Sida 1 av 1

Stark insats

Postat: 6/10 2014 17:57
av lukas1
c17:59 | 14-09-28 *Kommentera 3 pSkriv ut Share on emailShare on facebookShare on twitterShare on google_plusone_shareMore Sharing Services
BODEN Butikssäljaren Christian Ahlstedt stod för en hjälteinsats när han räddade en ung man som voltat av vägen med sitt fordon, strax söder om korsningen i Sörbyn.

– Strax efter jag fått ut mannen började bilen brinna.Det var vid 01.20-tiden på söndagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om att en bil voltat på väg 356. Det var Christian Ahlstedt som larmade om olyckan. När han kom från södra Prästholmen efter att ha varit chaufför upptäckte han bilen som voltat fem, sex meter av vägen rakt ut i ett kalhygge.

– Jag såg att bilen låg på sidan med lamporna blinkade och det rök från bilen. Jag förstod att direkt att här är något som det inte ska vara. Jag fick lite panik och ringde räddningstjänsten när jag var på väg upp mot bilen, säger Christian Ahlstedt.

Han reagerade instinktivt.

–Jag var tvungen att se om någon var kvar i bilen. När jag tittade in genom fönstret som var trasigt eller nedvevat så såg jag att ratten stod rakt upp. Föraren låg på passagerarsidan men var vid medvetande men svårt chockad, säger Christian Ahlstedt.

Drog ut föraren
Han böjde sig in med överkroppen genom fönstret, tog tag i föraren under armarna slet upp honomur bilvraket.

–Han var inte fastbältad och det var väl tur i oturen. Han blödde lite från ansiktet, säger Christian Ahlstedt.

Han hjälpte föraren från olycksplatsen in i hans bil.

–Han kunde gå själv med mitt stöd. När vi satt oss i bilen började det slå upp lågor under hans bil, säger Christian Ahlstedt.

När brandkåren sedan kom till platsen var bilvraket helt övertänt.

Tappade medvetandet
Christian Ahlstedt började köra mot Boden med föraren, som ibland förlorade medvetandet vid sin sida för att möta den larmade ambulansen på vägen.

– Vi mötte ambulansen i Flåsjön och där tog de mannen sedan vidare till sjukhuset.

Enligt polisuppgifter ska föraren som är luleåbo ha brutit båda händerna.

–Mannens ena hand pekade rakt ut och benpipor stack ut och han hade även problem med den andra armen efter olyckan. Jag har pratat med hans bror i dag och han skulle opereras. Så det känns bra att höra, säger Christian Ahlstedt.

Lite skakig efteråt
Det är först efteråt sin hjälteinsats som han själv blev lite skakig över vad han varit med om.

–Jag hade lite svårt att sova i natt men nu känns det mycket bättre, säger Christian Ahlstedt.

Du verkar ha varit förarens räddande ängel?

–Ja, det verkar som om jag gjort en bra insats. Jag kom vid rätt tillfälle och kände att jag måste hjälpa till så fort jag kunde. Det gick ju bra den här gången, säger Christian Ahlstedt.

Catrin Hedqvist, vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen, tycker att bilföraren agerade väldigt rådigt i situationen.

–Jag tycker det var bra gjort. Annars hade det kunnat sluta väldigt illa, säger hon.

.
Lena Leffler
lena.leffler@nsd.se/