Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Nurse

Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Nurse » 1/10 2009 15:54

Läste idag om att det finns för lite ambulanser i Göteborgstrakten. Som jag förstår det genom kommentarerna till artikeln som återfinns på http://www.dagensmedicin.se/nyheter/200 ... /index.xml så har ni i Sverige inte rätt att neka en patient transport med ambulans om ni e på ort och ställe. Är det faktiskt så att om ni får ett alarm, oberoende av Prio och ni kommer fram till en Ulla-bella 68 år som färdigt står med handväskan i högsta hugg och berättar att hon vill till läkare för att hon har haft diarre i 2 dagar, måste ni transportera henne trots att ni kan se att denne patient inte är i behov av ambulanssjukvård?

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Glock 18C » 1/10 2009 19:28

I skåne får vi lämna folk hemma efter samtal med läkare.
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Isidor » 1/10 2009 23:14

Det finns inga hinder att lämna patienter hemma. Kamber skåne har tagit fram en triagehandbok som är mycket bra att följa och sedan bestämma vårdnivå. Vi har ju våra RLS-doktorer som vi bör ringa och konsultera i såna här ärenden och det är sällan några problem. I början var de lite kinkiga och ville väl inte hjälpa till så mycket. Men visst... det var ju ambulansens fel att PHAT försvann och de fick nöja sig med att prata i telefeon i stället. :roll:
Tanken med läkarkontakt är god då detta ska medföra ett delat ansvar i händelse av att något går fel. Sen vet vi ju att detta inte betyder ett skit i praktiken eftersom läkaren inte själv har bedömt patienten och alltid har en bra ursäkt och då står vi där själva!

Det finns personal som gjort det till en sport att lämna patienter hemma och bestämmer sig för detta reda vid utlarmningen, då är man farligt ute! Tanken är inte att man ska sätta någon på pottkanten och jag hjälper gladeligen till att ordna en tid på VC eller en taxi till sjukan, kanske kör man dem till VC i stället för akuten.

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av amb.nisse » 4/10 2009 8:34

Troligtvis skulle man vara tvungen att köra in tanten där jag jobbar, har säkert flera liknande handväsk situationer varje pass. Sällan läkaren man ringer till godkänner att lämna hemma, får 50 st motargument till varför man ska köra in tanten med handväskan. Så för att undvika massa bråk och tjafs med läkare och pat. nästan varje resa, lastar man in pat. och åker till akuten, blir fortare ledig så har jag märkt. Ingen annan bry sig om att ha beredskap med ambulansen, ska rulla som en taxi. Försökte avstyra ej befogade resor i början, men blev så trött och less på att bråka med allt och alla nästa hela tiden, så jag har med slutat att bry mig och mår faktiskt bättre under mina arb.pass. Visst trist för dem som verkligen behöver mig, men verkligheten är som den är, taxi 112 vad har hänt.... Jag kan tycka att det är väl personen som ser pat. som ska äga uppdraget, för jag tror nog att en ambulanssyrra kan bedöma vilka som ska åka ambulans eller vilka som kan ta taxi eller åka med anhöriga till akuten. Den som så gärna vill göra sin bedömning och bestämma är så välkommen ut till tanten med handväskan. Jag skulle aldrig neka någon att åka till akuten, vill de så gärna sitta där i 12 timmar en fredag kväll så varsågoda. Men jag ska ha mandat att ta beslut att personen kan åka med taxi, anhöriga de 20 min till akuten när det inte finns ambulansbehov och utan att bli ifråga satt nästan varje gång av allt och alla.
Varför höja utb. och kompetensen när man ända inte lyssnar på ambulanspersonalen?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Isidor » 4/10 2009 22:18

Jag är kluven inför ditt inlägg amb.nisse.

Du säger att ni blir färdiga tidigare om ni lastar och kör in till akuten... Ja visst kan det vara så, men varje patient vi kör in som inte behöver åka amb. gör att vi biter oss själva i svansen och talar om för sos att de gjort en korrekt bedömning trots att det inte är så.
Ska vi få en ändring på detta så måste vi stå på oss och visa att det inte är rätt. Om väntetiderna blir längre och längre så måste man ju reda ut orsaken till fördröjningen. visar det sig då att ambulanserna är upptagna med att försöka förklara för tjejen född 93 som kräkts 2ggr att akuten inte är rätt ställe för henne och att ambulansen verkligen inte är rätt transportsätt för henne, så kanske man börjar inse att specialistutbildade sjuksköterskor i ambulansen kan göra en precis lika bra triagering, om inte bättre än de, många ggr icke specialistutbildade sjuksköterskorna gör på akuten eller på vårdcentralen.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Novisen » 5/10 2009 10:46

Det verkar mest som att Isidor skulle må bra av att få jobba ett tag med sjukhusrådgivning eller som larmoperatör för att förstå hur komplext problemet är. Skulle problemet, som Isidor beskriver, bero på inkompetens så skulle problemet lätt gå att avvärja men själv är jag ganska övertygad att det inte sitter i utbildningsnivån hos larmoperatören utan hos kulturer inom organisationen, föreställningar hos larmarna, underbemanning hos både SOS och ambulanssjukvården och taskig attityd hos många inom ambulansen.
Specialist anestesi och ambulans

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Isidor » 5/10 2009 18:00

Nu var ju denna kritiken inte riktad främst mot SU eller SOS, utan mot oss själva. Alla klagar över att vi kör på en massa ärenden som vi inte ska, ändå lastar man patienten och kör in... Ingen logik alls!
Varje gång vi tar med en patient som vi inte skulle göra så belastar vi inte bara akuten, utan även ambulanssjukvården och ärenden som har hör prioritet blir lidande.

I detta fallet handlar det inte om att jag kritiserar SOS för jag vet att deras jobb inte alltid är lätt och att folk ljuger för dem. Men de är inte skuldfria heller... De skulle kunna ifrågasätta mer och ha större utrymme för frågor än de har idag. Men vi kan skrika oss hesa över taxiresor och onödiga transporter, för så länge vi lastar och accepterar detta så kommer inget att hända.

Jag har vid flera tillfällen hospiterat hos både SU och SOS och jag vet att deras arbete är väldigt inramat och fyrkantigt, det tycker många av de operatörer jag frågat oxå, men men...

malle
Inlägg: 123
Blev medlem: 1/12 2004 22:25

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av malle » 5/10 2009 19:14

Är det inte också så att samhället "äger" en hel del av problemet? Jag tror nämligen att "samhällets"(eller kanske politikernas å tjänstemännens) syn på vad som ingår i ambulansens uppgifter skiljer sig från vår egen syn.

Om det är så att samhället anser att ambulansen i första hand är en transportenhet av en medborgare som vill uppsöka sjukvård, även om sjukvårdsbehov ej föreligger, så förstår jag varför det ser ut som det gör idag.

Jag tror att det flesta av oss verksamma inom ambulanssjukvården anser att det skall finnas ett behov av sjukvård under färd för att få åka ambulans. Denna syn tror jag tyvärr inte stämmer överens med "samhällets" som mer ser ambulansen som en samhällelig serviceenhet.

Kanske är det hög tid att tydligare definiera ambulanssjukvårdens uppdrag i förhållande till övriga transporterande organisationer samt att införa triagering anpassad efter denna definition?
//malle

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Isidor » 6/10 2009 19:26

Vi har en utarbetat triagehandbok i skåne som är anpassad för hela vårdkedjan i princip, dessvärre är det bara syrrorna på VC eller akuten som får triagera fullt ut enligt den utan läkarkonsult. Vi måste ringa vår RLS-doktor men det är sällan ett problem.

Men visst håller jag med dig Malle, samhället har inte hunnit med i vår utveckling, och det har inte sjukhusen heller för den delen.

johnjohn
Inlägg: 122
Blev medlem: 22/1 2006 16:18

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av johnjohn » 8/12 2009 0:49

I Sthlm. kan vi neka om det finns fog för det men oftast är det enklare att prata med dr. innan man tar det beslutet. En del människor oftast de friskaste SKA bara med i tron att vi ska behandla på vägen in. Jag brukar säga att de får gärna åka med men att någon behandling ej blir aktuell. Det får inte de största dumskallarna att vilja stanna hemma men som amb. nisse skrev man mår bättre om man inte tar diskussionen utan lallar med och låter dem följa med så slipper man (förhoppningsvis) en anmälan.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av Isidor » 18/6 2010 14:06

varför skulle de anmäla dig?

Så länge man sköter det hela snyggt så är det inga problem. Man kan inte bara kräka ur sig över patienten och sen dra, utan man får presentera en bra lösning. Hjälp till att ringa en taxi/sjukresa och kanske ringa deras VC och ordna en akuttid där. Många ggr vill folk inte ens in till akuten eftersom de vet att det blir många timmars väntan på kanske ingenting och de blir glada när man fixat en tid på VC eftersom de inte kunnat komma fram i telefonkön.

Att "lalla med" och köra in folk till akuten bara för att man är rädd för en anmälan är inte bra... för det första så ska man ha kött på benen och vara säker på sin sak innan man ens tänker tanken att lämna någon. Har man bara det så kan de ju anmäla sig trötta för det leder ingen vart.

Jag har kollegor som ibland lastar och kör in "patienten" i väntrummet på akuten bara för att de tycker det tar tid att diskutera och fixa med allt. detta är inte OK!

Ett tag var ju SOS duktiga på att säga till uppringaren att de skickar ut en ambulans för bedömning... längesen jag hörde det nu... synd!

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av kire1111 » 24/6 2010 9:17

Jag förstår vad du menar Isidor man biter sig själv i svansen ja exakt. Men tillslut finns en gräns vad man orkar under ett amb dygn. Jag kan gör det lätt eller svårt under mitt ambulans dygn. Jag väljer att inte bråka och tjafsa med 13 av 15 pat och anhöriga eller med sos eller med läkare eller ssk, alla verkar ju veta bättre än mig ändå

Har försökt med taxi, sjukresa , vc men taxi har de flesta inga pengar till, sjukresa får man inte beställa längre, vc verkar vara rädda för pat. bara suck och stön och hittar på massa motargument till varför primärvårds pat inte ska komma till dem. Har till och med blivit anmäld när jag föreslagit taxi till den berömda damen agda med handväska i hallen :-), det räcker nu !!!!

Klart det inte blir nåt med anmälan om man har på fötterna, men hur kul är det att bli anmäld och inkallad till chefen på försvarstal ett par ggr. i månaden.

kire1111
Inlägg: 139
Blev medlem: 18/12 2007 13:42

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av kire1111 » 24/6 2010 9:44

[quote="malle"]Är det inte också så att samhället "äger" en hel del av problemet? Jag tror nämligen att "samhällets"(eller kanske politikernas å tjänstemännens) syn på vad som ingår i ambulansens uppgifter skiljer sig från vår egen syn.

Om det är så att samhället anser att ambulansen i första hand är en transportenhet av en medborgare som vill uppsöka sjukvård, även om sjukvårdsbehov ej föreligger, så förstår jag varför det ser ut som det gör idag.

Jag tror att det flesta av oss verksamma inom ambulanssjukvården anser att det skall finnas ett behov av sjukvård under färd för att få åka ambulans. Denna syn tror jag tyvärr inte stämmer överens med "samhällets" som mer ser ambulansen som en samhällelig serviceenhet.

Kanske är det hög tid att [u]tydligare[/u] definiera ambulanssjukvårdens uppdrag i förhållande till övriga transporterande organisationer samt att införa triagering anpassad efter denna definition?[/quote]


Jag håller helt med dig, de flesta ser en ambulans som ett gratis transportmedel man kan ta till när man ska till sjukvården spelar ingen roll om man behöver vård eller inte till sjukan. "Jag betalar skatt minnsan jag har rätt att åka ambulans" tycker jag att man ofta får kastat i ansiktet. Eller "åker jag ambulans så kommer jag fortare in till läkaren på akutmott. Eller vi har druckit så ni kan väl köra in. Eller jag har inga pengar. Så jag tror nog att vår syn och samällets syn på vad en ambulans ska användas till är nog inte så lika. Men kan ju vara med att vi själva är dåliga på att göra "reklam för oss själva" och att vi saknar en yrkesstolthet, tycker man ser skillnad på brand eller på polisens yrkesstolthet och reklam för sitt yrke.
Sen känns det som att jag som ambulanspersonal har 1% att säga till om och resten bestämmer pat. anhöriga,sos,andra vårdfolk,folk på gatan osv. ibland känns det som att pat. hund har mer att säga till om :).

194611hh
Inlägg: 4
Blev medlem: 23/4 2010 15:38

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av 194611hh » 26/6 2010 23:52

Hej!
Blir lite förvånad att man ringer ambulans så i onödan utan att egentligen vara sjuk. Ok, för första gången på 60 år har jag åkt ambulans utan att ha minne av det, så det var nödvändigt. Andra gången var en kort tid efter och då var det också nödvändigt. Jag hade aldrig klarat mig själv utan ambulanspersonalens hjälp.
Men vad är 2 ggr på 60 år då behöver inte jag ha dåligt samvete för att ha utnyttjat ambulansen samtidgt som jag vet att jag inte klarat mig själv.
Hade en sjuktransport från Ystad med.klinik för vidarebefordran till Lund. Hur kan jag få en kopia på den ambulansjournalen. Prio 3. har fått andra anbulansjournaler och även från vården men den sista pusselbiten fattas. Har gjort förfrågning men inget vet. Något måste ju finnas eftersom ambulansen är skyldig att dokumentera. Någon som kan tipsa mig.
Fortsatt trevlig helg!
HH :)

1005
Inlägg: 138
Blev medlem: 8/5 2005 23:17
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Rätt att neka pat. transport med ambulans.

Inlägg av 1005 » 27/6 2010 9:22

Kirre-> Man borde ha ett bättre samarbete med Vc liknande det Som Falck har med Nacka närakut (eller hade). Vc ska kunna ta saker som inte kräver inläggning. Annas borde det tex vara bra med ett geriatrik samarbete. Problemet som jag kan se är när vissa ambulanser undanhåller saker för vc/närakut bara för att slippa åka hela vägen till SÖS (slutar oftast med att dom får en ny resa).

Bättre samarbete på rätt nivå och låt ambulanserna köra sjuka som behöver vård.
Inrätta den gamla jourläkarbilen igen (inte det skräpet Curera har) och låt den göra hembesök vid dessa tillfällen om ambulansen tycker det vore bra (eller skicka den dit direkt).

Skriv svar