Världens bästa jobb...

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Rescueflow
Inlägg: 11
Blev medlem: 31/5 2008 13:24

Världens bästa jobb...

Inlägg av Rescueflow » 18/8 2009 18:47

...är det många som tycker att ambulanspersonalen har. Tycker ni det? Och hur länge tycker man det egentligen, ända till pension (om man nu klarar av det ända dit)? Vet ni många som tröttnat? Hur många av er ambulanssjuksköterskor tycker att det är det bästa jobbet man kan tänka sig, eller är det någon som hellre hade satsat på en annan bana (realistisk alltså), inom eller utom sjukvården?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 18/8 2009 19:52

"Jag har världens bästa jobb om det inte vore för patienterna.." är ett ständigt skämt!

SKämt åsido. Jag tror det varierar med landstingen. Där man har väldigt mycket att göra så är nog känslan av frustration hög och persnalomsättnignen enorm (förutom just nu i lågkonjukturen).

Kan bara prata för sthlm där jag tycker att många ny, oftast 80-talister jobbar något år och drar sedan vidare. Vissa för att de tycker att jobbet är världelöst och vissa för att de inte orkar med, rent fysiskt. Man är skitless på att köra taxi och många ssk söker sig efter helt nya arbetsgivare; läkemedelsföretag, polisen, skolor osv osv. Jag tror man måste göra om systemet från grunden och avlasta amb sjukvården annars har man snart bara "äldre" kvar som vet att de inte får något nytt jobb om de säger upp sig.

Sedan finns det många som tycker att amb är världens coolaste grej "det här har alltid varit min dröm, jag kommer aldrig jobba med något annat". Många gör kanske inte det heller. Men min erfarnehet är att det är dom som inte är så duktiga kanske som blir kvar. De som är riktigt duktiga blir headhuntade till andra verksamheter där kanske lönen är bättre och där man kanske tycker att man gör mer nytta. Det är så många som kommer fram och säger "ni ska vara stolta, ni gör ett enormt viktigt arbete". Man ler, nickar och håller med för att hålla uppe en fasad av att vi faktiskt gör nytta. Men vad gör vi egentligen? Taxikörning efter 4-5 års studier till skitlön. Det kommer inte 80 talisterna acceptera..

Kanske ger en mörk bild, men jag tycker det har låtit så här sista åren.. Själv har jag varit på väg till helt andra saker många gånger. Nu verkar det som att jag fått ändan ut vagnen. Jag känner iaf att ajg måste göra något annat, annars kräks jag:)..

Sedan finns det dom som kämpar varje dag. Tycker inte det är världens roligaste jobb men att det stundtals kommer jobb som är utmanande. De är duktiga på sin grej, vet om det själva och tycker att de har något att ge verksamheten. Inför dessa människor ska man vara tacksam. Det är ambulanssjukvårdens beskyddare utan dessa hade vi sedan länge varit tillbaka på 80-talets ambulanssjukvård kompetesmässigt.

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av Gosta » 18/8 2009 23:59

Rescueflow skrev:...är det många som tycker att ambulanspersonalen har. Tycker ni det? Och hur länge tycker man det egentligen, ända till pension (om man nu klarar av det ända dit)? Vet ni många som tröttnat? Hur många av er ambulanssjuksköterskor tycker att det är det bästa jobbet man kan tänka sig, eller är det någon som hellre hade satsat på en annan bana (realistisk alltså), inom eller utom sjukvården?
Världens bästa jobb,
Jo, på många sätt kan man nog säga att ambulansjobbet är det. Man får arbeta självständigt med att lösa ibland svåra problem. Miljön varierar och man möter statsledare och uteliggare, våldsmän och offer. Man får insyn i så många liv och man möter människor i kris och har oftast någon sorts lösning. Annars håller jag med Nicklas. Det kan vara frustrerande att känna sig som taxichaffis efter så många års utbildning.
Själv var jag en av dem som tog steget vidare från den ambulansorganisation jag arbetade för(Och här får jag naturligtvis hålla med Nicklas igen; de bästa slutar :wink: ). Jag tyckte inte att jag fick tillfälle att utvecklas i den riktning jag ville; så jag började jobba internationellt med prehosp medicin, klinik management, instruktion, säkerhet och logistik. Detta arbete fick mig att hamna inom folkhälsa (public health). Även om jag behåller mina certifieringar i ATLS, ACLS och dylikt, så har jag numera ett arbete mera på strategisk nivå, och jag kan säga att jag saknar mycket av det fria i att arbeta i ambulans.
Bästa hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Rescueflow
Inlägg: 11
Blev medlem: 31/5 2008 13:24

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av Rescueflow » 22/8 2009 14:12

OK, om vi utvidgar diskussionen till att gälla (spec)SSK-yrket som sådant då? Är gräset grönare på andra sidan?

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av prehospital » 22/8 2009 22:41

Jag håller helt med Niklas K. De mest kompententa specialistsjuksköterskorna inom ambulanssjukvården tröttnar och slutar pga att man inte får använda sin kompetens optimalt. Det finns flera anledningar till detta.

Revirtänkande - ambulansläkarna håller tillbaka spec.ssk. för att skapa utrymme åt prehospitala läkare. Se bara i Region Skåne där PHAT-läkarna försvann vid årsskiftet. Många spec.ssk. hoppades på att de generella direktiv som försvann eller de krav på telefonordination när PHAT infördes skulle återkomma respektive tas bort för att kunna erbjuda patienten optimal vård, men så blev tyvärr inte fallet. Nu låter det i stället att "ambulanssjukvården kan inte erbjuda alla patienterna alla behandlingar" (vilket var väldigt viktigt när PHAT fanns...). Därför får patienten med återkommande status epileptikus inget propofol - trots att kompetensen oftast finns i ambulansen. Därför får barn vänta på analgesi innan RLS "ordinerat" det analgetika som tidigare fanns på generella direktiv. God vård? Jag hävdar att ambulansläkarna inte vill ha kvar dessa kompetenta spec.ssk utan vill ha de "blåljuskåta", inte speciellt kompetenta spec.ssk. som inte vill vara på sjukhus och därför inte ifrågasätter något eller önskar se någon utveckling (läs höjda kompetenskrav). Därför höjs inte heller lönerna.

En annan anledning är SOS Alarms medicinska index, som skapar ambulansuppdrag som inte är några ambulansuppdrag vilket leder till att akutambulanser är upptagna med rena "taxiturer" när väl det skarpa larmet kommer. Vilket landsting blir först med att kräva att detta index försvinner och ersätts med sunt förnuft och medicinsk kunskap? SOS Alarm har totalt misslyckats.

En annan anledning är att spec.ssk. inte kan vägra patienter åka ambulans. Ändra på detta omgående! Det ska inte vara gratis att åka ambulans. Låt det kosta 300 kr som pat får tillbaka om uppdraget leder till läkarvård. Idag åker många ambulans istället för bårtaxi som kostar pengar.

Triage. Av vilken anledning ska läkare kontaktas för att meddela att "det var fem personer inblandade i en trafikolycka, men ingen av dessa var skadade" eller att den insulinbehandlade diabetikern som fått behandling mot hypoglukemi kvarstannar i hemmet? Trams! Börja lita på spec.ssk.!

Rescueflow
Inlägg: 11
Blev medlem: 31/5 2008 13:24

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av Rescueflow » 23/8 2009 10:48

Tack för era svar. Tycker ni att ni kan få den arbetsglädje ni söker inne på huset istället, eller på andra mer ovanliga SSK-tjänster (forskning, myndigheter, whatever)? Eller är ambulansarbetet allt sammantaget bäst ändå?

Användarvisningsbild
roadrunner
Inlägg: 51
Blev medlem: 12/3 2004 12:54

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av roadrunner » 24/8 2009 14:13

Rescueflow skrev:OK, om vi utvidgar diskussionen till att gälla (spec)SSK-yrket som sådant då? Är gräset grönare på andra sidan?
Visst kan gräset vara grönare :) Jag har själv gjort resan IVA--ambulans--akutbil-- farmaceutisk industri och det händer att jag saknar patientkontakten, men det känns meningsfullt att medverka till att vi har säkra mediciner på marknaden.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av Niklas Karlsson » 24/8 2009 20:18

Väldigt bra fråga rescueflow;

Det är ofta där det slutar;

"* kalle jag hörde att du skulle sluta.."

"Ja nu är jag trött på den här skiten. Ska bli så skönt att göra något annat.. Tjänstebil.. 35 i lön.. Snygga ssk tjej i kjol och kavaj.. Det är nått annat än den här skiten.."

2 månader senare, samm tid, samma plats..

"*, Kalle började inte du jobba med nått annat?

"Blev så rastlös! Ok att man har tjänstebil, men det är inte värt det.."


Någon som känner igen diskussionen?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Världens bästa jobb...

Inlägg av Isidor » 31/8 2009 18:38

Niklas har slagit huvudet på spiken i sina inlägg här!! Även prehospital har en del vettiga synpunkter.

När jag för ett tag sedan frågade en kollega som troligen är den tröttaste och mest bittra amb-ssk som finns i detta land, varför han inte provar ett annat jobb eftersom precis allt var fel och han ville inte göra någonting.
Svaret jag fick var att det inte finns något annat jobb där man kan komma till jobbet, gå och lägga sig på jourrummet, stiga upp till middag sen gå och lägga sig igen med betalning. Det enda negativa i arbetet var när man fick ut och arbeta.

Man kan nog säga att vi har det för bra ibland!

Skriv svar