Rotationstjänst inom ambulansen

Här diskuteras allt som rör forskning inom prehospital akutsjukvård

Moderator: prehospital

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 3/7 2009 13:05

Sjuksköterskan skrev:Akuten: Ojoj, snacka om att ta sig själv på allvar! Hur kan alla dessa småtjejer och gamla tanter klara av att jobba på en arbetsplats som ställer alla dessa ENORMA krav? Och dessutom krävs väl ingen VUB heller?? Frågorna är många...
Roligt att du tycker det ställs enorma krav på oss för det jag har beskrivit är verklighet sommartid - när personalen inte bara består av erfaren personal. Nej, det krävs ingen VUB, tyvärr. Men närmare hälften av oss ordinarie ssk:or har IVA, Narkos, Akut-& olycksfall eller Distr-VUB.
Hade du fler frågor?

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 3/7 2009 15:40

Akuten: Jag kan bara sitta tyst och hänfört beundra alla er syrror som har den oerhörda kompetensen att kunna få jobba på en akutmottagning. Som du beskriver ditt jobb verkar det vara det mest komplexa inom all sjukvård. Kul att du tycker att du uträttar storverk i allafall!!

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 3/7 2009 19:01

Har just varit iväg på en jobbresa. Hamnade den här gången på en ambulanstjänst med arbetstid på IVAK. IVAK är kombinerad IVA och akutmottagning men det fanns även inläggningsplatser. En del där roterade utöver det mot narkosen. De fick alla fyra specialiteér på ett bräde. Intressant tyckte jag iallafall.

Sen är det lite mycket jantelag. Alla inriktningar inom akutsjukvården ställer vissa krav på dom som jobbar om allt ska löpa smidigt och patienterna ska få bästa möjliga vård. Skillnader finns i arbetsuppgifter och därmed utbildning. Utbildningarna är framtagna för att passa in i de olika kategoriernas utbildning. Akutsjuksköterskornas förening är på krigsstigen och kräver en ny utbildning mot akutsjukvård. I och med prehospen startade 2001 så gick akut och olycksfallsvubben i graven. En vubb som tidigare riktade sig mot jobb på akutmottagningar.

Sen hånar ambulansfolk här på sidan personer som jobbar på akutmottagningar precis som våran egen genre är runt om i Sverige. Dessutom finns det folk som hånar ambulansutbildningar och anser att den oslagbara anestesivubben minsann skapar de bäst av de bästa för jobb överallt här i världen. Nä, släpp det och inse att det faktiskt kan passa en del att rotera och att det faktiskt också kan ge arbetsgivaren nått.
Specialist anestesi och ambulans

Användarvisningsbild
Tobbe
Inlägg: 185
Blev medlem: 20/5 2004 2:06

Inlägg av Tobbe » 3/7 2009 21:43

För oss som hör till ett mindre sjukhus (alltså inte typ Cityakuten där det dräller av multitrauman och döende småbarn) så är det värdefullt att kunna lite av akutens jobb eftersom vi ofta stannar kvar lite och hjälper till när vi lämnat över patienten.
ssk, amb, a-hlr, phtls, sap, tco, csn, aptt, pk, msk, tsk....

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 3/7 2009 23:06

Det intressanta är att de som tycker att jobba på akuten är en promenad i parken verkar aldrig själva ha arbetat där. Har själv jobbat över 6 år på en av landets största trauma och akutmott samt över 5 år som anestesissk på sal innan ambulansen. Och tro mig, kunskapen från akuten är i 99,5 av 100 fall bättre att ha än anestesikunskap. Det är den sista 0,5 procenten som man med en anestesivub kan göra skillnad för patienten.
To whom much is given, much is expected.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 4/7 2009 17:47

Tack för den van the man......men visst har även kunskaperna från akuten betydelse för patienten!!!
Specialist anestesi och ambulans

Lipton

Inlägg av Lipton » 6/7 2009 13:58

Vill börja med ett tyckande; Novisen och Niklas K har hittils de bästa två inläggen i tråden. Även om jag måste reservera mig när Novisen skriver att ambulansjobbet inte är ...roligare... än andra delar av vården. :lol:
Sedan måste jag ifrågasätta resonemanget hos flertalet. Den som tycker att den kan allting om alla patienter och inte tror på att något annat än ambulanssjukvård kan vara roligt har självklart inte någon anledning att rotera.
För oss som är något mer ödmjuka i vår framtoning så är det ju så att man alltid kan lära sig någonting i mötet med patienterna och behandlingen av desamma, och hur ni som tror er kunna allting än vänder och vrider på det så är det ju tveklöst så att det får plats en patient i ambulansen och upp mot ungefär 25 på en mycket liten akutmottagning. Detta är ju ett ganska ofrånkomligt faktum. Utöver det så leder också rotation till en ömsesidig förståelse vilket i slutändan gynnar patienten. Dels kan man i den vanligtvis ganska lugna intransporten informera om vad som komma skall och på ett smidigare sätt flytta patienten mellan enheterna i de situationer det är hård belastning överallt.
Av den senare anledning är min åsikt att även vårdavdelningar och akutmottagningen skulle må väl av rotation, eller varför inte även IVA och Operation?

Användarvisningsbild
Glock 18C
Inlägg: 218
Blev medlem: 27/7 2006 0:06

Inlägg av Glock 18C » 6/7 2009 14:57

Jag vill inte rotera på en akutmottagning av den enkla anledningen att alla är så jämra sura där hela tiden. Kallas ju inte drakborgar för inget...
Takmonterade kulsprutor är alltid mer effektiva än blåljus och sirener

van the man
Inlägg: 309
Blev medlem: 7/9 2007 10:41

Inlägg av van the man » 6/7 2009 17:37

Novisen skrev:Tack för den van the man......men visst har även kunskaperna från akuten betydelse för patienten!!!
Det jag menar är att det är ytterst få gånger som det verkligen gör skillnad för patienten om man råkar ha anestesierfarenhet. I de allra flesta fall är kunskapen från akuten det som är värt att ha i ambulansen.
To whom much is given, much is expected.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 6/7 2009 18:41

All erfarenhet och kunskap från alla delar av vården kommer patienten till gagn! Det handlar inte uteslutande om akutvårdserfarenhet utan även primärvård och "avdelningsvård". varje patientfall är unikt även om det ibland känns annorlunda.

Den som påstår sig kunna allt och ha sett allt och därmed inte behöver ta till sig något från övriga vården är nog den största snedseglare jag hört talas om!

112paramedic
Inlägg: 39
Blev medlem: 12/7 2006 18:18

Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av 112paramedic » 6/7 2009 23:12

Quote¤ 112 paramedic skrev:

Lägsta nivån idag inom den prehospitala akutsjukvården är mycket hög. Mina erfarenheter är att vår ambulanspersonal vill rotera för att "skaffa" sig erfarenhet. Detta måste vara gjort innan man ger sig ut i ambulanssjukvården.

Kompetensen måste finnas från början, sen kan man rotera utifrån sitt perspektiv. Rotation innebär i mitt sätt att se på det, man har för lite ambulansturer. Man får för lite erfarenhet. Med detta menar jag att vårt av långa land får ställa krav ifrån geografin. Vårdcentralen i arvidsjaur har inte mångfallden av turer eller turer av dignitet som exempelvis Stockholm eller Malmö?!

Rotation, ja.......?

Detta innebär inte att det skall vara anestesisjuksköterskor enbart i ambulanssjukvården. Ambulanssjuksköterskan är ett mycket "självständig" arbete, tillsammans med sin kollega! därav krävs det kunskap och erfarenhet. Inget annat.

Frågeställning:

vem skall jag rotera mot ?

varför?

Vad skall den leda till?

Läs inte anestesi!

Läs vad som faktiskt är skrivet. Anestesin är beskrivet ur mitt perspektiv angående enskildt arbete kontra egna ställningstaganden och kliniskt arbete. inte för att framhålla att det är bara anestesi som gäller och är självklart!

Min ståndpunkt är att det är mycket viktigt att ha en mycket bra grund från sjukvården över huvudtaget innan man börjar inom ambulanssjukvården. Skall man dessutom börja rotera vill det väl till en bra erfarenhet och kunskap för att tillföra bägge arbetsgivare något?! Det är väl inte meningen att man skall lära sig två arbeten samtidigt som jag arbetar?! Vilka krav ställs på oss som hela tiden skall lära upp alla hela tiden?

ja jag har gått 3 år till grundutbildad ssk, sen har jag arbetat 1 år på ortoped avdelning, sen ett halvt år på ava med (akut vårds avdelning), men jag har inte kunskap i att tala med patienter, än mindre ta en anamnes, plan a-b, behandling, vid framkomst till akuten inte kunna rapportera över patienten. Men nu har jag snart haft sommarvik här i tre månader. Jag vill läsa till anestesissk. Nej säger jag, skall du arbeta inom ambulanssjukvården tycker jag att du skall gå ambulanssjuksköterske utbildningen, det är den utbildning som krävs för att arbeta här. Detta möts jag av dagligen, Sen har man mage att man vill rotera också! Någonstans måste det väl ändå finnas en självinsikt?, Vet man vad man ger sig in på, krypa, gå, cykla....o.s.v. eller?

Rotation ja, som jag skrev!

Kunskap måste finnas innan man ger sig in på något annat, det kan inte vara möjligt att vara på akuten, ambulansen, hia..o.s.v. innan man har en lugn, trygg roll där man funnit sig själv, vad jag är bra kontra dålig på. När är jag ute och trampar på djupt vatten. Om inte detta är fundamentalt ja...?![/quote]
carpe diem

SSK

Re: Rotationstjänst inom ambulansen

Inlägg av SSK » 6/7 2009 23:50

112paramedic skrev:Quote¤ 112 paramedic skrev:

Frågeställning:

vem skall jag rotera mot ?

ja jag har gått 3 år till grundutbildad ssk, sen har jag arbetat 1 år på ortoped avdelning, sen ett halvt år på ava med (akut vårds avdelning), men jag har inte kunskap i att tala med patienter, än mindre ta en anamnes, plan a-b, behandling, vid framkomst till akuten inte kunna rapportera över patienten. Men nu har jag snart haft sommarvik här i tre månader. Jag vill läsa till anestesissk. Nej säger jag, skall du arbeta inom ambulanssjukvården tycker jag att du skall gå ambulanssjuksköterske utbildningen, det är den utbildning som krävs för att arbeta här. Detta möts jag av dagligen, Sen har man mage att man vill rotera också! Någonstans måste det väl ändå finnas en självinsikt?, Vet man vad man ger sig in på, krypa, gå, cykla....o.s.v. eller?

quote]
En av de färdigheter som en sjuksköterska inom akutsjukvård bör behärska är att kunna uttrycka sig kort, koncist och relevant. Dvs att mottagaren snabbt skall kunna skaffa sig en korrekt bild och överblick av situationen. Jag fattar nada av ovanstående inlägg...

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 7/7 2009 0:00

Denna tråd är stor humor!!
Akuten är mäkta stolt över sig själv som SSK på just akuten under sommartid. Unikt att man ställs inför mer problem i verksamheten då... 112Paramedic kan knappast vara nykter.. Sen alla andra ryggdunkare och besserwissrar! Menmen, ett gott skratt...
Senast redigerad av 1 Sjuksköterskan, redigerad totalt 7 gånger.

1264
Inlägg: 34
Blev medlem: 10/6 2008 20:15
Ort: Norrland/stockholm

Inlägg av 1264 » 7/7 2009 0:05

Sitter och funderar och funderar och jag håller verkligen med Paramedic 112 om att det bör finnas en gedigen kunskapsbas innan man ger sig in i rotationsarbete var det än månde vara om det skall vara till gagn för patient, arbetsgivare och en själv.

Ska man vara fantastiskt omvårdnadsteoretisk och flummig (fatta rödvinsglasen god vänner) kan man nog fundera lite på om det paramedic 112 efterlyser är vad Patricia Benner väljer att kalla för expertsjuksköterskans blick och handlingsförmåga. Något som Benner beskriver att man rimligtvis kan uppnå efter ett antal arbetade år på en avdelning. Men nu kommer vi till det knasiga. Vissa personer kan arbeta tamefan en livstid på samma ställe utan att tillgodogöra sig kunskap.

Personligen så upplever jag när jag någon gång arbetar på en tidigare arbetsplats att jag har ganska bra koll på rutiner och patientarbetet även om vissa saker naturligtvis ändrats (som sig bör i utvecklingens tecken), så ser jag på arbetet med andra ögon, och kan personligen tillgodogöra mig saker jag inte såg när jag arbetade där. Man ser inte skogen för alla träd, eller så var det rödvinsglaset från tidigare stycke som spökade, sen kanske dom pusselbitarna hjälper mig att vårda min nästa patient lite bättre oavsett om det är på en avdelning eller en ambulans, eller så tillhör jag dom där personerna som kan arbeta en livstid utan att snappa upp ett jota, men rödvinet och teorierna smakade bra i alla fall, och dom kan definitivt vara en bra mumsbit för på ambulansresor och utbildning svultna personer som arbetar i vårt avlånga land.

Med glimten i ögat.

/1264

amb.nisse
Inlägg: 79
Blev medlem: 7/3 2009 22:31

Inlägg av amb.nisse » 7/7 2009 23:07

Tror inte personligen på att man ska va inne på sjukan ett tag och sen gå ut i ambulansen så kallad rotering. ok narkos kan väl behöva få söva tex. men väljer man att läsa ambulansvubben så är väl meningen att man vill jobba på ambulansen och inte jobba på sjukan...
själv valde jag ambulansen bla. för att jag var trött på att sitta instängd på en avd. och jobba varje dag och varje helg och för att det är just ambulansen som passar mig. Tror många väljer amb just för att det jobbet passar dem bättre än att va på en avd. Men de som vill får väl rotera men man ska inte införa något tvång på det. Jag kommer inte sätta min fot på en vårdavd. igen för det passar inte mig men jag kommer inte blir någon halvsyster för det eller börja se ner på de som väljer jobba på sjukan

Sen kan man inte jämnföra ambulansen mot sjukan eller sjukan mot ambulansen eller säga vi är bättre än er. Man har olika arbetssätt/uppgifter och olika rutiner och man blir proffs på beroende vad man jobbar med och vilken avd. man är på. sluta se ner på varandra och börja jobba mot samma mål.

Skriv svar