Rotationstjänst inom ambulansen

Här diskuteras allt som rör forskning inom prehospital akutsjukvård

Moderator: prehospital

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 23/11 2007 17:52

Lipton: Nix, jag e kvar. Konstigt att flera delar min åsikt angående ambsjv va?

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av 112paramedic » 23/11 2007 22:25

Ursäkta! men vad skall ambulanspersonalen lära sig inne på akuten som har med PRE HOSPITAL VÅRD (ambulanssjukvård) att göra? Är det samverkan med Brandkåren, Polisen,Tullen, Kustbevakningen,Socialen,BRå, BRIS,Hemsjukvård, primärvården, hemma i patienters hem, ute i ett bilvrak, ute på havet, uppe på ett berg, ute i skogen,Hur klipper vi denna bil, hur löser vi uppgiften med denna självmords patient, Egen säkerhet då platsen inte är säker, vapen, kemisk olycka, lägenhetsbrand, NÄ VAR OCH EN TILL SITT! Allt trams om ambulanssjukvårdare/ambulanssjuksköterskor mynnar ut i debatter som denna! SSk hit och dit. i övriga världen är det personal som arbetar inne på sjukhuset. annan personal utanför sjukhuset. olika personal kategorier. en sak står dock fast, alla måste ha en teoretisk utbildning, alla måste ha en praktisk utbildning för SIN verksamhet! Lulla inte ihop ssk hit o dit! Inne på sjukhuset arbetar man efter sina behandlings anvisningar. utanför sjukhuset arbetar man efter sina behandlings anvisningar. Oavsett var man arbetar så föruttsätts det att man kan sitt arbete! vi arbetar olika och efter olika föruttsättningar. blanda inte ihop ssk inne o ute! Själv arbetar jag 2 dagar i veckan inne på en klinik och ger anestesi, detta för att hålla min EGEN kompetens! det är en helhets bild. Pre Hospital Vård är så mycket mer än att "söva". Men jag upprätthåller min TEKNISKA OCH MEDICINSKA KOMPETENS oavsett omvårdnads proffesur! jag är MYCKET STOLT att arbeta Pre Hospitalt!! jag har valt detta själv! 24 år Pre Hospitalt, brandman/ambulanssjukvårdare/sjuksköterska/anestesisjuksköterska/helikoptersjuksköterska. jag är mycket ödmjuk inför mina uppgifter och slår mig inte för bröstet, men var och en till sitt!
carpe diem

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 23/11 2007 22:42

Det är väl det som är själva tanken med att rotera! Att höja sin egen kompetens. I min värld får detta en massa positiva effekter för båda arbetsplatserna (kanske även negativa) som i slutändan gagnar patienten. Har du blivit en sämre personal för din ambulansarbetsgivare för att du roterar mot anestesin? Sen har du alldeles rätt att varje arbetsplats har sin särart och som kräver sin speciella kompetens.(=utbildning och kunskap/erfarenhet).
Specialist anestesi och ambulans

paramedic242

Inlägg av paramedic242 » 23/11 2007 23:45

Novisen skrev:Det är väl det som är själva tanken med att rotera! Att höja sin egen kompetens. I min värld får detta en massa positiva effekter för båda arbetsplatserna (kanske även negativa) som i slutändan gagnar patienten. Har du blivit en sämre personal för din ambulansarbetsgivare för att du roterar mot anestesin? Sen har du alldeles rätt att varje arbetsplats har sin särart och som kräver sin speciella kompetens.(=utbildning och kunskap/erfarenhet).
Se på Kuba och den otroligt goda sjukvård folket byggt upp. Kubas provinser sköter sjukvården genom rotation för alla inom vården och landet har en av världens bästa sjukvårdsutbildningar. Dessutom enastående primärvård och barnadödligheten på Kuba är bland de lägsta i hela världen. Även Venezuelas och dess folkvalde president Hugo Chávez prioriterar sjukvården. Det är för mycket snack om löner. Glöm inte bort vår uppgift. Ambulanssjukvården i dessa länder fungerar genom att staten styr ekonomin så att sjukvården får behövande pengar. I Sverige går det i mottsatt riktning! Det borde vara förbjudet med privata ambulanser och sjukhus.

AuF

Inlägg av AuF » 24/11 2007 2:50

Dags att hoppa över propagande talet nu. Kuba är ju knappast en förebild för sverige att ha... Absolut inte rörande sjukvård. Varit där ett flertal tillfällen. Och sjukvården är under all kritik. "

"Ambulanssjukvården i dessa länder fungerar genom att staten styr ekonomin så att sjukvården får behövande pengar."

Jo tjena. Är ju för * svårt att får tag på ett par alvedon...

Vidare är ju ambulanssjukvården inte speciellt utvecklad!

Ursäkta för snesteget, Nu åter till tråden!

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av van the man » 24/11 2007 9:09

112paramedic skrev:Ursäkta! men vad skall ambulanspersonalen lära sig inne på akuten som har med PRE HOSPITAL VÅRD (ambulanssjukvård) att göra? Är det samverkan med Brandkåren, Polisen,Tullen, Kustbevakningen,Socialen,BRå, BRIS,Hemsjukvård, primärvården, hemma i patienters hem, ute i ett bilvrak, ute på havet, uppe på ett berg, ute i skogen,Hur klipper vi denna bil, hur löser vi uppgiften med denna självmords patient, Egen säkerhet då platsen inte är säker, vapen, kemisk olycka, lägenhetsbrand, NÄ VAR OCH EN TILL SITT! Allt trams om ambulanssjukvårdare/ambulanssjuksköterskor mynnar ut i debatter som denna! SSk hit och dit. i övriga världen är det personal som arbetar inne på sjukhuset. annan personal utanför sjukhuset. olika personal kategorier. en sak står dock fast, alla måste ha en teoretisk utbildning, alla måste ha en praktisk utbildning för SIN verksamhet! Lulla inte ihop ssk hit o dit! Inne på sjukhuset arbetar man efter sina behandlings anvisningar. utanför sjukhuset arbetar man efter sina behandlings anvisningar. Oavsett var man arbetar så föruttsätts det att man kan sitt arbete! vi arbetar olika och efter olika föruttsättningar. blanda inte ihop ssk inne o ute! Själv arbetar jag 2 dagar i veckan inne på en klinik och ger anestesi, detta för att hålla min EGEN kompetens! det är en helhets bild. Pre Hospital Vård är så mycket mer än att "söva". Men jag upprätthåller min TEKNISKA OCH MEDICINSKA KOMPETENS oavsett omvårdnads proffesur! jag är MYCKET STOLT att arbeta Pre Hospitalt!! jag har valt detta själv! 24 år Pre Hospitalt, brandman/ambulanssjukvårdare/sjuksköterska/anestesisjuksköterska/helikoptersjuksköterska. jag är mycket ödmjuk inför mina uppgifter och slår mig inte för bröstet, men var och en till sitt!
Varför pratar du emot dig själv. Du sågar först rotarionstjänst för att sedan säga att du själv är inne och söver för att upprätthålla anestesikompetens.
To whom much is given, much is expected.

AuF

Inlägg av AuF » 25/11 2007 4:45

Rotationstjänst som Anessk tycker jag borde vara en självklarhet...

Jobbar själv på akuten och har där 3-4 från ambulansen som för några månader sedan börjat med växeltjänster hos oss. De reaktioner jag hört är enbart positiva... Om inte annat så är ju patientflödet ett helt annat på akuten än när du jobbar på ambulansen.

Sedan kan jag ju personligen tycka att det ligger i ens egna intresse att hålla sin kompetens som (iva/ane/slät)ssk ajour även hospitalt. Om 10-15 år kanske inte ambulansyrket lockar lika mycket, eller din fysik inte klarar med det längre...

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 25/11 2007 20:19

Meddelandet Raderat

------------------------
Wernvik

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 26/11 2007 19:39

Meddelandet Raderat

Sjuksköterskan, skärp dig! Den typen av kommentarer är irrelavanta och vi accepterar inte det!

------------------------
Wernvik
Moderator

glenn

håller med van the man

Inlägg av glenn » 7/12 2007 14:14

Vad menar "paramedic 112"? Han säger ju emot sig själv? Började han skriva om en sak men glömde bort sin åsikt på vägen? :lol:

Cortex
Inlägg: 126
Blev medlem: 25/6 2006 13:23

Inlägg av Cortex » 28/6 2009 20:33

Väcker denna gamla tråd till liv med en liten funderare...
Hur ser arbetsgivare på rotation - ni som hört eller själva har erfarenhet av det? Är det svårt att få anställning på exempelvis 50% ambulans om man skulle vilja jobba resterande 50% på akm? Anställer man hellre någon som jobbar kring 100% än någon som jobbar 40-50%? Kan men ens få en anställning på 40-50%?

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 29/6 2009 0:32

Hos oss har vi 2 pers som roterar mellan ambulansen och akutmott. Den ena har sin 100% tjänst på ambulansen, den andra har sin 100% tjänst på akuten och så roterar de med jämna mellanrum. Fungerar utmärkt. Vi har individuella scheman. Dom byter plats när vi byter schemaperiod.

Cortex
Inlägg: 126
Blev medlem: 25/6 2006 13:23

Inlägg av Cortex » 29/6 2009 12:19

Akuten: I see. Det låter smidigt.

Beasp1

Inlägg av Beasp1 » 30/6 2009 6:41

VGR startar nu med rotationstjänstgöring tillsammans med SOS, 50% ute i ambulanser och 50% inne på centralen som "SOS-Sjuksköterska". Projektet borde kunna tillföra mycket positivt på båda arbetsplatserna!

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av 112paramedic » 30/6 2009 22:26

Hej!

Och nej. Jag har inte glömt vad min åsikt är, eller att jag är emot rotation. Vad jag menar och ställer som krav är att specialistsjuksköterska eller sjuksköterska inom ambulanssjukvården SKALL ha en GRUNDKOMPETENS! Det fungerar inte att få ut ny ut examinerade individer utan grundkompetens och erfarenhet av sjukvård/akutsjukvård. Grundbultarna måste finnas där. Det går inte att lära sig hela vårdkedjan inom prehospital akutsjukvård på bekostnad av patient och ambulanspersonal.

Lägsta nivån idag inom den prehospitala akutsjukvården är mycket hög. Mina erfarenheter är att vår ambulanspersonal vill rotera för att "skaffa" sig erfarenhet. Detta måste vara gjort innan man ger sig ut i ambulanssjukvården.

Ja jag upprätthåller min kompetens i anestesi, på eget initiativ, varför? detta yrke kräver mycket mer av mig som enskild individ i en operations sal än att gå på akuten och få en ordination av en läkare.


Vi arbetar mycket "självständigt" det ställs stora krav på oss då vi till stora delar sköter oss själva. Vår kunskap inom ABCDE, fysiologi, patofysiologi, indikationer, kontra indikationer är mycket mer än någon annan inom vården, vi har inte alltid läkare på plats, som i övriga vården.

Detta ställer krav på att arbeta självständigt tillsammans med din/dina kamrater. Rotation, för vem och var? vad skall den leda till? Ibland ser det bra ut på ett papper att "vi" roterar med akuten, vårdcentralen, e.t.c.

Kompetensen måste finnas från början, sen kan man rotera utifrån sitt perspektiv. Rotation innebär i mitt sätt att se på det, man har för lite ambulansturer. Man får för lite erfarenhet. Med detta menar jag att vårt av långa land får ställa krav ifrån geografin. Vårdcentralen i arvidsjaur har inte mångfallden av turer eller turer av dignitet som exempelvis Stockholm eller Malmö?!

Rotation, ja.......?

Detta innebär inte att det skall vara anestesisjuksköterskor enbart i ambulanssjukvården. Ambulanssjuksköterskan är ett mycket "självständig" arbete, tillsammans med sin kollega! därav krävs det kunskap och erfarenhet. Inget annat.

Frågeställning:

vem skall jag rotera mot ?

varför?

Vad skall den leda till?

jag kan inte mer än hålla med, SOS/ambulans. Där finns en stor vinst. Men jag tror att de som skall vara på SOS skall ha en stor erfarenhet från pre hospitalvård innan de sitter där. Samt från sina distrikt som de opererar under.

Vi har en konstig syn i Sverige på ambulanssjukvård. Det skall vara att vi sköter allas åligganden. Men 112, måste ju prioriteras. Det kan inte vara så att vi sköter distriktsläkare/sköterskor, primärvård/hemsjukvård, är det mot detta vi skall rotera?

Akutsjukvård håller vi på med. Men geografin får styra!

Detta är min åsikt!
carpe diem

Skriv svar