Anestesisjusköterska - Norge!

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Rookie. » 30/5 2011 0:20

Hej Hej.

Jag undrar om det finns någon sovsyster här inne som har erfarenheter från jobb i Norge; Hur ser lönerna ut ? Lätt att få jobb ? Arbetsvillkor ? Egna erfarenheter, positivt-negativt ?

Är de ens värt att åka som an-ssk eller är det kanske lättare/smidigare att dra som allmänsyrra till ngn akutmottagning ?

Tacksam för lite info... 8)

/mvh Rookie.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Tomas » 6/6 2011 14:17

Hej Rockie, de flesta som åker till Norge vill ju tjäna pengar :) Att jobba som anestesi sjuksköterska i Norge går väl men är svårast att få jobbinom.Och när du väl fått jobb så är det mycket dagtid = lite i börsen. De kör ganska mycket TIVA i Norge så det bör du kunna. Det tråkiga av egen erfarenhet ( större sjukhus) är att man alltid har en ST doktor med sig jourtid med varierande kunskap, blir mycket att räcka laryngoskåpet och tub, har man tur så får man klistra tuben själv :D På mindre sjukhus dock så gör anestesisjuksköterskorna allt själv även spinaler. Nej som anestesi sjuksköterska är du mycket respekterad av övriga personal kategorier. Så du har stora möjligheter att arbeta på iVA ( oftast svår brist på personal) eller akutmotagning. Jobbar du på IVA eller akuten så finns det oftast möjlighet att jobba mycket och dubbel pass.
intubera mera !!

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Rookie. » 7/6 2011 15:26

Hej och tack för svaret Tomas.

Är relativt nyutbildad an-ssk (jobbat sex månader) så skall avvakta något år till så man är varm i kläderna. Men bor rätt nära gränsen och det är därför rätt så lockande att få in en fot i Norge.

Angående jourtid så var det väl lite det jag misstänkte. Man är ju som sagt där, ffa, för att tjäna pengar, dvs jobba mkt jourtid.

Akuten låter intressant. Avdelning är inget för mig. Gjort mitt där. :shock:

Hur är det lönemässigt om man som an-ssk tar jobb på tex akuten, förstår att lönen är mindre än om jag skulle jobba på narkosen alt IVA, men finns det möjlighet att få högre lön än "allmän" ssk på akuten ?

Har du själv tagit kontakt med sjukhusen som passat dig eller åkt via bemanningsföretag ?

Ha de.

/Rookie.

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Tomas » 7/6 2011 16:06

Hej, angående lönerna så har de ett lönesystem som grundar sig på utbildning och erfarenhet. Alltså ingen individuell lönesättning. Du hamnar på max lön efter 10 år som specialist och då spelar det ingen roll om du jobbat med specialliten. Således hamnar du högre upp på lönestegen bara för att du är specialist inom ane eller IVA , vet ej hur det är med amb vubben. Jag är hemma igen och jobbar men jag hade när jag slutade ( ca 1 år sedan) så hade jag 380 000 Nkr i grundlön, den är nog högre nu. Extra natt tillägg var då på 60 000 per år + OB förtsås. Du kan få mer upplysningar angående lönerna på http://www.sykepleierforbundet.no Ett bra alt. till akuten är att arbeta på uppvaknings avdelning, man kommer fort in i rutinerna. Ett annat är att kolla med de privata sjukhusen, bra lön relativt, friska patienter = lättjobbat. Försök få in en fot på flera avdelningar så blir det mer övertid. Nä passa dig för bemanings företagen, om du ska jobba åt dem så jobba åt de etablerade. Blev själv blåst av ett under ett kortare uppdrag ( 38 000 Skr netto :( ) Jobbar du desutom om själv så få du kval övertid efter 35h. Bemaningsföretagen ger bara timtid.Tidräkningen är måndag till måndag. Så jobbar du tre nätter och en dubbelvakt mån,tis,ons blir a´37 timmar så blir allt kval ( dubbelt upp) resten av veckan. Jag började att åka med olika företag en kortare period. Hamnade så småningom på ett sjukhus där jag trivdes och blev anställd med önske schemaL

// Tomas
intubera mera !!

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Rookie. » 9/6 2011 14:37

Tackar för svaret Tomas! Uppskattas.

/Rookie.

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Care » 9/6 2011 22:31

Hej Rookie och Tomas!

Jag har följt eran tråd med intresse då jag själv i framtiden planerar arbeta som anestesisjuksköterska i Norge. Jag har viss erfarenhet av norgejobb sedan tidigare, så jag kan komplettera Tomas information.

Norsk anestesiutbildning är en termin längre än den svenska. Detta är ett av de huvudsakliga skälen till att många arbetsgivare kräver upp till två års erfarenhet som anestesisjuksköterska före man tillåts jobba i Norge som det.

Det går troligen att hitta bemanningsföretag som erbjuder en anestesijobb tidigare. Eller kanske går det att få jobb tidigare på orter med större behov, norröver? När du väl börjat jobba som anestesisjuksköterska i Norge är det osannolikt att någon mitt i allt börjar fråga om två års erfarenhet igen.

På ALNSF's hemsida kan man hitta dokumentet "Ansettelse av anestesisykepleier utdannet i utlandet"

De norska organiserade anestesisjuksköterskorna föreslår att arbetsgivare ska kräva det som står i dokumentet av utlandsutbildade anestesisjuksköterskor. Bland annat bör man kunna uppvisa att man har genomfört "praksis" (praktik, VFU - norsk utbildning har ~24 veckor praktik att jämföra med den svenska) i följande områden:
generell kirurgi (eks. gastro, kar-thorax, urologi), ortopedi, gynekologi, øre/nese/hals- kirurgi, obstetrikk og postoperativ overvåkning samt veiledet praksis prehospitalt. Det må også dokumenteres erfaring med anestesi til barn. Jfr. Nasjonal Rammeplan.
Nu kanske det inte är så viktigt eller ens möjligt att sprida sin praktik för att täcka alla ovanstående områden, och få det väldokumenterat. Dokumentet är ju bara ett förslag för arbetsgivaren att luta sig mot när han eller hon anställer dig, inte ett absolut krav, men värt att ha i åtanke när man skaffar sig erfarenhet i Sverige.

Andra dokument av relevans kan vara "RAMMEPLAN FOR VIDEREUTDANNING I ANESTESISYKEPLEIE" och "Funksjonsbeskrivelse for anestesisykepleiere"

Annars säger Tomas "Alltså ingen individuell lönesättning" i referens till hur det fungerar vid anställning direkt hos sjukhusen och jag kompletterar med att jag förhandlat upp min lön till högre nivå i lönesystemet än den nivån jag "borde ha tillhört" baserat på erfarenhet. Det är i allra högsta grad individuell lönesättning, och nivåerna i lönesystemet är lägsta garanterad lön.

Jag har jobbat på övervakningsavdelning som inte kräver specialistutbildning, men där vissa av de fast anställda har specialistutbildning och premieras för det. Där har även jag betalt som specialistsjuksköterska, på basis av min anestesisjuksköterskeutbildning.

Vet dock inte hur det är på akutmottagning. Jag föreslår att du kräver betalt som specialistsjuksköterska oavsett om de skulle säga att de inte "behöver" specialistutbildade sjuksköterskor och därför bara vill betala som för grundutbildad. Det skiljer ändå ~30 tusen i årslön (Minstelønn pr. 1.8.2010)

Det är inte så dumt att först jobba via bemanningsföretag för att prova på flera olika avdelningar/sjukhus/orter till man hittar ett eller några ställen där man får en bra känsla och det finns stort behov av vikarier. Då kan man prata ihop sig med avdelningschefen där och börja jobba direkt för dom istället.

Kanske kan följande sidor på Sjuksköterska.nu vara till hjälp som introduktion till norgejobbandet:

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Tomas » 10/6 2011 15:16

Hej Care, det stämmer säkert att det går att förhandla högra lön. Den lönen jag hade var max lön så har man än lön lägre än max gär det säkert att få högre beroende på tillgång av sköterskor.Nyfiken vad hade du för lön Care? Men jag var rätt nöjd med den lön jag hade jmf med den Svenska. Den Norska kronan pendlar mellan 10 - 20 % i värde över den svenska så det bli ju ett plus. Sedan ska vi inte glömma bort semester ersättngen som betalas ut i Juni. 11,2 % (tror jag) av årslönen skattefritt. På de akutmottagningar jag jobbat så har jag fått lön för mina specialiter.

// Tomas
intubera mera !!

Care
Inlägg: 54
Blev medlem: 9/8 2008 2:44
Kontakt:

Re: Anestesisjusköterska - Norge!

Inlägg av Care » 13/6 2011 21:05

Tomas skrev:Den lönen jag hade var max lön så har man än lön lägre än max gär det säkert att få högre beroende på tillgång av sköterskor.Nyfiken vad hade du för lön Care?
Det kan mycket väl vara som du säger. Jag begärde mer men landade bekvämt nog (för arbetsgivaren) inte högre än högsta nivån för specialister enligt "Minstelønn pr. 1.8.2010". Alltså kan det vara svårare/omöjligt hamna högre än högsta nivån, det vet vi inte utifrån dina och mina erfarenheter.

Jag tror inte att det är omöjligt, beroende på tillgång av sjuksköterskor, precis som du säger. Nästa år ska jag ta reda på det.
Tomas skrev:11,2 % (tror jag) av årslönen skattefritt.
10,2% är lägsta nivån, kan förhandlas högre. 12,5% är den tydligen för de över 60 år - något att se fram emot när man jobbar de där dubbelpassen i Norge på ålderns höst. Och det är tyvärr inte skattefritt. De semesterpengar man tjänar in under 2009 får man ut i juni 2010 (och betalar just då inte skatt på dom), men året efter när de ska deklareras så deklareras de som vilken inkomst som helst och i slutändan har man betalat skatt på dom.

Men att det är gott när den kommer, semesterersättningen. I samma veva börjar det ju bli aktuellt att få tillbaka på skatten också, och det kan röra sig om rejäla summor.
Så det kan bli ett ordentligt sommartillskott!

Skriv svar