Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
ohlstedt
Inlägg: 272
Blev medlem: 28/10 2005 7:52
Ort: Västerås

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av ohlstedt » 6/2 2010 9:21

Har svårt att se en anledning till att man skulle ha 10 veckor praktik på ambulansen när man läser till narkossyrra... när jag läste till ambulans ssk så hade vi 1-2 veckor praktik på narkosen, skulle kunna tänka mig att man har 1-2 veckor praktik på ambulansen om man läser till narkos syrra, men upplägget ser säkert olika ut på olika orter...
Grovplåtslagare, USK, Sjuksköterska, Ambulanssjuksköterska, AMLS, PS

Felicia90
Inlägg: 45
Blev medlem: 2/2 2010 20:41

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av Felicia90 » 6/2 2010 23:20

Hon läser i Borås. Det är väldigt ambulansinriktat där har jag hört. Även på ssk utbildningen, en dag jag var på ambulansen under min deltidsbrandmansutbildning så var det en ssk student från Borås som gjorde praktik i ambulansen, trots att hon inte ens läste någon vubb, utan grund utbildningen.

Fungerar IVA-vubben bra om man jobbar i ambulansen? eller är det bättre med narkos? (Om man redan läst ambulansvubben men vill läsa en till) Alla här har så olika vubbar, en del har inga alls utan har jobbat på hjärt/medicin avdelning ett år.

Sedan undrar jag om narkosvubben kan ge jobb på IVA eller om det bara är IVA-vubben som gäller där?

Användarvisningsbild
roadrunner
Inlägg: 51
Blev medlem: 12/3 2004 12:54

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av roadrunner » 7/2 2010 9:28

om narkosvubben kan ge jobb på IVA eller om det bara är IVA-vubben som gäller där?
För länge sedan var IVA/AN en vub som gav kunskaper inom båda specialiteterna. Man insåg så småningom att detta är skilda specialiteter och de som ville jobba med narkos tyckte ofta att IVA-terminen var ganska bortkastad och omvänt. Idag innehåller båda utbildningarna moment som rör livsuppehållande åtgärder på kritiskt sjuka/skadade personer främst i sjukhusmiljö, i ganska liten utsträckning även i prehospital miljö. Bl a i Borås har man förstått detta, därför finns det ett större inslag av prehospital vård i deras utbildning. På specialiserade IVA-avdelningar brukar man dessutom ha internutbildning och därefter delegera vissa åtgärder så som defibrillering, blodgasprovtagning etc även om du saknar formell vub. Är du narkosutbildad har du dessutom formell kunskap om intubering , vilket kan vara en merit i IVA-sammanhang.

Det är i slutändan arbetsgivaren som bedömer din utbildnings meritvärde, men min erfarenhet visar att det går bra med AN på en IVA-avdelning. Däremot har jag aldrig träffat på enbart IVA-utbildade som jobbar på anestesiavdelning.

Edit: stavfel

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av Isidor » 20/12 2010 21:04

Felicia...
Varför lägga energi på triviala frågor såsom vilken vub som är bredast eller vilken syrra som får ge de starkaste drogerna... Läs din grundutbildning och SEN kan du börja fundera på vilken väg du ska gå. På grundutbildningen brukar man få vara några dagar på IVA, Op/anestesi och ambulansen. En del skolor är mer generösa med det än andra eftersom det trots allt handlar om sköterskejobb som kräver specialistutbildning, det var motiveringen vi fick när jag läste.

vad gäller dina frågor om jobbutsikter hit och dit så är det inte heller något att grubbla över. Du är inte klar med skolan på flera år och under tiden kan mycket ändras. Det handlar om hur öppen man är för att flytta på sig tex. Inte säkert att man får drömjobbet serverat framför fötterna precis...

Ivan

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av Ivan » 19/1 2011 15:47

DU verkar väldigt ung Felicia90 max en 25 år om jag säger så, inget illa menat. Eller så är ditt 90 = 1990 och du är en 20år ?

Varför stressa?

Jag har träffat en person som jag har arbetat med som var leg ssk, brandman och polis.
Han valde ambulansen tillslut.

Inget är skrivet i sten, det finns folk som läser till äkare 5,5 år sedan vill de bli mäklare +3 år. Varför ska du oroa dig ?

Ssk = 3 år, polis = 2,5 år, smo = 2 år = totalt 7,5 år. 8,5år med amb vubb.

Herre gud min moster är läkare och jurist. Det finns folk som pluggar hela livet jobbar 5 år här och 5 år där.

Va glad du bor i ett land där inte utbildningen kostar något. Det du pratar om kallas I lands problem.

zimme
Inlägg: 33
Blev medlem: 2/4 2007 14:25
Ort: Lappland

Re: Svårt att få jobb efter sjuksköterskeutbildning?

Inlägg av zimme » 25/4 2011 22:09

För att återgå till ämnesrubriken så nej, det är inte svårt att få jobb som nyexad syrra. Senaste året verkar det ha blivit en enorm brist. När jag blev klar blev jag uppringd från avdelningar jag aldrig satt min fot på eller pratat med och fick frågan om jag kunde komma och jobba. Söker man sig dessutom bort från studieorterna så är man närmast garanterad jobb.

Skriv svar