Sida 1 av 1

Doktor Doktor eller Doktor Sjuksköterska...

Postat: 25/2 2009 20:37
av SOS112
Hittade en intressant debatt (se länk nedan) som tagit fart i det stora landet i väster, USA, där sjuksköterskor numer kan examineras med titeln Doctor in Nursing, och att således även ha tjänstetitel doktor. En på många sätt intressant diskussion där man från olika ståndpunkter rättfärdigar sjuksköterskans doktors titel respektive sågar detta fenomen jäms med fotknölarna.

Vad ska man kalla en sjuksköterska med doktorsgrad som är kliniskt aktiv?

Ska man kalla en läkare som inte doktorerar för doktor?

Vad tycker ni övriga tyckare på forumet?


Artikel ref: http://www.npr.org/templates/story/stor ... =100921215

Postat: 25/2 2009 22:14
av Florence
Egentligen skulle jag bara vilja säga "suck", inte över ditt inlägg utan över denna diskussion.

Detta för att det har ju ingen som helst betydelse, jag tror att om vi sjuksköterskor börjar kalla oss doktor så blir nog patienterna ytterst förvirrade.

Dock så kan titlarna användas inom akademiska sammanhang där man pratar med folk som begriper att doktor inom omvårdnad inte betyder vad doktor betyder för de flesta patienterna.

Postat: 26/2 2009 22:08
av Gosta
Vi diskuterade detta här på kontoret härom veckan. En läkare är alltså inte en doktor, utan får titeln "doktor" som en "honorary" (vet inte vad det heter på svenska) titel. Efter begynnelsen av den akademiska utvecklingen inom paramedic yrket finns en del doktorer i prehospitalvård. Att vara Dr in Nursing är ju inte heller nytt, men själva titeln är det. Jag har sett att flera akademiker ssk i Sverige använt Med. Dr. som titel. I Australien skulle det istället heta RN. PhD. Alltså filosofie dr ssk. inte medicine dr. Hur funkar det där? Kan man bli medicine dr I Sverige med en avhandling om prehosp vård?
Hälsningar,
Gösta

Hmmm

Postat: 26/2 2009 23:56
av ambus
Jaa, vi kanske borde bli lite aktsamma på vilka signaler vi ger till våra patienter, eftersom ordet "DOKTOR" står för (iallafall i vårt land) en speciell typ av auktoritet, där sjuksköterskeprofessionen inte har den betydelse detta just har, trots en viss respekt för syster-rollen. :?

Doktorn bör enligt min mening endast inför patienterna användas när det är fråga om en Leg läkare, i övrigt (som föregående medlem kommenterade) endast mellan yrkesfolket själva, med dess många former och förkortningar av titlar inom den akademiska världen av "viktiga människor", där titulaturen verkar vara viktigare många ggr än själva kunskapen de besitter.
Nej, befria oss från den förbannelsen, och låt oss istället stärka våra yrkesskyddade titlar, varav doktor torde vara en av dessa i lämpliga sammanhang, annars bör man nog endast begagna sig av titeln Läkare i såfall, ifall det känns svårt att inte förvirra patienterna.
Varför skulle det kännas så viktigt för en sjuksköterska (trots extra bra utbildning)att kalla sig "doktor"- -har man inte valt fel yrke då?
//ambus.

Postat: 13/3 2009 4:58
av laban333
Gosta skrev:Vi diskuterade detta här på kontoret härom veckan. En läkare är alltså inte en doktor, utan får titeln "doktor" som en "honorary" (vet inte vad det heter på svenska) titel. Efter begynnelsen av den akademiska utvecklingen inom paramedic yrket finns en del doktorer i prehospitalvård. Att vara Dr in Nursing är ju inte heller nytt, men själva titeln är det. Jag har sett att flera akademiker ssk i Sverige använt Med. Dr. som titel. I Australien skulle det istället heta RN. PhD. Alltså filosofie dr ssk. inte medicine dr. Hur funkar det där? Kan man bli medicine dr I Sverige med en avhandling om prehosp vård?
Hälsningar,
Gösta
Du kan bli medicine doktor om du som sjuksköterska disputerar inom t.ex. pediatriska institutionen eller annan medicinsk institution. Om du disputerar inom omvårdnadsinstitutionen blir du filosofie dr, PhD

Postat: 13/3 2009 5:37
av Gosta
Tack laban333