HASTA i stockholm på nyheterna, oetiskt ?

Här diskuteras allt som rör forskning inom prehospital akutsjukvård

Moderator: prehospital

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

HASTA i stockholm på nyheterna, oetiskt ?

Inlägg av ditte » 14/10 2008 1:12

Jag jobbade då CBS sorterade under prio 2, det blev ju odiskutabelt prio 1 litet senare. Ungefär 10 år senare sa man fortfarande att det som hänt har hänt när det gäller stroke. Tack herre min je för att utvecklingen går framåt!. Nu skall vi åka larm på varannan strokeresa då det gäller en medicinsk studie. Nå, jag må vara obildad men inte oförbätterlig, jag struntar i den medicinska studien utan
hårddrar min medicinska rätt att upprioritera ett prio 2 till prio 1 när jag har stroketrombolyskriterier i SOS utalarmering. Jag noterar detta i ambulansjournalen. Jag är för mig helt övertygad att jag gör rätt, vad tycker ni ? Vad tycker ni om studien ?

ditte
Inlägg: 98
Blev medlem: 28/5 2004 1:07

Inlägg av ditte » 14/10 2008 1:20

Man kan ju garva åt min rubrik.... Jag menade ju förstås inte om det var oetiskt att ta upp det på tv4 nyhetena 8)

Användarvisningsbild
ohlstedt
Inlägg: 272
Blev medlem: 28/10 2005 7:52
Ort: Västerås

Inlägg av ohlstedt » 14/10 2008 5:39

Hmmm.. har man rätt att prioritera upp en 2a utan att ha träffat pat? jag förstår att man har rätta att göra detta från pat. in till sjukhus.
Om man nu har rätt att göra detta kan man ju tolka detta som att man förstör forskningen? Vilket i sig skulle betyda att när man följer studien på en annan amb station så gör man detta förgäves då nån Nisse på en annan amb. station ändå förstör studien.
Vad jag förstår så är studien ett sätt att skapa evidens ang. om man ska åka prio ett eller två i framtiden, är det fördelaktigt för pat. att åka prio 1? det är väll detta man vill få svar på, om studiens resultat visar att man lika gärna kan åka prio 2 så är ju detta bra då man kan minska antalet prio 1 körningar som alltid är en trafikrisk.

Men genom att inte följa studiens riktlinjer blir det knappast någon evidens i resultatet som troligtvis skulle ge ett högt P-värde....
Grovplåtslagare, USK, Sjuksköterska, Ambulanssjuksköterska, AMLS, PS

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 14/10 2008 17:19

Man har alltid rätten att ifrågasätta prioriteringen. Hurvida man själv får bestämma vilken prio man ska köra ut, vet jag ej. Om jag får en två som jag anser skulle vara en etta, tar jag det med SOS och frågar om det verkligen är rätt prioriterat. Alla gör vi fel, mer eller mindre ofta... SOS gör det ofta!

AuF

Inlägg av AuF » 15/10 2008 19:06

Angående strokepatienter så borde det ju inte var så svårt för SOS att fråga om symtomdebut. Är det inom tidsramen för trombolys så lärma ut som 1:a. Så får vi fortsätta handläggningen pp för att besluta om det även ska vara prio1 in. Men att att köra blått på alla stroke patienter, inklusive, patienter som vaknar på morgonen med pares/afasi dvs med oklar symtomdebyt, är ju mindre genomtänkt...

rayden
Inlägg: 120
Blev medlem: 2/11 2004 16:31

Inlägg av rayden » 15/10 2008 22:35

Isidor: Varför skulle Sos kunna prioritera upp ett uppdrag men inte du? Finns inget i lagboken som säger något om detta.

min tolkning av lagen är att jag som ssk själv bestämmer vilken prioritering jag vill ha, dvs trängande fall (prio 1) eller brådskande yrkesutövning (prio 2). Det som i sin tur ligger till grund för min prioritering är mina riktlinjer. kan man motivera sin prioritering tror jag aldrig att man kan anses göra fel.
Lite offtopic men var tvungen :)

berhan
Inlägg: 50
Blev medlem: 18/11 2004 9:56

Inlägg av berhan » 16/10 2008 7:46

Det finns inga hinder för att själv prioritera upp larmet. Har själv gjort det ett par gånger, men då efter att ha ringt upp patienten/anhöriga. Det viktigaste rent juridiskt är att man meddelar SOS att man åker prio 1 om man skulle krocka. Meddela att ni går prio 1 och på vilka grunder.

I stockholm har ni ju den underbara paratus pocket. Jag kommer inte ihåg om det går att trycka in status prio 1 i den. Vi ropar upp SOS och meddelar uppprioriteringen samtidigt som vi trycker in status prio 1 på mobitex.

Sen kan man som skattebetalare inte förstå varför man kastar ut pengar på en studie som redan är gjord i bland annat Dalarna, där det visade sig att det fanns stora vinster med att köra Prio 1 på dessa patienter.

AuF

Inlägg av AuF » 16/10 2008 12:37

jaha. Så du tycker de är motiverat att åka prio 1 på tant 85 år som vaknade i morse med svag vänster sida ?

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 16/10 2008 15:15

rayden skrev:Isidor: Varför skulle Sos kunna prioritera upp ett uppdrag men inte du? Finns inget i lagboken som säger något om detta.

min tolkning av lagen är att jag som ssk själv bestämmer vilken prioritering jag vill ha, dvs trängande fall (prio 1) eller brådskande yrkesutövning (prio 2). Det som i sin tur ligger till grund för min prioritering är mina riktlinjer. kan man motivera sin prioritering tror jag aldrig att man kan anses göra fel.
Lite offtopic men var tvungen :)
Visst... rent lagligt kanske det är så.
Men det kan ju vara idé att ta snacket med SOS innan man fläskar på. Precis som Berhan säger, vill de nog veta det om nåt händer. Vi får inte köra blått på en tvåa och det kan ju vara svårt att stå till svars om nåt händer för att du kört mot rött och du inte har något som bevisar att du körde prio1, för i larmprotokollet står det prio2. Dessutom kan det finnas bilar som ligger närmare adressen och därför ska ha turen i stället. Det finns säkert fler anledningar att ta diskussionen innan man tar beslutet.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 20/10 2008 7:36

AuF: Det finns förstås kriterier för när hasta prio 1 ska larmas ut...

omsorg

Inlägg av omsorg » 20/10 2008 9:06

Om jag inte är helt felinformerad, får den som jobbar i ambulans själv bestämma hur den vill ta sig till patienten, när uppdraget tilldelats. Det har alltså inget med den prioritet som ramlar ner när du får uppdraget.

Prioriteringen från SOS är ett hjälpmedel som visar vilken bedömning de gör utifrån samtalet, där de gör en rekommendation om hur fordonet ska framföras.

Därför ska du inte heller behöva ringa SOS för att försöka prioritera upp ditt uppdrag, tror/tycker jag.

Inom ambulanssjukvården har du ju ett regelverk som gäller för när man framför fordonet, så kan du bara "försvara" ditt framförande avgör du väl själv hur du framför ditt fordon.

För att sen knyta an till ämnet "Hasta" så krävs ju viss forskning för att komma framåt i utvecklingen. Och även om man gjort detta en gång i annat län, så vad säger att den är heltäckande. Tror det forskats mer än en gång inom områdena HIV, cancer osv.

Hasta ska ju dessutom vara granskat i etiska kommittén, så utifrån det bör det ju inte finnas oklarheter. Sen tror jag inte heller att någon som verkligen behöver en prio 1 missas mer än de som missas i det vanliga SOS arbetet.

Så jag hoppas att det kommer något gott utifrån det projekt som pågår i Stockholm, oavsett det innebär fler ambulanser som kör omkring med blåljusen på eller inte.

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 20/10 2008 9:13

Att det granskats i etiska kommiten är ju ingen garanti för att det är ett patientsäkert system. Som det är nu ligger HATSA journaler med fullständiga personuppgifter och dräller i journalrummen.. Men det är exremt viktigt att uppdragen raderas ur vårt system för bilarna direkt efter uppdraget är utfört, och de uppgifterna är inte kompletta

omsorg

Inlägg av omsorg » 20/10 2008 9:20

Niklas Karlsson skrev:Att det granskats i etiska kommiten är ju ingen garanti för att det är ett patientsäkert system. Som det är nu ligger HATSA journaler med fullständiga personuppgifter och dräller i journalrummen.. Men det är exremt viktigt att uppdragen raderas ur vårt system för bilarna direkt efter uppdraget är utfört, och de uppgifterna är inte kompletta
Nu var väl trådskaparens fråga, huruvida projektet var etiskt, om jag inte tolkat den helt fel.
Sen har du givetvis rätt att det inte är patientsäkert om det ligger journaler med personnummer i journalrummen.
Men där är väl ambulanspersonalen en viktig del i att ifrågasätta det systemet, eller? Säger man inget, accepterar man väl?

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 20/10 2008 9:27

Det är inte mycket som accepterats i försöken som är galet ogenomtänkt och som är så krångligt att inte många förstår det.. Kritik framförs dagligen men man gör bara små justeringar. Resultatet kommer inte att bli tillförlitligt eftersom underskningen är inkompetent utförd och inte förankrad i versakmheterna (amb, och SOS).

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

Inlägg av Gosta » 3/3 2009 8:32

Hej,
Kan man få tag på information om den här studien?
Vet någon vilka etiska resonemang som förts och och vilka etiska motivationer som tillåter att man förlänger väntetiden till behandling? Att medvetet hålla behandling tillbaka vid fall som raporteras som CVA, eller möjlig CVA tycker jag verkar lite osannolikt. Verkar lite "Tuskegee syphilis study" tycker jag (alltså att fördröja behandling medvetet som del av en studie).
Jag kanske inte förstår det första inlägget. Vad är skilnaden mellan prio ett och prio två? Vilka frågor vill studien ha svar på? Jag förmodar att det jag skrivit ovan grundar sig på missuppfattning, så skulle uppskatta att få klarhet.

Hälsningar,
Gösta
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Skriv svar