låt oss istället stärka våra yrkesskyddade titlar, varav doktor torde vara en av dessa i lämpliga sammanhang, annars bör man nog endast begagna sig av titeln Läkare i såfall, ifall det känns svårt att inte förvirra patienterna.
Varför skulle det kännas så viktigt för en sjuksköterska (trots extra bra utbildning)att kalla sig "doktor"- -har man inte valt fel yrke då?
//ambus.
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

laban333
Inlägg: 105
Blev medlem: 4/12 2006 6:07

Inlägg av laban333 » 13/3 2009 4:58

Gosta skrev:Vi diskuterade detta här på kontoret härom veckan. En läkare är alltså inte en doktor, utan får titeln "doktor" som en "honorary" (vet inte vad det heter på svenska) titel. Efter begynnelsen av den akademiska utvecklingen inom paramedic yrket finns en del doktorer i prehospitalvård. Att vara Dr in Nursing är ju inte heller nytt, men själva titeln är det. Jag har sett att flera akademiker ssk i Sverige använt Med. Dr. som titel. I Australien skulle det istället heta RN. PhD. Alltså filosofie dr ssk. inte medicine dr. Hur funkar det där? Kan man bli medicine dr I Sverige med en avhandling om prehosp vård?
Hälsningar,
Gösta
Du kan bli medicine doktor om du som sjuksköterska disputerar inom t.ex. pediatriska institutionen eller annan medicinsk institution. Om du disputerar inom omvårdnadsinstitutionen blir du filosofie dr, PhD
IVA/NEO SSK

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 13/3 2009 5:37

Tack laban333
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Skriv svar