TV: Livredderne i Afghanistan

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik


Florence
Inlägg: 43
Blev medlem: 17/10 2008 13:43

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Florence » 5/12 2010 16:54

Mycket bra tips! Tack

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Rookie. » 5/12 2010 18:34

Är det för utbildning på den medicinska besättningen ?

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Care » 5/12 2010 23:45

Från en artikel om Norwegian Aeromedical Detachment (NAD) på anestesi.no:
- 2 helikoptercrew, hver bestående av en anestesisykepleier og en medic.
- Stab bestående av en flylege og en AEO (AE – offiser/koordinator).
Medics har följande utbildning (eller mer):
Forsvaret (les: FSAN) har nå formalisert begrepet "medic". Dette er en stillingsbetegnelse som krever at man har gjennomført og bestått nivå 3, og modulene som inngår er som følger:
* Førstehjelpsmodulen(1) går over 3 uker, omhandler førstehjelp på skadested og overvåking av pasient de første 4 timene etter skade har oppstått.
* Evakueringsmodulen(2) går over 8 dager, omhandler frigjøring, evakuering og behandling av pasient under transport, samt oksygenbehandling og bruk av defibrilator.
* Medicmodulen(3) går over 8 dager, omhandler behandling, pleie og overvåking av pasient opp til 72 timer etter skade har oppstått.
Forskjellen fra Nivå 2 til Nivå 3 er at man på et Nivå 3 kurs får mer teori om anatomi og fysiologi (luftveier, respirasjon, sirkulasjon, nerver osv) for å kunne stille en bedre diagnose samt å fatte rett avgjørelse mtp behandling. Behandlingsmessig lærer man å sette IV, sprøyter, nødcricorotomi, dekompresjon av overtrykkspneumothroax, sutur, bruk av svelgtube.
Vad tycker ni om fallen/omhändertagandet av patienterna i det första programmet?

Angående behandlingen av patienten med thoraxskador:
* Hur stor är oxygenkoncentrationen ur masken av en passiv ambubag som man håller framför ansiktet på en patient (ej tätslutande)?
* Om man väljer att intubera under helikopterfärden, vad händer med den eventuella utfyllnaden i thorax (pneumo/hemothorax?) vid övertrycksandning? Är detta en absolut/relativ kontraindikation för intubation?
* Vilka möjligheter finns det att undvika hypotermi under helikopterfärden?
Senast redigerad av 1 Care, redigerad totalt 9 gånger.
Skriver på Sjuksköterska.nu om bland annat sjuksköterskeutbildningen, sjuksköterskans lön och hur det är att jobba som sjuksköterska i norge.

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Care » 12/12 2010 23:38

Andra avsnittet finns nu att beskåda på samma adress som det första avsnittet.

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Rookie. » 13/12 2010 13:09

"Hur stor är oxygenkoncentrationen ur masken av en passiv ambubag som man håller framför ansiktet på en patient (ej tätslutande)? "

Den är noll. den kommer ingen O2 om man inte själv drar i masken, och även då upplever jag ibland att patienter som är andningspåverkade kan ha det jobbigt att dra i masken, det kräver lite mer kraft än att spontanandas i en o2-mask med reservoar. Men dom kanske har en annan revivator än jag är van vid 8) .

Vad anser ni andra om att spontanandas i rubens ?

Nurse Anesthetist
Inlägg: 17
Blev medlem: 10/8 2009 21:11

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Nurse Anesthetist » 15/12 2010 3:47

Håller med Rookie!

Det blir i princip ingen extra syrgas om man andas framför en ej tätslutande ambubag. Vid inandning tar gasen den enklaste vägen, alltså blir det huvudsakligen luft man andas in. Möjligtvis någon procent extra syrgas om man har högt flöde till ambubagen. Den som använder en ambubag på det viset vet inte vad han gör! Bedömer man att patienten behöver syrgas och har en tillfredställande spontan andning så är det tät mask med reservoir (Hudson) och högt flöde som gäller. Om andningen inte är tillräcklig skall man assistera andningen med ambubag och då naturligtvis hålla fri luftväg och masken tät. Att spontanandas i en tät mask-ambubag är inte helt bekvämt då det mycket riktigt är ett visst motstånd. Alltså inte en optimal lösning för någon som är andningspåverkad.
Nurse Anesthetist

magill
Inlägg: 265
Blev medlem: 11/9 2005 20:38
Ort: Norrköping
Kontakt:

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av magill » 8/1 2011 14:53

Vad jag förstår av programmet så säger de någonstans att patienten var orolig och på något ställe ser man också hur man tar bort masken från ansiktet. Så jag antar att de håller en mask för att "flöda" syrgas över honom, även om det inte blir någon större effekt så är det ju bättre än inget.

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Care » 9/1 2011 0:13

magill skrev:Vad jag förstår av programmet så säger de någonstans att patienten var orolig och på något ställe ser man också hur man tar bort masken från ansiktet. Så jag antar att de håller en mask för att "flöda" syrgas över honom, även om det inte blir någon större effekt så är det ju bättre än inget.
Poängen är att det är sämre än inget. Patienten hade eventuellt tolererat en syrgasgrimma, alternativt borde han ha hjälpts att tolerera mask. Syrebristen hjälper inte oroligheten.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: TV: Livredderne i Afghanistan

Inlägg av Novisen » 13/1 2011 22:48

Helt rätt är att masken måste hållas tät mot patienten för att man ska få ett 100% syrgasflöde. Eftersom syrgasflödet ligger på ett konstant flöde på 15liter om resevoirballongen är fylld så ger den iallafall ungefär samma effekt som när man använder en vanlig hudsonmask utan reservoir. Är rubensblåsan öppen är det inget direkt motstånd men en siffra jag hört när man ska andas mot en rubens som inte är helt fylld ligger på ca 3cm/H2O. Då måste även motståndet i blåsan tas med om reservoirballongen är tömd och motståndet torde även öka beroende på luftflödet. Med andra ord så kan du lätt ge syrgas 100% med en rubens om du håller masken tätt. Går inte detta torde det mindre motståndet i omgivande luft försämra syrgaskoncentrationen så denna blir som i en Hudsomask utan reservoir eller sämre än så. Att man alltid ska ge syrgas 100% är bra med viktigast är ju att patientens saturation är 99% och med tillräcklig cirkulation. Tycker dock att patienten ter sig väldigt centralt hypoxisk. Ingen lätt situation för varken patient eller sjukvårdare.
Specialist anestesi och ambulans

Skriv svar